NT ekspertas M. Mikočiūnas pataria, kaip perkant būstą nepadaryti klaidos banke: svarbus momentas

Kas NT ekspertui Mantui Mikočiūnui per tiek metų jau savaime suprantama, pirmą ar antrą būstą perkantiesiems kelia daug klausimų ir tikrus galvos skausmus. Tad Mantas dalijasi savo žiniomis – tikrai daug kam gali praversti detalesnė procesų apžvalga ir patarimai, kurie sugulė po eksperto naująja rubrika „Pirkėjo žingsniai iki nuosavo būsto“.

Mantas dalijasi savo žiniomis – tikrai daug kam gali praversti detalesnė procesų apžvalga ir patarimai, kurie sugulė po eksperto naująja rubrika „Pirkėjo žingsniai iki nuosavo būsto“.<br>lrytas.lt montažas.
Mantas dalijasi savo žiniomis – tikrai daug kam gali praversti detalesnė procesų apžvalga ir patarimai, kurie sugulė po eksperto naująja rubrika „Pirkėjo žingsniai iki nuosavo būsto“.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2024, 6:25 PM

Planas – padėti pirkėjui teisingai išsirinkti svajonių būstą. Apie tai, kas svarbiausia nuo pirmo žingsnio, galite skaityti ankstesnėse lrytas.lt publikacijose.

„Pirkėjo žingsnių“ Mantas iš viso išskyrė 17, o štai trečiasis – „Būsto kredito paraiška“.

Kaip nesuklysti?

Butą išsirinkote, preliminariąją sutartį pasirašėte, dabar tikriausiai reikės kredito – tad atėjo laikas būsto kredito paraiškai.

Savo praktikoje klientams dažniausiai patariu kreiptis į paskolų tarpininkus – ypač, jei tai yra pirmoji kliento paskola.

Šie specialistai puikiai išmano bendravimo su bankais niuansus, tad ne tik nuims galvos skausmą teisingai surenkant ir pateikiant reikiamus dokumentus, bet ir žinos, kokie argumentai padeda derėtis su bankais. Tiksliau, jie tai padarys už jus.

Na, o jei žmonės nenori leisti pinigų tarpininkams, aš juos visad nusiunčiu pas tuos bankų vadybininkus, su kuriais pats esu bendravęs. Nes viena yra į banką ateiti iš gatvės, o kita – pasakyti, kad atėjai su rekomendacija.

Kas svarbiausia šiame etape?

Kalbėtis ne su vienu banku. Dažniausiai žmonės pirmiausiai eina pas tą banką, į kurį yra pervedamas jo atlyginimas. Ir, kaip taisyklė, bankas dažniausiai elgiasi panašiai ir sako tą pačią istoriją – jums, kaip mūsų lojaliam puikiam klientui, duosime pačias geriausias sąlygas.

Bet nereikėtų užsiliūliuoti ir verta pasitikrinti, ar kiti bankai neduos geresnių.

Galiausiai, kai pirmasis bankas sužino, kad einate pasitikrinti kitur, gali būti, kad ir jo pasiūlymas staiga dar pagerės.

Tad svarbu susirinkti visų bankų pasiūlymus – nedaug jų rinkoje turime, verta prasieiti per visus.

Paprastas patarimas ir svarbus momentas – negalvokite, kad bankas yra ta įstaiga, su kuria neįmanoma kalbėtis. Galima ir jie tikrai kalbasi, gali keisti sąlygas, galima net derėtis.

Pavyzdžiui, jei bankas pasakė, kad bus kažkoks nustatytas sutarties mokestis, galima galvoti, kad nieko čia nepakeisi – bankas taip pasakė. Tačiau iš tiesų ne, sutarties mokesčio gali ir visai nebūti – jei deriesi ir bankas tikrai nori tavęs kaip kliento.

Kaip viską planuotis laike? Kiek laiko numatyti kredito paraiškoms ir galutiniam atsakymui?

Standartiškai bankai sako, kad atsakymą pateiks per 5 darbo dienas. Ir jį pateikia, bet jame gali būti iškelta dar daugiau klausimų patikslinimui.

Tad nereikėtų planuotis, kad viską susitvarkysite per savaitę ir gausite oficialų banko raštą apie finansavimą. Planuokitės, kad per kokias 2–3 savaites tikriausiai pavyks pasiekti galutinį susitarimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.