Audra „Xaver“ Lietuvą labiau gąsdino, negu siaubė

Stiprus vėjas Lietuvoje be elektros paliko daugiau nei 20 tūkst. vartotojų.

Klaipėdoje, Baltijos prospekte, vėjas išvertė medį.<br>Skaitytojos Gretos nuotr.
Klaipėdoje, Baltijos prospekte, vėjas išvertė medį.<br>Skaitytojos Gretos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Dec 5, 2013, 5:36 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:16 PM

„Lesto“ duomenimis, 3,5 tūkst. vartotojų be elektros yra Šilutės rajone vakarų Lietuvoje. Kauno, Kelmės, Raseinių ir Šiaulių rajonuose dėl vėjo elektros tiekimas sutrikęs maždaug po 2 tūkst. klientų.

Įmonė tebegauna naujų pranešimų apie elektros tiekimo sutrikimus, todėl duomenys keičiasi. Nerimstant vėjui, naujų sutrikimų daugėja Klaipėdos, Šiaulių, Kauno regionuose.

„Lesto“ pasitelkė maksimalias pajėgas, rangovų brigadas, bet linijų tvarkymą apsunkina prastos oro sąlygos.

Naktį audra stipriausiai smogė pajūriui. Sinoptikų prognozės ėmė pildytis jau ketvirtadienio vakarą - vėjas stiprėjo, pasipylė lietus. Naktį pajūryje vėjas buvo pasiekęs stichinio reiškinio ribą, Lietuvos radijui sakė sinoptikė Teresė Kaunienė.

Sutemus ugniagesiai sulaukė pirmųjų pranešimų apie nuvirtusius medžius. Vienas virto ant kelio netoli Girulių, kitas - pietinėje miesto dalyje. Laimei, žmonės nenukentėjo. Apie pusę dešimtos vakaro gelbėtojai sulaukė pagalbos šauksmo iš Palangos. Žmonės pranešė apie dar vieną virtusį medį.

Naktį vėtra vis stiprėjo, stiprus vėjas buvo jaučiamas ir ryte.

Kelininkai įspėja, kad ryte ypač sudėtingos eismo sąlygos buvo Vakarų Lietuvoje ir Šiaulių bei Utenos apskrityse dėl naktį čia gausiai iškritusių kritulių. Valstybinės kelių dangos šiame regione vietomis padengtos iki 8 cm storio šlapio sniego sluoksniu.

Lietuvos automobilių kelių direkcija praneša, kad Šiaulių apskrityje kelių dangos kai kur apledėjusios dėl lijundros. Vakarų Lietuvoje eismo sąlygas sunkina stiprus snygis, dėl jo ypač sumažėjęs matomumas, vietomis jis siekė tik 50 metrų.

Taip pat sudėtingos eismo sąlygos Pietų ir Vidurio Lietuvoje bei Panevėžio ir Vilniaus apskrityse: kelių dangos po naktį buvusios šlapdribos padengtos iki 3 cm šlapio sniego sluoksniu, provėžotos. O Marijampolės apskrityje ryte tykojo plikledis.

Kelininkai vairuotojų prašo rinktis saugų, o ne maksimaliai leistiną greitį, nes dėl gausiai iškritusio sniego keliuose yra slidžių ruožų.

Dieną eismo sąlygas sunkins pūga.

Naktis praėjo ramiai

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacijų vadovas Valdas Kundrotas teigė, jog ugniagesiai nuvirtusius medžius skubiai šalina nuo važiuojamosios kelio dalies: „Pirmenybę teikiame ten, kur medžiai ar jų šakos kelia grėsmę žmonėms, kitur paliekame rūpintis miesto ūkio tarnyboms“.

7 val. ryto duomenimis, Klaipėdos ugniagesiai daugiau iškvietimų dėl audros padarinių nebuvo sulaukę. Tai Lrytui patvirtino Operacijų vadovas V.Kundrotas. Pareigūnas stebėjosi, kad naktis praėjo neįprastai ramiai - neužregistruota net gaisrų.

Uoste buvo laukiama audringos nakties. Tačiau bendrovės "Smiltynės perkėla" keltai dirbo įprastu grafiku, nebuvo atšauktas nė vienas kelto reisas. Pirmasis automobilius gabenantis keltas sėkmingai išplaukė 5:40 val., pėsčiųjų - 7 val.

Uoste incidentų neužfiksuota. Uosto direkcija pranešė, kad dėl audros vakar vėlai vakare neišplaukė du kompanijos "DFDS Seaways" keltai į Vokietiją ir Švediją. Tačiau keleiviai dėl to buvo perspėti iš anksto.

Bangos veržiasi netrukdomai

Stiprėjantiems vėtros smūgiams ruošėsi Klaipėdos uostas. Čia veikiančių įmonių darbuotojai prie audrų jau pratę, tad ir šios neišskiria, viliasi, kad didelių nuostolių ji nepridarys.

„Mums tai ne pirma audra, tad ruošiamės pagal įprastą procedūrą“, - teigė Klaipėdos uosto kapitono pavaduotojas Arvydas Narmontas. Popiet prie ketvirtosios krantinės, valdomos krovos kompanijos „Klasco“, baigtas krauti laivas, tačiau šį vakarą ir naktį jis iš uosto neišplauks – dėl saugumo jis bus prišvartuotas uosto gilumoje.

Antrą nakties pusę pajūryje prognozuojamas šiaurės vakarų vėjas Klaipėdos uostui nepalankiausias. Uosto vartų įplauka nukreipta ta pačia kryptimi, tad vėjas netrukdomai leis audros bangoms patekti į uosto akvatoriją. Dėl to labiausiai gali nukentėti arčiausiai vartų esančios krantinės ir prie jų prišvartuoti laivai. Iš jūros atsiritančios bangos blaško laivus, bortai trankosi į krantinę, kartais trūksta lynai.

Popiet uosto saugos tarnybos laivu apžiūrėjo visą akvatoriją, kai kuriuos laivus nurodė prišvartuoti saugesnėse vietose, kitų sutvirtinti laikantys lynai. Laivų ekipažai perspėti dėl gresiančio pavojaus, sustabdyti krovos darbai.

Išplauks nurimus audrai

Išoriniame reide laukiančių laivų, A.Narmonto teigimu, nėra – išgirdę prognozes laivavedžiai nerizikuoja įplaukti į uostą ir geriau laukia ramesnių orų.

„Paprastai po štormo susirenka visa eilė norinčiųjų įplaukti ir išplaukti. Tie, kas gali palaukti, geriau laukia ir neplaukia“, - sakė A.Narmontas.

Bendrovės „Smiltynės perkėla“ keltai žmones ir automobilius kelia įprastu grafiku. Budintys dispečeriai teigė, jog reaguos į situaciją, jeigu prireiks, kai kuriuos vakarinius reisus atšauks.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus sinoptikė Elvyra Latvėnaitė tvirtino, jog šiąnakt ir rytoj pajūrį užklupsianti audra bus neabejotinai stipriausia šiemet.

Bus ir lietaus, ir sniego

Pirmoje nakties pusėje pūs pietų, pietvakarių krypties vėjas, kuris antroje nakties pusėje pakeis kryptį į vakarų ir šiaurės vakarų. Prognozuojami mišrūs krituliai – lietus, šlapdriba. Plikledžio Klaipėdoje esą neturėtų būti. „Vėjas bus labai stiprus, gūsiuose jo greitis sieks 28-30 m/s“, - informavo sinoptikė.

Tačiau uraganui ši vėtra neturėtų prilygti. Uraganinį vėją sinoptikai prognozuoja pietinės Baltijos regionui – Kaliningradui, Lenkijai. Prie Lietuvos krantų vėjas bus šiek tiek silpnesnis.

Penktadienio dieną vėjas išliks stipris ir gūsingas, jo greitis sieks 28 m/s.

Kelininkai viliasi, kad dėl audros darbo jiems nepadaugės. Įmonės „Klaipėdos regiono keliai“ Žiemos tarnybos budėtoja Lrytui teigė, jog budės visą naktį, tačiau net tuo atveju, jeigu keliai būtų užpustyti, speciali technika iš garažų išriedėtų tik ryte. „Naktį mes nedirbame, nes niekas mums už tai nemoka“, - paaiškino darbuotoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.