V.Mazuronis vyks pas šerną Henriką

Iššaudyti visus Lietuvos šernus užsimojęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis šeštadienį Anykščių rajone aplankys garsųjį šerną Henriką, kurį žmonės bando apsaugoti nuo liūdno likimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 21, 2014, 2:39 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:41 AM

Anykštėnai nesutinka nušauti šerno, nes jis gyvena uždarame aptvare. Tuo tarpu ministras nurodė iššaudyti visus šernus, nes jie esą platina kiaulių marą.

"Ministras žiniasklaidos atstovų lauks prie Laimės žiburio Anykščiuose. Iš ten visi kartu pajudės pas Mikierių girininkijoje gyvenantį šerną Henriką. Šernui ministras veža lauktuvių ir žurnalistus skatina taip pat neatvažiuoti tuščiomis", - skelbiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Aplinkos ministerija kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), prašydama numatyti priemones dėl visuomenės lankomose teritorijose aptvaruose gyvenančių šernų.

„Šernų populiacijos mažinimo tikslas ne sunaikinti šernus, o sustabdyti ligos plitimą. Miškuose gyvenančių laukinių šernų skaičiaus mažinimas yra mokslininkų numatytas vienintelis būdas mažinti galimą afrikinio kiaulių maro (AKM) grėsmę.

Šernai, gyvenantys aptvaruose, galėtų būti apsaugomi nuo kontakto su aplinka, kad jų nereiktų žudyti“, - sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Ministerija prašo dar kartą įvertinti situaciją ir, esant galimybei, numatyti papildomas priemones, kurios užtikrintų, kad visuomenės lankomose teritorijose gyvenantys, AKM neužsikrėtę ir kontakto su išore neturintys gyvūnai, nenukentėtų. Tai galėtų būti draudimas lankyti gyvūnus, jų izoliavimas, laikinas perkėlimas ar kitos griežtos papildomos gyvūnų laikymo sąlygos.

Visuomenės susirūpinimas aptvaruose laikomais šernais kilo žiniasklaidai paviešinus Anykščių rajono Mikierių girininkijoje auginamo šerno Henriko situaciją. Po VMVT draudimo laikyti šernus ir šernakiaules, Anykščių miškų urėdijos miškininkai kreipėsi į Aplinkos ministeriją, prašydami padėti išsaugoti prijaukintą ir žmonių mylimą šerną.

Vasario 6 d. dėl AKM plitimo pavojaus VMVT uždraudė laikyti šernus ir šernakiaules.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.