Tėvai vaiko šeimai dovanojo lėšų būstui įsigyti: ar jos skirtos vienam sutuoktiniui, ar šeimai – tai svarbus momentas

Dažna situacija – tėvai dovanoja lėšas sūnui ar dukrai tam, kad šie įsigytų, įsirengtų ar pagerintų savo būstą. Jei sūnus ar dukra yra susituokę, jiems nusprendus nutraukti santykius ir pasidalinti bendrą turtą kyla nemažai klausimų.

Dažna situacija – tėvai dovanoja lėšas sūnui ar dukrai tam, kad šie įsigytų, įsirengtų ar pagerintų savo būstą. Jei sūnus ar dukra yra susituokę, jiems nusprendus nutraukti santykius ir pasidalinti bendrą turtą kyla nemažai klausimų.<br>123 rf nuotr.
Dažna situacija – tėvai dovanoja lėšas sūnui ar dukrai tam, kad šie įsigytų, įsirengtų ar pagerintų savo būstą. Jei sūnus ar dukra yra susituokę, jiems nusprendus nutraukti santykius ir pasidalinti bendrą turtą kyla nemažai klausimų.<br>123 rf nuotr.
Dažna situacija – tėvai dovanoja lėšas sūnui ar dukrai tam, kad šie įsigytų, įsirengtų ar pagerintų savo būstą. Jei sūnus ar dukra yra susituokę, jiems nusprendus nutraukti santykius ir pasidalinti bendrą turtą kyla nemažai klausimų.<br>lrytas.lt koliažas („Canva“ nuotr.)
Dažna situacija – tėvai dovanoja lėšas sūnui ar dukrai tam, kad šie įsigytų, įsirengtų ar pagerintų savo būstą. Jei sūnus ar dukra yra susituokę, jiems nusprendus nutraukti santykius ir pasidalinti bendrą turtą kyla nemažai klausimų.<br>lrytas.lt koliažas („Canva“ nuotr.)
Renata Cibulskienė.
Renata Cibulskienė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 20, 2024, 12:26 PM, atnaujinta Mar 20, 2024, 12:42 PM

Vienas dažniausių – ar dovanotos lėšos buvo skirtos asmeniškai vienam sutuoktiniui, ar šeimai? Renata Cibulskienė, advokatų bendrijos COBALT vadovaujanti teisininkė atskleidžia, kada piniginė dovana yra vertinama kaip asmeninė sutuoktinio, o kada kaip bendroji jungtinė nuosavybė.

Jeigu sutuoktiniai nėra sudarę vedybų sutarties, jų atžvilgiu yra taikomas įstatyme nustatytas sutuoktinių turto teisinis režimas. Jo esmė yra ta, kad visas turtas, kurį įgyja sutuoktiniai, išskyrus įstatyme nustatytas išimtis, yra laikomas jų bendrąja jungtine nuosavybe, sako teisininkė:

„Toks teisinis reglamentavimas yra nustatytas atsižvelgiant į santuokos esmę ir skirtas sutuoktinių lygiateisiškumui bei kiekvieno turtinių interesų apsaugai užtikrinti. Visgi net ir santuokos metu sutuoktiniai gali įsigyti turto asmeninės nuosavybės teise, kuris priklausys tik vienam iš partnerių.

Pavyzdžiui, asmenine sutuoktinio nuosavybe pripažįstamas turtas, kuris sutuoktiniui padovanotas po santuokos sudarymo, jeigu dovanojimo sutartyje nėra nurodyta, kad jis perduodamas abiems, tai yra, bendrojon jungtinėn sutuoktinių nuosavybėn“.

Viskas – šeimos labui

Visgi yra atvejų, kai dovanojimo sutartyje nėra nuostatos, kad sutuoktinio tėvas ar motina dovanoja pinigus sutuoktiniams bendrai. Tai reiškia, jog artimieji dovanoja tam tikrą sumą vienam konkrečiam asmeniui, tačiau gali būti pripažįstama, kad dovana yra skirta šeimai.

„Dažna situacija, kai tėvai sūnui ar dukrai dovanoja lėšas nesudarydami jokios rašytinės sutarties. Be to, paprastai sutuoktinių bendro gyvenimo metu turtas, pavyzdžiui, šeimos gyvenamoji vieta, yra gerinamas nesudarant specialių susitarimų. Tai yra, sutuoktiniai tvarko būstą neakcentuodami, kiek lėšų kiekvienas skiria, išskyrus atvejus, kai sutuoktiniai sudaro turto pasidalijimo ar vedybų sutartis.

Tokiais atvejais norint įvertinti sutuoktinio tėvų ketinimus dovanojimo metu ir dovanotų lėšų nuosavybės formą (asmeninė ar bendroji jungtinė), tenka analizuoti aplinkybių visumą: dovanojimo aplinkybes, sutuoktinių gyvenimo sąlygas, susitarimus, ketinimus ir lūkesčius“, – sako vadovaujanti teisininkė.

Anot jos, svarbu nepamiršti bendros taisyklės, jog santuokos metu viskas kuriama šeimos labui, todėl ir santuokos metu įsigytas ar sukurtas turtas yra bendras, tai yra, bendroji jungtinė nuosavybė. Jei tėvų ketinimai dovanojant lėšas buvo padėti šeimai, vėlesnis šeimos iširimas nesudaro pagrindo kitaip vertinti situacijos.

Todėl sutuoktinis, norintis pasakyti, kad padovanotos lėšos nebuvo dovanojamos šeimos labui, turi pateikti įrodymus, kad jau dovanojimo metu jo tėvų valia buvo šias lėšas padovanoti būtent asmeniškai jam.

Kaip išvengti neapibrėžtumo?

Visgi yra keletas būdų, kaip apsidrausti nuo painių situacijų, sako įmonės teisininkė:

„Pirmiausia, tėvams išreiškus norą padovanoti pinigų, reikėtų pasirūpinti rašytine dovanojimo sutartimi aiškiai nurodant, kokios lėšos yra dovanojamos, kam ir kokiu tikslu. Įstatymų numatytais atvejais dovanojimo sutartis turi būti tvirtinama notaro. Jei tėvai dovanoja asmeniškai sūnui ar dukrai, šios asmeninės lėšos turėtų būti laikomos atskiroje sąskaitoje, tam, kad būtų galima stebėti jų judėjimą.

Galiausiai, sutuoktiniai gali sudaryti vedybų sutartį: ikivedybinę, jei šalys dar tik rengiasi santuokai, ar povedybinę, jei šalys jau yra susituokusios. Taip pat sutuoktiniai gali pasirašyti turto pasidalijimo sutartį ir aiškiai apsibrėžti gyvenamojo būsto ar kito turto nuosavybės formą (asmeninė, bendroji dalinė ar bendroji jungtinė).

Taip pat reikėtų susitarti ir kaip bus su tokio turto pagerinimu, jei toks būtų. Tai yra, svarbu nutarti, kas ir kokias atvejais turėtų teisę į kompensaciją už atliktus pagerinimus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.