Biuras jūsų sodyboje – misija įmanoma. Kaip iškelti ofisą į gamtą?

Galimybės leidžia dirbti dalį arba net visą laiką iš namų? O galbūt jau namuose turite susikūrę savo jaukų ofisą? Tačiau kartu esate gamtos žmogus? Norite kuo daugiau laiko praleisti savo mylimoje sodyboje ar sode? Tuomet būtinai apsvarstykite galimybę savo biurą perkelti į sodybą. Biuras jūsų sodyboje – ramybės oazė gamtos apsuptyje. Baigus darbą, nebereikia sėsti į automobilį ir vykti iki sodybos. Tiesiog išjungiate kompiuterį, žengiate pro duris – ir štai! Jūs savo mylimo sodo apsuptyje. Iš karto užplūsta ramybė ir atsipalaidavimas, – rašoma tinklalapyje derlingas.lt.

Biuras jūsų sodyboje – ramybės oazė gamtos apsuptyje.<br>„Canva“ nuotr.
Biuras jūsų sodyboje – ramybės oazė gamtos apsuptyje.<br>„Canva“ nuotr.
Biuras jūsų sodyboje – ramybės oazė gamtos apsuptyje.<br>„Canva“ nuotr.
Biuras jūsų sodyboje – ramybės oazė gamtos apsuptyje.<br>„Canva“ nuotr.
Biuras jūsų sodyboje – ramybės oazė gamtos apsuptyje.<br>„Canva“ nuotr.
Biuras jūsų sodyboje – ramybės oazė gamtos apsuptyje.<br>„Canva“ nuotr.
Biuras jūsų sodyboje – ramybės oazė gamtos apsuptyje.<br>„Canva“ nuotr.
Biuras jūsų sodyboje – ramybės oazė gamtos apsuptyje.<br>„Canva“ nuotr.
Biuras jūsų sodyboje – ramybės oazė gamtos apsuptyje.<br>„Canva“ nuotr.
Biuras jūsų sodyboje – ramybės oazė gamtos apsuptyje.<br>„Canva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

derlingas.lt

Feb 10, 2024, 7:58 PM, atnaujinta Feb 20, 2024, 9:10 AM

Biuras jūsų sodyboje gali būti visiškai nesudėtingai įrengiamas. Tereikia atkreipti dėmesį į kelis svarbiausius dalykus. Ir štai per vasaros karščius galite sau ramiai dirbti vėsiame sodo name. Tad skaitykite toliau – dalinamės svarbiausiais patarimais.

Elektra ir šildymas

Tai vieni svarbiausių aspektų, kai kalbame apie biuro sodyboje įrengimą. Būtina gera, tvarkinga elektros instaliacija bei patikimas šildymo šaltinis. Šildymas ypač aktualus, jei planuojate sodyboje dirbdami praleisti ir žiemos savaitgalius arba persikelti biurą į sodybą nuo ankstyvo pavasario.

Galima apsvarstyti šildymo modernizavimą ar netgi įrengimą, jeigu šildymo apskritai dar nėra jūsų sodyboje. Jeigu dirbdami gamtos apsuptyje neplanuojate praleisti daug šaltų dienų bei naktų, galbūt užteks ir paprasto elektrinio šildytuvo, kuris apšildys jūsų darbo erdvę. Deja, lietuviško klimato sąlygomis niekada negalime būti užtikrinti pakankamu saulės bei šilumos kiekiu netgi liepos mėnesį. Todėl turėti dirbtinį šilumos šaltinį nenumatytai vėsioms dienoms yra tikrai būtina. Juk niekas nenori dirbti šąlančiomis rankomis.

Internetas bei mobilusis ryšys

Tai yra antras pagal svarbumą aspektas, kai galvojate biurą perkelti į sodybą. Geras, patikimas interneto bei mobiliojo telefono ryšys šiais laikais yra tiesiog gyvybiškai svarbūs. Galbūt jūsų biuras sodyboje bus stovi miškų apsuptyje ir mobilusis ryšys ne visada patikimas? Galite pagalvoti apie kito mobilaus ryšio operatoriaus pasirinkimą. Kai kurių operatorių mobilusis ryšys padengia kur kas daugiau Lietuvos teritorijos nei kitų.

Be abejo, jums bus būtinas ir greitas bei stabilus interneto ryšys. Tokio gali tekti ilgiau paieškoti, tačiau tikrai surasite patį geriausią sprendimą. Tuo labiau, kad Lietuva tikrai gali pasigirti puikiu interneto ryšiu. Telieka surasti patikimą tiekėją bei pasirinkti geriausią jūsų poreikius atitinkantį planą.

Vandentiekis bei tvarkinga kanalizacija

Tai tie dalykai, kurie kiekvienam žmogui svarbūs skirtingai. Jeigu esate labiau gamtos žmogus, galbūt tokie miesto patogumai jums apskritai neaktualūs. Tačiau jeigu be šių patogumų neįsivaizduojate savo dienos, tuomet turėti tvarkingą vandentiekį bei kanalizacijos sistemą tiesiog būtina. Tai dar svarbiau, jeigu dirbti sodyboje planuojate visą vasarą ar dažniau. Besikemšanti, gendanti kanalizacija, vandens trūkumas, prastos kokybės vanduo gali ne juokais apsunkti ne tik gyvenimą, bet ir darbą. Nesinori dirbant apsikrauti dar papildomais rūpesčiais.

Taip pat apgalvokite, ar vandentiekio sistema pritaikyta šaltiems orams (rudeniui, žiemai, ankstyvam pavasariui). Žinoma, tuo atveju, jeigu biuras jūsų sodyboje bus naudojamas ir šaltuoju metų laiku. Gali tekti vamzdynus apšiltinti, pakeisti, pagilinti šulinį ir pan. Apgalvokite, ar pati santechnika nėra susidėvėjusi ir puikiai tarnaus jums kasdien.

Apsaugos sistema

Jeigu iki šiol jums nebuvo būtina sodybos apsauga, tai perkėlę biurą į sodybą, pagalvokite apie savo kompiuterio, kitos įrangos bei dokumentų saugumą. Net trumpam išvykus, jūsų darbo vieta bei svarbūs dokumentai turi būti saugūs. Priklausomai nuo darbo vietos, dokumentų, paliekamos įrangos svarbos, gali būti ir skirtingi sprendimai dėl jų apsaugos. Tai gali būti: seifas, apsauginės žaliuzės, stebėjimo kameros, geros spynos, rakinami langai, langinės, signalizacija, patikimas sargas – šuo.

Darbo vietos pasirinkimas

Kai visi svarbiausi paruošiamieji darbai baigti, telieka nuspręsti, kur įsirengsite sau darbo vietą. Darbo vietos pasirinkimas priklauso nuo daugelio dalykų:

kiek vietos darbui jums reikia. Galbūt darbui atlikti užtenka tik nešiojamojo kompiuterio, kurį galite pasidėti nors ir virtuvėje ant stalo. O galbūt jums reikia atskiro kambario visai įrangai išdėstyti.

visiškai atskiras kambarys ar dalis bendroje erdvėje. Tai priklauso ir nuo jūsų gebėjimo susikaupti: ar geriau dirbate, kai esate vienas, ar reikia kitų šeimos narių aplinkui. Galbūt mėgstate dirbdami žiūrėti televizorių ar šnekučiuotis, pasitarti su kitais šeimos nariais. Ar jūs dirbdamas bendroje erdvėje netrukdysite kitiems?

Gali būti kad dėl savo darbo pobūdžio ar charakterio savybių, ofisui norėsite visiškai atskiros patalpos kitame sodo gale. Pvz., buvusį ūkinės paskirties namelį paversite savo biuro vieta. Arba pasistatysite visiškai naują. Mini biurą, kuriame galėsite netgi rengti oficialius susitikimus.

Bet kuriuo atveju labai svarbus apšvietimas. Kokį darbą bedirbtumėte, savo sodybos biure pasirūpinkite geru apšvietimu.

Baldai jūsų biurui: kodėl svarbu ergonominės kėdės?

Liko dar vienas svarbus aspektas planuojantis perkelti savo biurą į sodybą: biuro baldų pasirinkimas. Pasirinkti bus lengviau, jeigu jau turėjote patirties naudodami ergonomiškus ofiso baldus. Tačiau jeigu iki šiol neturėjote ergonominės kėdės ar ergonomiško biuro stalo, galbūt net nesusimąstote, kaip tai svarbu. Ergonomika biure nėra tik skambus posakis. Ergonomiški baldai labai svarbūs taisyklingai laikysenai, patogiam darbui, ergonominės kėdės saugo mūsų stuburą, kad nebūtų per daug apkrautas. Trumpai tariant, ergonomika biure – tai ofiso baldų pritaikymas būtent jūsų poreikiams ir jūsų patogiam darbui. Tai apima ir stalo aukštį, patogią, pritaikytą ilgai sėdėti kėdę, aukštį, kuriame yra monitorius.

Bendra taisyklė tokia, kad stalo aukštis suaugusiam žmogui būtų apie 70–75 cm. Tačiau tai paskaičiuota vidutinio ūgio žmogui. Jeigu jūs esate 200 cm ar 160 cm ūgio, jums reikės atitinkamai aukštesnio arba žemesnio biuro stalo. Idealiu atveju stalo aukštis turėtų būti reguliuojamas. Tai ypač svarbu, jeigu kartais jums reikia dirbti stovint. Bet svarbiausia, kad jo aukštis būtų pritaikytas būtent jums. Dirbant rankos negali būti nei pernelyg aukštai iškeltos, nei nuleistos pernelyg žemai. Sulenkta alkūnė turėtų būti statmena.

Ergonominės kėdės pasirinkimas galbūt netgi svarbesnis nei stalo. Ypač jeigu savo biure jūs sėdite visą dieną. Kėdė privalo būti reguliuoja: kėdės ir porankių aukštis, atlošo atlenkimo kampas, reguliuojamo aukščio galvos atrama. Biuro kėdė būtinai turi turėti ergonomiškai išlenkimą nugarai apatinei nugaros daliai, kuris būtų patogus būtent jums. Jeigu ilgiau sėdint paskausta pečius arba nugarą, nedelsdami išsirinkite ergonominę kėdę.

Kaip viską išdėstyti, kad biuras būtų patogus

Liko maloniausia dalis – patogiai išdėstyti visą savo biurą. Biuras jūsų sodyboje turi būti patogus, funkcionalus ir mielas jums, todėl:

Pagalvokite, kur statysite rašomąjį stalą (jeigu tokį naudosite), dokumentų ar knygų lentynas. Be abejo, darbo stalui tinkamiausia vieta kuo arčiau lango. O jeigu lango darbo patalpoje nėra, pasirūpinkite, kad darbo vieta visada būtų labai gerai apšviesta.

Išsirinkite patogią biuro kėdę. Greičiausiai dirbate sėdimą darbą, tad tinkama, ergonomiška kėdė yra labai svarbu.

Apgalvokite ir mielus interjero akcentus: kambarines gėles (o galbūt pasistatysite vazą su gėlėmis iš savo sodo), paveikslus ar nuotraukas, kilimą, užuolaidas ar žaliuzes, laikrodį ir pan.

Taip pat visas priemones, reikalingas darbui, susidėkite taip, kad būtų patogu jas pasiekti, pasiimti. Viskas turėtų būti maždaug „po ranka“.

Biuras jūsų sodyboje: privalumai

Visų pirma, perkaldami biurą į savo sodybą, jūs apjungiate dvi labai svarbias savo gyvenimo sritis: darbą ir poilsį. Ir svarbiausia, kad viena, ir antra yra šalia. Nebereikia lėkti į darbą arba po darbo skubėti į sodybą. Sutaupote laiką, kurį išleistumėte kelionėje. O sutaupytą laiką galite panaudoti papildomai padirbėdami arba pagražindami savo sodybą.

Biuras sodyboje – tai darbas gamtos apsuptyje. Ramybė, kurią suteikia gamta, yra neįkainojama vertybė. To taip pasigendame gyvendami mieste. Galbūt po jūsų biuro langais žydi kvapnios rožės, gal ošia pušys, o gal čiulba paukšteliai. Gamtos nešama ramybė padeda susikaupti, greičiau ir geriau atlikti savo darbus. O po darbo lengviau ir greičiau atsipalaiduojate, pailsite.

Perkeldami savo biurą į sodybą, pagerinsite ir sveikatą bei savijautą. Buvimas gamtos apsuptyje ramina, teigiamai veikia psichinę sveikatą. Grynas oras pripildo organizmą daugiau deguonies, todėl pagerėja širdies, kvėpavimo sistemos darbas, pagerėja atmintis bei paaštrėja mąstymo procesai.

Biuras jūsų sodyboje: trūkumai

Pagrindinis trūkumas – negebėjimas susikaupti dirbant ne oficialioje biuro aplinkoje. Jus gali blaškyti darbai, kuriuos reikia padaryti sodyboje, kiti šeimos nariai. Taip pat ne visi žmonės vienodai gerai moka planuoti savo laiką. Todėl perkaldami biurą į sodybą:

Iš anksto apgalvokite ir nuspręskite, kiek laiko skirsite darbui. Nusistatykite griežtą darbotvarkę ir jos laikykitės.

Sutarkite su kitais šeimos nariais, kad darbo valandomis jūsų netrukdytų.

Visus darbus, kuriuos turite atlikti sodyboje, susirašykite ir numatykite jų atlikimo laiką po savo pagrindinio darbo.

Skirkite laiko poilsiui, pietų pertraukai. Nebūkite sau pernelyg griežti, tačiau ir neatsipalaiduokite per daug.

Susikaupti gali padėti ir apranga. Eidami į savo sodybos biurą, apsirenkite taip lyg eitumėte į tikrą biurą. Po darbo persirenkite laisvalaikio rūbais.

Biuras sodyboje gali būti puiki išeitis tiems žmonėms, kurie negali gyventi be gamtos. Tai gali tapti atgaiva kūnui ir sielai. Be to, pagerinti ir darbo rezultatus, nes gerai pailsėję, atsipalaidavę mes visada esame produktyvesni.

Šaltiniai:

https://www.scottsofthrapston.co.uk/blog/creating-a-garden-office-in-your-summer-house/

https://www.lugarde.com/inspiration/a-summer-house-to-use-as-a-home-office

https://www.primrose.co.uk/blog/how-to/how-to-convert-your-shed-or-summerhouse

https://www.pinterest.co.uk/waltonsgarden/garden-office-inspiration/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.