Kauniečių namų savininkų inicialai – ant kiemo vartų, pastatų ir itin netikėtose vietose

Tarpukariu kauniečiai ant namų durų drąsiai kabindavo lenteles su savo vardais. Tačiau buvo ir tokių, kurie save įamžino inicialus išmūrydami ant pastatų ar netgi įrengė išskirtinės formos tvenkinius.

Ant namo Aukštojoje gatvėje balkono apačios išliko pastato pirmojo savininko inicialai KK.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ant namo Aukštojoje gatvėje balkono apačios išliko pastato pirmojo savininko inicialai KK.<br>G.Bitvinsko nuotr.
VDU Botanikos sode tvenkinių formos primena raides JG. Taip save įamžino dvaro savininkas J.Godlevskis.<br>Nuotr. iš VDU Botanikos sodo archyvo
VDU Botanikos sode tvenkinių formos primena raides JG. Taip save įamžino dvaro savininkas J.Godlevskis.<br>Nuotr. iš VDU Botanikos sodo archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2024, 5:37 PM, atnaujinta Apr 18, 2024, 5:38 PM

Aleksote, Aukštojoje gatvėje, besidriekiančioje ant kalno šlaito, nuo kurio atsiveria įspūdinga Kauno panorama, kyla nauji šiuolaikiški namai. Tačiau dar stovi ir vienas kitas senesnis medinis bei mūrinis namas.

Į vieną jų praeiviai dažnai atkreipia dėmesį, nes jis išsiskiria iš kitų. Pirmas jo aukštas mūrinis, antras – medinis. Antrame aukšte sumūrytas balkonas su kalinėtu atitvaru. Balkono apačioje galima įžiūrėti dvi raides KK.

Netoli šio namo gyvenanti Viktorija Daugėlienė pasakojo, kad namas statytas tarpukariu, jo gyventojai keitėsi, tad dabar jau vargu ar kas žino, ką šie inicialai reiškia.

Šį pastatą pastebėjo ir kaunietis architektūros istorijos tyrinėtojas Paulius Lazauskas. Jis archyvuose rado žinių, jog namą 1928 metais pasistatė Kostas Kolodziejus. Statinį projektavo elektrotechnikas Ignas Gastila.

„Radau ir šio namo brėžinius. Matyti, kad jis beveik nepasikeitęs. Tai labai įdomu“, – sakė P.Lazauskas.

Tyrinėdamas tarpukario architektūros palikimą jis pastebėjo, kad savo inicialus ar pavardes garsesni ar daktaro laipsnį pasiekę kauniečiai mėgdavo graviruoti ant metalinių lentelių ir jas kabinti ant namų durų.

Taip pat namų savininkų inicialai būdavo iškalami ir ant jų valdas juosusių tvorų vartelių.

„Kai kur jie išlikę. Tačiau dabartiniai šių namų savininkai retai žino, kieno tai palikimas“, – kalbėjo P.Lazauskas.

Dažniai savo inicialus mėgdavo įamžinti dvarininkai. Įdomi yra Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo istorija.

„Sodas buvo įkurtas 1923 metais Aukštojoje Fredoje, į šią teritoriją įėjo Juozo Godlevskio dvaro parkas ir tvenkiniai. Dvarą karininkas, politinis veikėjas J.Godlevskis įsigijo 1800 metais. Tvenkinių kontūrai priminė inicialus JG“, – pasakojo P.Lazauskas.

VDU Botanikos sodo atstovė Živilė Bilotaitė-Jokubauskienė patikino, kad išskirtinės formos tvenkiniai išlikę ir dabar, o pažvelgus iš viršaus inicialų formas galima įžiūrėti, tiktai juos šiek tiek užstoja medžiai.

„Lietuvoje daugiau nėra tvenkinių, kurie primintų žmonių inicialus“, – sakė sodo atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.