Minijos draustinio „papuošalai“ - vagonėliai ir griuvenos

Prieš savaitę vietinėje Šilutės rajono spaudoje paskelbta džiugi žinia – Nemuno deltos regioninis parkas(NDRP) įveikė kilnojamųjų namelių(vagonėlių) statytojus, ir kraštovaizdžio taršos nebeliko.

Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksejūnienė

2014-09-21 15:38, atnaujinta 2018-01-30 05:04

Šis pranešimas liudija, jog pernai į NDRP direktoriaus kėdę pasodintas (oficialiai – Saugomų teritorijų tarnybos skelbtą konkursą, kuriame varžėsi du žmonės, laimėjęs) Tvarkos ir teisingumo partijos Šilutės skyriaus vedlys, rajono tarybos narys Vaidas Pavilonis savo tarnybos rezultatus reklamuoja ne prasčiau, nei jo partijos bosas, buvęs Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Bet pasidairius po Nemuno ir Minijos žemupius, nepanašu, kad vagonėlių bastionas jau įveiktas. Mingės draustinio teritorijoje, netoli tilto per Purvalankio protaką, jungiančią Minijos upę ir Krokų lankos ežerą, zoobotaninį draustinį, teberiogso, kaip ir prieš dešimtmetį, tie patys apšepę statiniai.

Nors jau 1,5 metų pareigūnams leidžiama taikyti itin griežtas poveikio priemones ir netgi prievartą, šalinant neteisėtai pastatytus vagonėlius, mobiliuosius namelius ar konteinerius, naudojamus nakvynei ar maitinimui valstybiniuose parkuose, rezervatuose, draustiniuose, vandens telkinių apsaugos zonose, gamtos paveldo objektų teritorijose, biosferos poligonuose – pergalė dar toli.

Vagonėlių vertimo vajų 2013-ųjų pavasarį paskelbė V. Mazuronis. Saugomų teritorijų tarnybos padaliniams nurodyta vykdyti šių kilnojamų objektų (arba įrenginių) priverstinio nuvežimo tvarkos aprašą, kurį patvirtino V.Mazuronis ir Kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Nuo to vajaus pradžios prabėgo 1,5metų, Aplinkos ministrai ir NDRP direktoriai pasikeitė, bet saugomos teritorijos apsaugos ir naudojimo režimą pažeidžiantys objektai Mingėje – tebestovi.

Nors rankos pareigūnams seniai atrištos – galima skirti nuo 500 iki 2000 litų baudas ir įpareigoti savininką per du mėnesius objektą pašalinti. Jei jis to nedaro – privalu kviesti policiją ir organizuoti priverstinį nuvežimą ir saugojimą. O kaštus išieškoti iš savininko. Kodėl Mingėje ši priemonė iki šiol netaikoma, laikinieji nameliai stovi, klausiau NDRP kraštotvarkininkės Jovitos Stanionienės.

Ji teisinasi, kad sunku išsiaiškinti, kam priklauso žemės sklypas, o jame - vienas iš dviejų čia stovinčių vagonų prie Minijos kaimo kelio. Kito savininkas žinomas, bet komentuoti konkrečią situaciją ji sutiko tik grįžusi po atostogų. „Vietinėje spaudoje juk nebuvo rašoma, kad visa parko teritorija nuo vagonų jau išvalyta“, - sako.

Tiesa, šią vasarą pagaliau baigėsi ilgai Rusnės gyventojams akis badžiusi trijų vagonėlių, seniai stovinčių rusniškio, Tvarkos ir teisingumo partijos aktyvisto Algio Svitkino namų valdoje ant Atmatos upės kranto, epopėja. 2012-ųjų gruodžio mėnesį jam buvo skirta 250 litų bauda(pusė galimos minimalios) už ATPK 76 str. 10 d. pažeidimą, ją poilsiavietės šeimininkas sumokėjo.

Pernai A.Svitkinas pradėjo pertvarkyti vagonėlius į nesudėtingus statinius (sodybos priklausinius), o šią vasarą darbus baigė. Pakeitė fasadų apdailą, sumontavo dvišlaičius stogus. Priklausiniai dabar atitinka etnografinio regiono architektūros tradiciją. Panašiai pertvarkyti NDRP siūlyta ir kitiems.

Deja, tebekėpso luženos ne tik Mingėje. Vizualios taršos likvidavimo tempai parke yra lėti. Sparčiai kyla tik naujasis NDRP administracinis pastatas, dviaukštis lankytojų centras Rusnėje.

...Nemuno deltoje – šilto rudens alsavimas. Jauniklius vedžiojasi gervės, stirnos, tyko erelių pora...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.