Pavasario pranašai - gandrai, žibuoklių žiedai ir skęstantys žvejai

Parkuose ir laukuose - vis daugiau pavasario ženklų. Inkilus vis dažniau tikrina sugrįžę paukšteliai, o danguje ratus suka gandrai. Ant tirpstančio sniego iš aukštybių grobio žvalgosi vanagai ir suopiai. Gal prabėgs kokia pelė ar kirstukas? O upės vis smarkiau graužia ledą - žvejai dūsaudami vieni kitiems pasakoja apie didžiausius žiemos sezono laimikius.

Žibuoklės.<br>V. Ščiavinskas
Žibuoklės.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 12, 2013, 4:27 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 9:44 AM

Sezonas buvo neįprastai ilgas, o dabar žvejai gali ruošti spiningus ir dugnines meškeres.

Tiesa, aplinkos ministras Valentinas Mazuronis dar dešimčia dienų - iki balandžio 30-osios - pratęsė draudimą žvejoti lydekas. Jas gaudyti Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės draudžia nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d.

Penktadienį V. Mazuronio patikslintos Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės draudžia žvejoti vandens telkiniuose ant pavojų keliančio ledo.

„Šis draudimas leis išgelbėti ne vieną gyvybę, nes šiuo metu ledas itin pavojingas. Taip pat leis sutaupyti daug mokesčių mokėtojų pinigų, kuriuos tenka išleisti gelbstint įlūžusius žvejus, kurie nepaiso perspėjimų, rizikuoja ir užtraukia bėdų ne tik sau, bet ir artimiesiems, visuomenei“, – sako ministras.

Aplinkosaugininkai primygtinai ragina poledinės žūklės mėgėjus ateinantį savaitgalį nebelipti ant ledo, atsisveikinti su žiema ir palaukti kitų metų sezono. Nors iš pažiūros ledo danga gali būti dar stora, tačiau ji korėta, aižėja, joje nuolat susidaro plyšių, kanalų, properšų, todėl nelaimės tikimybė labai didelė.

Pastaraisiais metais Lietuvoje pavasaris būdavo šiltesnis ir sausesnis, tad šįmet šalta ir snieginga pirmoji jo pusė nustebino ne vieną. Tačiau prieš kelias dienas į mūsų šalį pagaliau pradėjo intensyviau plūsti šiltesnis oras, o iš debesų krintantį sniegą pamažu pakeitė lietus.

Staigiai kylanti temperatūra ir šiltas lietus greitai naikina sniego dangą, o sniego tirpsmo vanduo dideliais srautais subėga į vandens telkinius.

Anot sinoptikų, nuo vasario 25 d. iki balandžio 5 d. vandens atsargos sniego dangoje Lietuvoje ir Nemuno bei Neries baseinuose Baltarusijos teritorijoje padidėjo vidutiniškai 15 mm ir yra didesnės nei norma.

Kol kas vandens lygis visose upėse yra gana žemas. Kadangi jų vagose faktiškai nebėra ledo dangos, pavasario potvynis praeis ramiau, be didelių sangrūdų, mažesnis bus ir jo mastas.

Potvynio pradžia prognozuojama balandžio 14–17 dienomis. Dėl staigaus atšilimo vanduo labai pakils daugumoje šalies upių, išskyrus Vakarų Lietuvos upes (Jūrą, Bartuvą, Miniją, Akmeną-Danę, Šyšą), kur sniego likę visai mažai. Bet šiame regione dėl patvankos nuo Nemuno turėtų išsilieti Gėgė ir Leitė.

Kitose upėse pagal esamas ir prognozuojamas hidrometeorologines sąlygas pavasario potvynis bus didesnis nei vidutinis daugiametis.

Pentadienį Lietuva pateko į Atlanto ciklono šiltąją dalį. Dangus bus gana apniukęs, tad didesnių pragiedrulių nesulauksime. Beveik visoje šalyje palis. Pūs apysmarkis, 7–12 m/sek. pietryčių vėjas. Temperatūra įdienojus pakils iki 8–13 laipsnių šilumos.

Ateinančią naktį vėjas silpnės, debesys kiek prasisklaidys, bet vidutinio intensyvumo lietaus bus dar daugelyje rajonų. Temperatūra kris iki 1–6 laipsnių šilumos.

Šeštadienio dieną pragiedruliai ilgės, lietaus mažės, tačiau galutinai jis pasitrauks tik sekmadienį dieną. Pragiedrulių bus vis daugiau ir temperatūra šeštadienį kils iki 8–12 laipsnių šilumos.

Sekmadienį naktį termometrai rodys 0–4 laipsnius šilumos. Sekmadienio diena numatoma sausesnė ir gražesnė, saulė orą vėl įšildys iki 8–12 laipsnių šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.