Trys gyvybiškai svarbūs detektoriai, kurie privalo būti įrengti kiekvienuose namuose

Pagal nuo 2018 m. gegužės 1 d. įsigaliojusį Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių pakeitimą, visų Lietuvos gyventojų namuose turėtų būti įrengti dūmų detektoriai, kurių tikslas yra apsaugoti gyventojus kilus gaisro pavojui. Tačiau nedaugelis žino, kad rinkoje egzistuoja ne tik dūmų, tačiau ir vandens bei dujų nuotėkio detektoriai.

Įmonės TuriuŽalą.lt ekspertas ir vadovas Vytautas Binkauskas.
Įmonės TuriuŽalą.lt ekspertas ir vadovas Vytautas Binkauskas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-26 11:45

Įmonės TuriuŽalą.lt ekspertas ir vadovas Vytautas Binkauskas sako, kad dauguma žmonių nežino, jog yra detektorių, kurie gali apsaugoti ne tik nuo gaisro pavojaus, tačiau ir nuo tokių pavojų kaip vandens ar dujų nuotėkio. Taip yra greičiausiai todėl, kad lyginant pagal padarytą žalą, gaisras gali atnešti didžiausius nuostolius, tačiau pasak V. Binkausko, pavyzdžiui, vandens nuotėkis, gali padaryti taip pat nemenką žalą turtui. Kartais vandens nuotėkio turtui padaryta žala gali siekti nuo 10 iki 30 tūkst. eurų.

„Vandens ir dujų nuotėkių sukeltus nuostolius žmonės patiria kasdien, tad tai nėra taip stipriai sureikšminama, kaip gaisro padaryti nuostoliai. Tačiau visgi reikėtų nepamiršti, kad ne tik gaisras gali sukelti didelius finansinius nepatogumus,“ – teigia draudiminio turto žalos ekspertas V. Binkauskas. Įsigijus kokybiškus dūmų, vandens ir dujų nuotėkio detektorius galima būti užtikrintiems dėl savo turto saugumo. Šiais laikais pažangių technologijų pagalba, informaciją apie nuotėkius galima gauti net į savo išmanųjį telefoną, kas užtikrina, kad, net ir nesant namuose, galima jaustis saugiai dėl savo turto.

Dujų nuotėkio davikliai

Apie dujų nuotėkio detektoriaus svarbą gali paliudyti šių metų vasario pradžioje Kupiškyje įvykusi nelaimė, kuomet moteriai pajutus dujų kvapą ir įjungus šviesą įvyko sprogimas. Jeigu bute būtų įrengtas dujų nuotėkio detektorius, greičiausiai tokia nelaimė nebūtų įvykusi, nes detektorius būtų pranešęs buto gyventojams apie dujų nuotėkį signalu, o žmonės būtų galėję saugiai pasišalinti ir leisti tarnyboms išspręsti nuotėkio problemą bei apsisaugoti nuo nelaimės. Kadangi neretai dujų kvapas gali būti nejuntamas arba juntamas silpnai, dujų detektoriaus įsigijimas gali būti investicija į savo ir artimųjų saugumą.

Vandens nuotėkio davikliai

Vandens nuotėkio davikliai yra daug lėšų nereikalaujanti investicija, galinti apsaugoti namus nuo didelių nuostolių. Nors vandens nuotėkio daviklio sistema yra nedidelis, tačiau – efektyvus įrenginys, ji veikia aptikdama vandens nuotėkio pėdsakus ir praneša apie nuotėkio grėsmę, o tai gali apsaugoti turtą nuo itin didelių nemalonumų. Vandens nuotėkio davikliai yra keleto tipų: laidiniai, bevieliai ir akustiniai. Išsirinkę prietaisą, atitinkantį Jūsų poreikius, galėsite nesijaudinti dėl galimo vandens nuotėkio savo namuose.

Dūmų detektorius

Dūmų detektorius yra gyvybiškai svarbus, priešgaisrinės saugos įrenginys, galintis įspėti apie gaisro pavojų, o kai kuriais atvejais netgi išgelbėti gyvybę. Norint užtikrinti sklandų prietaiso veikimą, jį reikėtų patikrinti bent kartą per mėnesį ir, jeigu reikia, pakeisti baterijas. Šiuo metu rinkoje yra du dūmų detektorių tipai – jonizuojantys ir fotoelektriniai. Pagrindinis skirtumas tarp šių dviejų dūmų detektorių rūšių yra, kad jonizuojančio tipo detektoriai greičiau aptinka liepsnojančios ugnies dūmus, o fotoelektriniai – smilkstančius gaisrus. Norint maksimaliai apsaugoti turtą, rekomenduotina įsirengti abiejų tipų prietaisus.

Remiantis 2023 m. pabaigoje atlikta apklausa, buvo nustatyta, kad 24% Lietuvos gyventojų namuose neturi įsirengę dūmų detektorių, o 7% nors ir turi, tačiau niekada netikrina, ar jie veikia. Atsižvelgiant į statistinius duomenis, iš visų trijų Baltijos valstybių lietuviai yra mažiausiai linkę rūpintis savo būsto saugumu. Net 35% Lietuvos gyventojų teigia, kad dūmų detektorių namuose neturi todėl, kad netiki jų efektyvumu ir nemato prasmės juos įsirengti. Ši statistika rodo, kad žmonėms vis dar trūksta informacijos apie detektorių įsirengimo namuose svarbą.

Jeigu Jūsų turtui visgi nepavyko išvengti nuostolių, o Jūs nežinote nuo ko pradėti ir į ką kreiptis – TuriuŽalą.lt komanda yra visuomet pasirengusi Jums padėti nemokamai. TuriuŽalą.lt specialistai turi ilgametę patirtį Lietuvoje dirbant su nekilnojamojo bei kilnojamojo turto nuostolius ir žalą patyrusiais klientais, todėl padės išspręsti ne tik dokumentų pildymo ir bendravimo su draudimo bendrove klausimus, tačiau ir patalpų (ar kito turto) išvalymo bei atstatymo problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.