Pasigenda lyderystės: plėsdama priedangų tinklą Vyriausybė galėtų būti nuoseklesnė

Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pristačius civilinės saugos programą, prezidento patarėjas Kęstutis Budrys tikina pasigendantis nuoseklios Vyriausybės lyderystės šioje srityje. Taip pat, anot jo, nors pažanga plečiant priedangų tinklą yra, tačiau ji galėtų būti spartesnė.

Zanavykų g. 66, Priedanga<br>R.Vilkelio nuotr.
Zanavykų g. 66, Priedanga<br>R.Vilkelio nuotr.
Zanavykų g. 66, Priedanga<br>R.Vilkelio nuotr.
Zanavykų g. 66, Priedanga<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ūla Klimaševska

Apr 30, 2024, 11:48 AM, atnaujinta Apr 30, 2024, 4:09 PM

„Klausimas turbūt (...) lyderystės, tik žiūrint, kur mes norim tos lyderystės ieškoti. Čia centrinės valdžios lyderystės visų pirma klausimas, nes jeigu darome tokiomis namudinėmis prekėmis, priemonėmis ir kas po ranka papuola civilinę saugą, (...) Tai gaunasi taip, kaip gaunasi. Turime pasigaminę lipdukų, einame ir klijuojame ant to, ką matome“, – „Žinių radijui“ antradienį kalbėjo K. Budrys.

Tai jis pabrėžė VRM pirmadienį pristačius Civilinės saugos stiprinimo ir plėtros programą, kurioje numatyta, kaip iki 2030 metų bus kuriama šalies civilinės saugos sistema, plečiamas priedangų tinklas, gyventojų perspėjimo sistema.

Visgi, K. Budrio vertinimu, Vyriausybei vis dar trūksta nuoseklumo, taip pat aiškių prioritetų užtikrinant civilinę saugą. Tam, anot prezidento patarėjo, ji turėjo jau praėjusiais metais parengti ilgalaikę valstybės saugumo stiprinimo programą.

„Žinoma, tiek įspėjimo, informavimo sistemai, tiek evakuacijai, tiek kas susiję su gyventojų apsauga, priedanga – reikia papildomų finansų“, – kalbėdamas apie vėluojantį priedangų įrengimą pridūrė prezidento patarėjas.

Tiesa, anot jo, sunkumų įgyvendinant civilinės saugos programą gali kelti ir tai, kad ją pavesta įgyvendinti skirtingoms institucijoms.

„Kitas svarbus dalykas, kad tas darbas būtų tokiu linijiniu būdu organizuojamas ir kad nereikėtų taisyti prieš tai padaryto darbo, kaip kad ir su priedangų inventorizavimu. Mes turėjome vienokį apsirašymą, (...) suinventorizavome, sužiūrėjome, o dabar turime Statybos techninį reglamentą, kuriame surašyta, kokie yra reikalavimai (...) Jeigu dabar peržiūrėtume ir dar kartą inventorizuotume tas sužymėtas tas priedangas, turbūt jos irgi ne visos atitiktų. Tai nėra savaime blogai, jei tai vyktų nuosekliai“, – aiškino K. Budrys.

Jis taip pat akcentavo, kad norint efektyviau užtikrinti civilinę saugą reikia didesnio centrinės valdžios, savivaldos, verslo bei nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimo.

VRM duomenimis, šiuo metu Lietuvoje įrengta priedangų, kuriose galėtų pasislėpti 36 proc. arba 1 mln. gyventojų.

LRT radijo debatuose pirmadienį prezidentas Gitanas Nausėda tikino pasigendantis didesnio Ministrų kabineto bendradarbiavimo su savivaldybėms, įrengiant jose civilines priedangas. Be to, anot jo, Vyriausybė civilinę saugą šiuo metu užtikrina „vėžlio greičiu“. Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė akcentavo jau nuveiktus darbus ir teigė jaučianti pačių savivaldybių įsitraukimo į civilinę saugą stoką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.