Daugelį pomidorų augintojų ištinka ši bėda – vilnietė suprato, kodėl ir dabar kasmet džiaugiasi derliumi

Liauni ištįsę pomidorų daigai nežada gero derliaus. Tačiau galime jiems padėti. Viena vertus, galime ieškoti geresnių sąlygų daigams, kita vertus, jau ištįsusius galime pikuoti protingiau. Kaip atpažinti problemą ir kaip pikuoti tokius daigus, galite išsamiai pamatyti peržiūrėję vaizdo įrašą.

Norint gausaus pomidorų derliaus, būtina pasiruošti.<br>lrytas.lt koliažas
Norint gausaus pomidorų derliaus, būtina pasiruošti.<br>lrytas.lt koliažas
Norint gausaus pomidorų derliaus, būtina pasiruošti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Norint gausaus pomidorų derliaus, būtina pasiruošti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Išpikuotas pomidoro daigas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Išpikuotas pomidoro daigas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Išpikuotas pomidoro daigas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Išpikuotas pomidoro daigas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Ištįsusio pomidoro pirmieji lapeliai yra aukštai.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Ištįsusio pomidoro pirmieji lapeliai yra aukštai.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Pats geriausias būdas padėti ištįsusiems daigams – juos pikuoti.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Pats geriausias būdas padėti ištįsusiems daigams – juos pikuoti.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Žemaūgis pomidoras ne toks ištisęs.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Žemaūgis pomidoras ne toks ištisęs.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Ištįsęs pomidoro daigas. <br>L.Liubertaitės nuotr.
Ištįsęs pomidoro daigas. <br>L.Liubertaitės nuotr.
Daigų ištįsimo priežastys visada tos pačios – saulės šviesos trūkumas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Daigų ištįsimo priežastys visada tos pačios – saulės šviesos trūkumas.<br>L.Liubertaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lina Liubertaitė

May 10, 2020, 11:06 AM

Paprastai, priežastys ištįsimui visada yra tos pačios. Ir aš pasakoju, ką gi daryti, kad ištįsę pomidorų daigai ir vėl taptų stiprūs.

Kodėl ištįsta pomidorų daigai

Kad sėkla išdygtų, jai tereikia šilumos ir drėgmės, bet kad daigas būtų stiprus, jam reikia dar ir saulės. Saulės šviesos trūksta tada, kai:

daigus laikote ne ant pietinės palangės; turite labai daug daigų ant palangės ir jie užstoja šviesą vieni kitiems; kurį laiką vyrauja apniukusios dienos; sėjote sausį ar vasarį, kai dienos dar per trumpos, o naktys per ilgos – per mažai šviesaus periodo per parą.

Kai šilumos yra pakankamai, bet saulės per mažai, augalas greitai stiebiasi į viršų, bet fotosintezė nevyksta pilnavertiškai. Todėl daigai pasidaro ilgi ir gležni.

Tai galioja ne tik pomidorams, bet ir visiems kitiems daigams.

Normalūs ar ištįsę?

Kokie ženklai rodo, kad pomidoro daigai ištįsę:

daigai aukštesni negu kiti, pirmieji (netikrieji) lapeliai yra aukštai; koteliai liauni ir ploni, linkę išvirsti; daigai šviesūs, tarsi be spalvos (o ne sodriai žali).

Ištįsimas gali priklausyti ir nuo veislės. Aukštaūgių pomidorų daigai auga greičiau, o žemaūgiai auga lėčiau, todėl paprastai būna tvirtesni.

Kaip padėti daigams

Nešti juos kuo greičiau ant saulės. Žinoma, ne visada gausi tos saulės tiek, kiek reikia, tad tenka ieškoti kitų būdų. Nešti į patalpą, kuri saulėta, bet vėsesnė. Tada vegetacija sulėtėja, augimas prilėtinamas, o daigai, vykdydami fotosintezę, sutvirtėja.

Šis būdas tinka visiems augalams, ypač naudingas tada, jeigu pasėjote per anksti, daigai jau beveik subrendę persodinimui, tačiau lauke dirva dar nepakankamai įšilo, kad galėtumėt persodinti. Šio būdo trūkumas – ne visi turi vėsią, bet saulėtą patalpą, pavyzdžiui, oranžeriją ar neapšildomą palėpę su dideliais langais.

Persodinti daigus, siekiant, kad jie išleistų papildomas šaknis ir taip daigas sutvirtėtų. Šis būdas tinka pomidorams, tačiau kitoms daržovėms ar gėlėms netinka. Tad apie šį būdą – plačiau.

Ištįsusių daigų pikavimas

Kai pomidorų daigai išleidžia pirmus tikruosius lapelius, laikas juos išskirstyti ir persodinti į didesnius vazonėlius, t. y. pikuoti. Štai instrukcija, kaip pikuoti labai ištįsusius pomidorų daigus:

pasirinkite vazonėlius su skylėmis apačioje, kad vandens perteklius galėtų išbėgti.

Naudokite substratą daigams (jis būna smulkesnės frakcijos negu universalus). Jei turite, galite sumaišyti su perlitu. Substratas turi būti drėgnas.

Į kiekvieną indelį dėkite po porą šaukštų substrato, užpildykite daugmaž trečdalį vazonėlio.

Suformuokite kalnelį įstrižai vazono. Žemę galite lengvai spustelti, bet stipriai suspausti nereikia, kad žemė išliktų puri.

Atsargiai išimkite ištįsusį daigą iš daigyklos, kurioje jis auga.

Guldykite daigą kampu, kad šaknys būtų žemiausioje vietoje. Nors daigas dabar guli kampu, vėliau jis pats atsistos ir augs tiesus.

Užberkite žemių iki pat lapelių. Palaistykite – papurkškite kambario temperatūros vandeniu.

O kodėl reikia sodinti kampu? Taigi pomidoro stiebeliai apaugę plaukeliais ir pomidoras labai paprastai gali išauginti šakneles iš stiebo. Pasodinus kampu, po žeme atsidūręs stiebas išleis naujas šaknis. O kuo geresnis šaknynas, tuo sveikesnis ir stipresnis bus daigas.

Tolesnė kampu pasodintų daigų priežiūra

Jeigu sodinimas į šiltnamį dar toli, ir jei daigai toliau auga, lapoja ir tįsta, po kurio laiko galite pratęsti procedūras su jais:

per daug paaugusį daigą palenkite pagal laikrodžio rodyklę ir dar kartą užberkite žemėmis. Anksčiau pripildėme tik trečdalį vazonėlio, pamenate? Tad dabar prilenkę turite vietos vazonėlyje papildomam žemių sluoksniui.

Jeigu daigas jau turi daug lapų, galite nuskabyti pirmuosius lapelius ir žemių užberti iki pat tos vietos. Tik prilenkę nepamirškite apipurkšti.

Klausiate, o kodėl reikia prilenkti laikrodžio rodyklės kryptimi? Nėra jokios intrigos – jeigu dar kartą ištįstų, pasuktume jį ir vėl, taigi tam, kad patys nesusipainiotume, visada sukame laikrodžio rodyklės kryptimi.

Kiti būdai išauginti papildomas šaknis

Jeigu ne visi jūsų augintų pomidorų ištįsę daigai, kitus pikuokite įprastu būdu.

Jeigu daigai ištįsę nedaug, nebūtina jų guldyti kampu – galima sodinti į vazonėlį tiesiai, bet šiek tiek giliau negu augo prieš tai.

Jei kampu sodintas daigas toliau nebetįsta, sėkmingai auga stiprus, tai jo nebereikia prilenkti, tačiau žemės po kurio laiko galite papildyti, kad vis tiek išleistų papildomas šakneles.

Yra ir dar vienas etapas, kai sodinti galime giliau – kai orai sušils ir daigą perkelsime į dirvą.

Jeigu daigą dar ankstyvojoje stadijoje sodinome kampu ir prilenkinėjome, tai persodinant į šiltnamį jį sodiname tiesiai.

O jei mažam daigui nieko nedarėme, tai būtent perkėlimo į šiltnamį metu galima guldyti dalį stiebo po žeme, kad išleistų daugiau šaknų. Derlius tuomet bus vėlyvesnis, bet tai vis tiek geras būdas sustiprinti daigus.

Teksto autorė – modernių apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.