Vasara išeiti neskuba – pakrantės pilnos medūzų

Lietuvos pajūrį vėl užplūdo medūzos. Tačiau šių duobagyvių pasirodymas neturėtų gąsdinti. Net priešingai – tai džiugi žinia vis dar atostogaujantiems lietuviams, nes medūzos rodo, kad vanduo Baltijos jūroje kol kas yra pakankamai šiltas.

Ausytoji medūza į Lietuvos pajūrį atkeliauja iš Vakarų Europos.<br>Skaitytojos nuotr.
Ausytoji medūza į Lietuvos pajūrį atkeliauja iš Vakarų Europos.<br>Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė

2014-09-06 17:55, atnaujinta 2018-02-09 17:41

Ausytoji medūza (lot. Aurelia aurita) į Lietuvos pajūrį atkeliauja iš Vakarų Europos. Būdama aktyvi, ji neiškyla į vandens paviršių, o maitinasi 1-3 metrų gylyje. Rugsėjį baigiasi medūzos gyvenimo ciklas, todėl „aptingusi“ ji plūduriuoja vandens paviršiuje. Itin daug medūzų šiomis dienomis Baltijos jūroje ties Nida.

„Tai, kad medūzos ten plūduriuoja, rodo, kad jūros vanduo yra pakankamai šiltas. Medūzai rojaus sąlygos – 18 laipsnių vanduo. Šiomis dienomis Baltijos jūroje vandens temperatūra buvo apie 17 laipsnių. Temperatūra paviršiuje visuomet keliais laipsniais aukštesnė nei giliau“, -- sakė Klaipėdos jūrų muziejaus Jūrų gamtos skyriaus vedėjas, vyr. biologas-muziejininkas Remigijus Dailidė.

Pietų krypčių vėjai ausytąsias medūzas į Lietuvą atnešė nuo Lenkijos pusės. Skėčio arba varpo pavidalo Aurelia aurita – viena labiausiai paplitusių medūzų pasaulyje. Žmogui ji nėra itin pavojinga, bet jautresnė oda reaguoja į medūzos prisilietimą – šis duobagyvis gali nudilgyti. Itin jautri yra vaikų iki 7 metų oda.

„Nudilgius medūzai, gali atsirasti rausvų dėmių. Jas gydyti paprasčiausia rūgštimi: patrinti atskiestu actu ar citrinos rūgštimi“, - patarė R.Dailidė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.