Kokio dydžio pirtį galima statyti be statybos leidimo ir net be projekto: yra du momentai

Ar pirties statybai reikalingas leidimas bei projektas, ar pastačius pirtį reikia atlikti kažkokias užbaigimo procedūras ir registruoti Nekilnojamojo turto registre?

Pirtis galima statyti vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijose.
Pirtis galima statyti vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijose.
Pirtis galima statyti vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijose.<br>VTPSI nuotr.
Pirtis galima statyti vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijose.<br>VTPSI nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija

2024-05-09 12:20, atnaujinta 2024-05-09 12:21

Pirtys priskiriamos pagalbinio ūkio paskirties pastatams, kurios tarnauja pagrindiniam daiktui. Pirtis galima statyti vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijose, daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir bendrabučių teritorijose, ūkininkų sodybose ir kitokio naudojimo būdo žemės sklypuose, kuriuose galimi pagalbinio ūkio paskirties pastatai.

Jei pirties didžiausias aukštis 5 m, o plotas 50 kv. m., tai ji priskiriama I grupės nesudėtingiesiems statiniams. Kai jos didžiausias aukštis 8,5 m, o plotas 80 kv. m., tai ji priskiriama II grupės nesudėtingiems statiniams. Papildomos sąlygos, jog nesudėtingi statinių rūsiai negali būti didesni nei vieno aukšto ir rūsys negali būti įrengiamas už pastato ribų. Taip pat atstumas tarp atraminių konstrukcijų neturi viršyti 6,0 m.

Leidimas statyti naują I gr. statinį privalomas šiais atvejais: kultūros paveldo objekto teritorijoje ar jo apsaugos zonoje, kultūros paveldo vietovėje ar jos apsaugos zonoje, kurortuose, Kuršių nerijoje, Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoje (jeigu statoma ne sodyboje), magistralinio dujotiekio vietovės klasių teritorijose, esančiose 200 metrų atstumu abipus magistralinio dujotiekio vamzdyno ašies.

Leidimas statyti naują II gr. statinį privalomas šiais atvejais:

mieste, konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, gamtos paveldo objekto, valstybinio parko, valstybinio rezervato, draustinio ar biosferos rezervato buferinės apsaugos zonoje, Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoje (jeigu statoma ne sodyboje);

kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo objekto apsaugos zonoje, kultūros paveldo vietovėje ar jos apsaugos zonoje;

magistralinio dujotiekio vietovės klasių teritorijose, esančiose 200 metrų atstumu abipus magistralinio dujotiekio vamzdyno ašies.

Kai žemės sklypai, kuriuose statomos atitinkamos grupės nesudėtingosios pirtys nepatenka į nurodytas teritorijas, tai gauti statybą leidžiančio dokumento nereikia.

Kai pirtis viršija nesudėtingojo statinio parametrus, ji priskiriama neypatingųjų statinių kategorijai, t. y., virš 80 kv. m. ploto arba jos aukštis didesnis nei 8,5 m arba atstumas tarp atraminių konstrukcijų viršija 6,0 m, tai tokioms pirtims visada privaloma pasirengti statybos projektą ir gauti statybą leidžiančius dokumentus. Ar naujo statinio statybai reikia gauti statybą leidžiantį dokumentą, galima pasitikslinti Statybos inspekcijos interneto svetainėje užpildžius klausimyną.

Pareiga rengti statinio projektą sietina su prievole gauti statybą leidžiantį dokumentą. Jei privaloma gauti statybą leidžiantį dokumentą, tai privalomas ir projektas. Kitais atvejais projektas rengiamas statytojui pageidaujant.

Primintina, kad statybą leidžiančius dokumentus išduoda savivaldybės.

Ar pastačius pirtį reikia atlikti kažkokias užbaigimo procedūras ir registruoti Nekilnojamojo turto registre?

Siekiant įregistruoti pastatytos pirties nuosavybę Nekilnojamojo turto registre, pirmiausiai reikia atlikti jos statybos užbaigimo procedūras.

Jei pirties statybai reikėjo gauti statybą leidžiantį dokumentą, tai statytojas (užsakovas) atlikęs visus statybos darbus turi pasirinkti statinio projekto ekspertizės ar statinio ekspertizės rangovą su kuriuo sudarys sutartį dėl deklaracijos apie statybos užbaigimo patvirtinimo. Sudarius sutartį su ekspertizės rangovu, visi reikalingi dokumentai teikiami per informacinę sistemą „Infostatyba“ (www.planuojustatau.lt). Ekspertizės rangovui patvirtinus deklaraciją, ji užregistruojama IS „Infostatyba“ ir tokios deklaracijos pagrindu per 3 mėn. privalu kreiptis į Registrų centrą dėl statinio įregistravimo Nekilnojamojo turto registre.

Jei pirties statybai statybą leidžiančio dokumento nereikėjo, tai statybos užbaigimo procedūros atliekamos statytojui (užsakovui) pageidaujant. Kai statytojas (užsakovas) to pageidauja, tai jis pats informacinėje sistemoje „Infostatyba“ surašo deklaraciją, ją pasirašo kvalifikuotu elektroniniu parašu ir ši automatiškai registruojama. Šiuo atveju kreiptis į ekspertizės rangovus nereikia. Turint registruotą deklaraciją, taip pat per 3 mėn. privalu kreiptis į Registrų centrą dėl statinio įregistravimo Nekilnojamojo turto registre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.