2014 m. žiema bus šilta, pavasaris vėluos, vasara apniukusi, o ruduo - ankstyvas

Senų senovėje žmonės pastebėjo, kad nuo gruodžio 13 dienos iki Kalėdų kiekviena diena parodo ateinančių metų orus. Kokia buvo gruodžio 13-oji, toks bus sausis, kokia 14-oji, toks vasaris ir taip toliau.

Manoma, kad nuo gruodžio 13-osios iki Kalėdų kiekviena diena parodo ateinančių metų orus.<br>123rf nuotr.
Manoma, kad nuo gruodžio 13-osios iki Kalėdų kiekviena diena parodo ateinančių metų orus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Dec 26, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:58 PM

Etnologas Libertas Klimka stebėjo dvylika gruodžio dienų ir prognozuoja, kad ateinantys metai bus šilti, be staigių oro permainų. Saulė Lietuvos padangėje bus retas svečias.

Mažiausiai lyti turėtų birželį. Dėl to L.Klimka ekspedicijoms po Lietuvą rinksis šį mėnesį arba liepos pradžią. Grybautojus etnologas ragino grybauti rugsėjį. Po lietingo rugpjūčio grybų turėtų būti kaip šieno. O spalis nors ir saulėtas, bus vėsus, su šalnomis naktį, tad nedraugiškas grybams.

L.Klimka trumpai apibūdino kiekvieno ateinančių metų mėnesio orus.

Sausis

Pirmą kitų metų mėnesį atspindėjo gruodžio 13-oji. Ši diena buvo rami, nesnigo, nelijo, bet spaudė šaltukas. L.Klimka mano, kad 2014 metų pradžia nebus šalta. „Žiema nebus žiauri ir nebus per daug sniego. Praktiškai iš viso nebus. Šaltukas bus nedidelis. Nebus staigių permainų – staigaus atodrėkio, o paskui didžiulio šalčio. Gal tai siejasi ir su globaliniu atšilimu?“ - svarstė etnologas.

Vasaris

Gruodžio 14-oji džiugino saulėtomis akimirkomis. Dėl to etnologas prognozuoja, kad ir vasaris bus saulėtas. Jam sunku pasakyti, ar žiemos pabaigoje bus sniego. Gruodžio 14 diena labiau priminė vėlyvą rudenį nei gilią žiemą, tad ir iš antrojo metų mėnesio tikros žiemos sunku tikėtis.

Kovas

Apie kovą etnologui bylojo gruodžio 15-oji. Oras buvo permainingas. Iš ryto snigo, po pietų tarp debesų vis išlįsdavo saulė. „Antroji dienos pusė buvo graži – pavasaris ateis laiku. Antroje kovo pusėje orai turėtų būti tikrai pavasariški, saulėti“, - spėjo L.Klimka.

Balandis

Gruodžio 16 diena buvo labai niūri. Dangus visą dieną liko apsiniaukęs. Dieną nelijo ir nesnigo, vyravo pliusinė temperatūra. Etnologas prognozuoja, kad maloniai prasidėjęs, pavasaris nebus toks staigus, kaip norėtųsi. Balandį šiltų paltų dar neslėpsime spintose. „Reikės palaukti“, - konstatavo papročių saugotojas.

Gegužė

Net ir gruodžio 17 diena buvo apsiniaukusi, tiesa, nešalta. „Tai rodo, kad pavasariškos žalumos teks palaukti ilgokai. Saulės pavasarį nebus daug“, - dėl gegužės orų apgailestavo etnologas.

Birželis

Gruodžio 18-oji stebėtoją nudžiugino. Saulėta diena ir pliusinė temperatūra žadėjo gražią vasaros pradžią. Po užsitęsusio pavasario, birželis išsprogs gražiausiais vasaros žiedais. Atostogausiantiems Lietuvoje jis pataria poilsį planuoti vasaros pradžioje. Nebent poilsiautojai keliaus į Egiptą ar Turkiją, tuomet šios prognozės netiks.

Liepa

Naktį iš gruodžio 19 į 20 dieną snigo. Nors diena buvo šilta, saulės išlįsdavo labai retai. „Liepa per daug nelepins. Bus lietaus ir nemažai, nes gruodžio 19-osios naktį prisnigo daug. Liepos antroji pusė ir rugpjūčio pradžia bus lietingos“, - perspėjo etnologas. Jis sakė, kad ekspedicijas po Lietuvą organizuos vasaros pradžioje. „Kad paskui nereikėtų guminių batų“, - juokavo L.Klimka.

Rugpjūtis

Paskutinį vasaros mėnesį atspindėjo gruodžio 20-oji. Ji buvo apsiniaukusi, nelijo. Rugpjūtis bus nešaltas, nevėjuotas. Bet saulės, kaip įprasta rugpjūtį, nebus daug. Etnologas nenustebs, jei rugpjūtis bus lietingas. Rugiams kulti teks laukte laukti saulėtos dienos.

Rugsėjis

Gruodžio 21 diena buvo šilta, bet dangus vis dar liko apsiniaukęs. „Ir rugsėjį saulutė nelepins, kaip pernai. Bet nebus šaltas. Turėtų gausiai dygti grybai – vasaros pabaiga lietinga, tad jie augs kaip ant mielių“, - tikino L.Klimka.

Spalis

Spalis turėtų būti labai gražus. Gruodžio 22-osios pirmoji pusė buvo saulėta, daug properšų tarp debesų. „Bus malonus ir nelietingas spalis. Dieną saulė, o naktį gali būti šalnos. Ne visiems grybams tokie orai patinka. Grybavimo sezoną reikės uždaryti dar iki spalio“, - perspėjo etnologas.

Lapkritis

Gruodžio 23-ąją nuo pat ryto lijo. Lapkritis turėtų būti labai drėgnas, su gausiais krituliais – lietumi šlapdriba ir sniegu.

Gruodis

Kūčių diena, gruodžio 24-oji, prognozavo kitų metų gruodžio orus. Kone visą dieną švietė saulė, tad gruodžio verta laukti saulėto ir kiek vėsoko.

Orus nuo senų laikų spėdavo žemdirbiai. Jiems dėl derliaus buvo svarbu žinoti kitų metų orus. „Keletą metų bandžiau patikrinti, ar žemdirbių tūkstantmetė patirtis yra pritaikoma ir šiandienai. Prognozės iš esmės pasitvirtina, nors kartais būna neatitikimų“, - tikino etnologas.

L.Klimka perspėjo, kad jo prognozės gali nepasitvirtinti dėl saulės aktyvumo. „Šiemet yra aktyvios saulės metai, kurie kartojasi kas 11 metų. Tie metai – nenuspėjami“, - aiškino papročių saugotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.