Chucko Norriso atvaizdas pakaunės šiukšlintojams įvarė baimės

Kaip priversti šiukšlintoją neteršti aplinkos? Kalti į galvą, kad taip elgtis negerai? Bausti? Kauno marių regioninio parko darbuotojai į kovą su teršėjais stojo pasitelkę humorą ir džiūgauja, kad tai veikia.

Nešiukšlinti raginantys plakatai su kovinių filmų aktoriaus ir įvairių gyvūnų nuotraukomis vieniems kelia šypseną, kiti juos nuplėšia ir nori turėti sau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nešiukšlinti raginantys plakatai su kovinių filmų aktoriaus ir įvairių gyvūnų nuotraukomis vieniems kelia šypseną, kiti juos nuplėšia ir nori turėti sau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

2015-02-01 16:41, atnaujinta 2018-01-14 10:49

„Nemesk šiukšlės, nepykdyk reindžerio“, „Nuliūdinsi Čaką, paragausi jo firminio „suktuko“, „Dievuli, padaryk, kad visi šiukšlintojai pavirstų į ešerius“, „Baik liūdinti ežiukus“, „Žmogau, nebūk gaidys ir nesielk, kaip kiaulė“.

Šitokie šypseną keliantys nešiukšlinti raginantys plakatai su garsaus kovinių filmų aktoriaus Chucko Norriso ir įvairių miško bei vandens gyvūnų nuotraukomis bei piešiniais pakabinti daugelyje pakaunės poilsiaviečių.

Ne vieną tokį galima išvysti poilsiautojų pamėgtame Kadagių slėnyje, ties Arlaviškėmis, Kauno rajone.

Šioje vietoje esančiame botaniniame draustinyje įrengtas pažintinis takas.

Kauno marių regioninio parko specialistas Giedrius Vaivilavičius tikino, jog įprasti auklėjamieji užrašai daugeliui žmonių nedaro jokios įtakos, dažnas jų net nepastebi.

„Daug galvojome, kaip atkreipti poilsiautojų dėmesį, ir nutarėme, jog reikia kažko šmaikštaus, visiškai netikėto, galbūt net pribloškiamo.

Prieš kurdami šiuos plakatus konsultavomės su psichologais, įvairiais kitų sričių specialistais. Visi pabrėžė, kokį stiprų poveikį pasąmonei turi netikėtumo veiksnys“, – tvirtino G.Vaivilavičius.

Pastaruoju metu įvairiose vietose kabinami nuotaikingi plakatai teigiamai paveikė Kadagių slėnio, Dubravos pelkės, Palemono ir kitų poilsiaviečių lankytojus.

G.Vaivilavičius juokavo, jog daugelis gamtos prieglobstyje ramybę radusių žmonių, matyt, nenori pavirsti į gaidį, kiaulę ar ešerį, kenkti ežiukams, baiminasi užsitraukti Ch.Norriso rūstybę, todėl vengia mesti šiukšles kur papuola.

Regioninio parko darbuotojai neretai susiduria su kita problema – nuotaikingos ir spalvotos iškabos tiesiog nuplėšiamos.

„Manome, kad žmonės plakatus plėšo ne dėl to, kad nenori būti auklėjami, o dėl to, kad jie įdomūs, dar daug kam nematyti.

Patikusį plakato užrašą galima nusifotografuoti ar nusirašyti, kam draskyti?“ – klausė G.Vaivilavičius.

Kad apsaugotų gamtą, darbuotojai tokių nenaudėlių išpuolius pasirengę atremti.

Vietoj dingusio plakato jie pakabina naują.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.