Vilniuje per Kalėdas pražydo žibuoklės

Vilnietis Saulius ketvirtadienį išvedęs pasivaikščioti šunį pamanė sulaukęs tikro stebuklo. Sostinės Žvėryno šlaituose jis pastebėjo keletą mėlynuojančių žibuoklių pumpurų. „Esu matęs iš sniego lendančius žibučių žiedus kovo mėnesį, tačiau per Kalėdas surasti - čia jau tikras stebuklas", - teigė vilnietis. Nors pačių žiedų ir pumpurų buvo vos keletas, tačiau žaliuojančiais šių augalų lapais nusėtas visas šlaitas.

Vilnietis Saulius teigė dar nematęs per Kalėdas žydinčių žibuoklių.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilnietis Saulius teigė dar nematęs per Kalėdas žydinčių žibuoklių.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vidmantas Balkūnas

Dec 26, 2013, 3:50 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:50 PM

Nustebintas netikėto radinio vyriškis pavasarį dažnai sutinkamus žiedus nuskynė ir parsinešė namo. „Bus kuo žmoną nustebinti" - džiaugėsi vilnietis.

Mokslininkų triskiautėmis žibuoklėmis vadinami augalai paprastai žydi balandžio-gegužės mėnesį. Liaudyje šie vieni iš pirmųjų žydinčių augalų vadinami įvairiais vardais Dėlutė, kepenų žolelė, kepingelbė, palazdys, šunipijolkė. Beje, mažai kam žinoma, kad žibuoklės yra nuodingos. Gyvuliai jas sugeba atskirti net šiene. Jie jas palieka nesuėstas.

Liaudies medicinoje žibuoklės naudojama galvos skausmams, kosuliui, karštinei gydyti.

Dėl neįprastai šiltos žiemos miškuose dar galima aptikti ne tik sužydusių žibuoklių, bet ir grybų. Tiesa, po rimtų šalčių grybautojai grybų jau neberenka, nes, sako, jie tampa netinkami vartoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.