Ligos priežastis gali būti druskinga žemė, mineralinių trąšų perteklius arba nepakankamas kalcio kiekis. Tačiau veikti reikia nedelsiant.
Ką gi daryti?
Pirmiausia, nustokite tręšti augalus, jei tai darote itin dažnai.
Jei kalcio nepakanka, laistykite pomidorus kalcio salietra.
Pradėjusius juoduoti pomidorus pirmiausia apdorokite koloidine siera, o tada fungicidu. Galite naudoti ir fungicidus, ir vandens pagrindu pagamintus vario sulfato ir muilo tirpalus (geriausiai tiks ūkinis).
Kibire vandens ištirpinkite dvidešimt gramų mėlynojo akmenėlio (vario sulfatas) ir muilo gabaliuką. Paruoštu tirpalu apipurkškite sergančius augalus.
Nuo paviršinio puvinio pomidorus taip pat laistykite tokiu tirpalu – 10 litrų vandens ir 15 gramų kalcio nitrato. Ne tik purškite, bet ir po kiekvienu krūmu piltkite porą litrų šio skysčio.
Ateityje norėdami išvengti pomidorų puvimo, prieš persodindami sodinukus, pamaitinkite juos salietra, kalciu arba kaliu ( 10 l skysčio – 1/2 šaukšto trąšų). Prieš persodindami, į paruoštą sodinukui duobutę supilkite šimtą gramų pelenų.
Parengta pagal www.lyubimaya.pro