Lietuviai sukūrė unikalų šilumą sulaikantį langą

Lietuvių sukurto lango šilumos laidumo koeficientas yra beveik tris kartus mažesnis nei Lietuvos ir ES reikalavimai ir bene dukart mažesnis nei šiuo metu gaminamų standartinių langų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2014, 12:23 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 4:15 AM

Rugsėjį 12 konstruktorių ir inžinierių komanda iš Lietuvos padarė pirmą rimtą žingsnį – bendrovės „Doleta“ gamybinėje laboratorijoje sukurtas mažiausiai šilumai laidus langas, lyginant su žinomais analogais Europoje. Eksperimentinis produktas išbandytas ir jo laidumo šilumai parametrai patvirtinti Kauno technologijų universiteto Architektūros ir statybos instituto Statybinės fizikos laboratorijos specialistų.

Pagal galiojantį statybos techninį reglamentą, gyvenamųjų pastatų langų šilumos laidumo koeficientas (Uw) negali viršyti 1,9 W/(m2K), o rinkoje siūlomų standartinių su trimis stiklais – nuo 1,0 iki 1,2W/m2k. O „Doletos“ laboratorijos specialistų sukurto lango šilumos laidumo koeficientas yra 0,62 W/m2k.

„Mūsų laboratorijoje sukurtas langas leidžia sutaupyti dar apie 20 proc. išlaidų šildymui, vėdinimui ir kondicionavimui. Po dviejų mėnesių tikimės turėti dar šiltesnį langą. Dirbame prie kitų parametrų: mažesnio pralaidumo vandeniui, vėjui bei kitų techninių detalių. Jeigu viskas gerai, rinkai šį produktą planuojame pasiūlyti po 6-12 mėnesių“, - tikina bendrovės valdybos pirmininkas Vytautas Silevičius.

Nors langai sudaro mažiau nei dešimtadalį pastato ploto, skaičiuojama, kad per juos išeina daugiau kaip penktadalis šilumos (apie 21 proc.). Per langus prarandame penkis kartus daugiau šilumos nei, pavyzdžiui, per sieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.