Simboliai ant drabužių etikečių – išmokite juos ir pamatysite, kaip ilgai turėsite tvarkingus daiktus

Klystate, jei galvojate, kad namuose turima skalbimo mašina gali išspręsti visas jūsų drabužių priežiūros problemas. Iš tiesų, įprotis tiesiog sumesti rūbus ir užstatyti populiariausią skalbimo programą gali būti jūsų esminė klaida, dėl kurios teks atsisveikinti su mylimu daiktu.

Klystate, jei galvojate, kad namuose turima skalbimo mašina gali išspręsti visas jūsų drabužių priežiūros problemas.<br>lrytas.lt montažas (123rf nuotr.)
Klystate, jei galvojate, kad namuose turima skalbimo mašina gali išspręsti visas jūsų drabužių priežiūros problemas.<br>lrytas.lt montažas (123rf nuotr.)
Klystate, jei galvojate, kad namuose turima skalbimo mašina gali išspręsti visas jūsų drabužių priežiūros problemas.<br>pixabay.com nuotr.
Klystate, jei galvojate, kad namuose turima skalbimo mašina gali išspręsti visas jūsų drabužių priežiūros problemas.<br>pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 24, 2023, 1:40 PM

Drabužių valyklos „Paulini“ vadovas Paulius Slavinskas atskleidė, kodėl dažnai tenka neplanuotai atsisveikinti su mylimu drabužiu ir, kokia jūsų klaida vėliau neleidžia problemos išspręsti net profesionalams.

Skaitykite etiketę dar prieš pirkdami

Nepaisant to, kaip viliojančiai parduotuvėje atrodo skelbiama nuolaida, kaip smarkiai jums patinka rūbo spalvos ir raštai, ar koks bebūtų madingas jo dizainas, prieš įsigyjant rūbą, P. Slavinskas pirmiausia pataria pažiūrėti į jo etiketę ir susipažinti, kokias drabužių valymo instrukcijas pateikia gamintojas.

„Reikia iš karto pasigilinti, ką su drabužiu bus galima daryti. Jeigu drabužio etiketėje matote vonelę, apskritimą, P arba W raides, vadinasi, drabužis gali būti pilnai prižiūrimas tiek namuose, tiek valykloje, todėl galėsite juo pasirūpinti atsiradus dėmei“, – sako valyklų tinklo vadovas.

Nepaisant to, kad daugelį dėmių galima pašalinti namuose, specialistas sako, su brangiais, išskirtinio pluošto ar smulkiomis detalėmis dekoruotais drabužiais, patiems geriau neeksperimentuoti. Geriau tokio rūbo valymą patikėti profesionalams.

Sausame cheminiame valyme – šlapi skalbiniai

Jeigu rūbo etiketėje matote pažymėtą raidę A apskritime, vadinasi, rūbą galima valyti tik sausu valymu. Namų sąlygomis, tokio rūbo skalbti ar bandyti pašalinti dėmes neturėtumėte.

Kalbėdamas apie lietuvaičių drabužių valymo įpročius, „Paulini“ vadovas pastebi, kad dažnai žmonės iki galo nesupranta, ką reiškia sausas cheminis drabužių valymas ir nerimauja dėl drabužių kokybės po valymo.

„Nerimauti tikrai nėra ko. Valyklose sausas valymas atliekamas specialiose sauso cheminio valymo skalbyklėse, kuriose iš tiesų sukasi šlapi skalbiniai. Tačiau šių mašinų ypatybė yra ta, kad procesas yra uždaras: sausi drabužiai įdedami, tirpalas paduodamas į būgną, valymo procesas vyksta 10–15 min, drabužiai išgręžiami, išdžiovinami ir sausi išimami. Didžioji paslaptis ta, kad atliekant sausą valymą drabužiai mirksta ne vandenyje, o specialiame tirpale,“ – savo darbo subtilybėmis dalijasi „Paulini“ vadovas P. Slavinskas.

Jis atkreipia dėmesį ir į tai, kad svarbu įsitikinti ar valykloje, kurioje valote drabužius, naudojamas tirpalas ar cheminis valiklis yra pažymėtas ekologiškumo sertifikatu „Ecolabel“.

Tikrinkite visas kišenes

Prieš dedant rūbą skalbti ekspertas sako, visada pravartu patikrinti ir etiketėje nurodytą rekomenduojamą skalbti temperatūrą

„Labai dažna klaida: sumesti visus drabužius į krūvą ir pasirinkti intensyvų skalbimo režimą su didele koncentracija cheminių priemonių. Visais atvejais yra geriau skalbti rūbą mažesniame temperatūros režime ir su kuo švelnesnėmis cheminėmis priemonėmis“, – sako P. Slavinskas.

Kad ir kaip skalbsite rūbą, prieš jį merkiant į vandenį P. Slavinskas primena vieną auksinę taisyklę – patikrinti visas kišenes, kad jose nieko neliktų: nei dažančių elementų, nei popierinių nosinių, nei audinį sugadinti galinčių elementų.

Brangiai kainuojantys įpročiai

Vieną didžiausių klaidų P. Slavinskas įvardija drabužių etikečių pašalinimą tik įsigijus pirkinį.

„Labai dažnai žmonės nukerpa priežiūros etiketes ir mes nežinome nei audinio sudėties, nei gamintojo rekomendacijų, kaip tą rūbą valyti. Žinoma visada stengiesi padėti, bet be aiškių instrukcijų tai nėra taip paprasta“, – sako drabužių valymo specialistas, pasak kurio, dar viena klaida – uždelstas dėmių šalinimas.

„Jeigu palikome dėmę per sezoną, ją pašalinti be jokių pasekmių nebus labai paprasta net ir valymo profesionalams. Todėl niekada į spintą nedėkite neišvalyto drabužio – po kurio laiko dėmės pakeis drabužio spalvą, o kartais ir audinio struktūrą“, – imtis priemonių nedelsiant įspėja P. Slavinskas.

Taupykite savo laiką

Valyklų tinklas „Paulini“ teikia ne tik drabužių valymo, bet ir jų lyginimo paslaugas. Pasak Pauliaus, šia paslauga ypač džiaugiasi klientai, nuo kurių pečių nuimama marškinių lyginimo našta.

„Paulini“ valyklose naudojama profesionali lyginimo sistema, naudojant karštą garą, kuri užtikrina idealiai išlygintą audinį. Todėl labai dažnai padėkas gauname būtent už tai“, – šypsosi ekspertas.

P. Slavinskas taip pat pastebi, kad lietuviai vis dažniau drabužių valymo paslaugas užsisako internetu juos paimant ir pristatant į namus ar ofisą.

„Dar viena tendencija, kurią pastebime – valymas kuo arčiau namų. Žmonės linkę drabužius atnešti pakeliui į darbą arba grįždami namo, dažniausiai tai derinant su maisto apsipirkimo ritualu“, – apie vis didesnį pasitikėjimą profesionaliu valymu ir valyklų poreikiu šalia namų, pasakoja valyklų tinklo atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.