Po šiltų dienų – šalčio pliūpsnis

Užsienio klimato ekspertai išsklaidė dvejones ir skaičiavimais patvirtino, kad 2014-ieji šilčiausi, nei kada nors anksčiau buvo išmatuota.

Artimiausiomis dienomis pasnigs nedaug.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Artimiausiomis dienomis pasnigs nedaug.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Nariūnaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 4, 2015, 7:54 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 5:27 AM

Bet jie pabrėžia, kad šis skirtumas nėra itin didelis ir kitus šilčiausius metus pranoksta tik keliomis šimtosiomis laipsnio. Taip buvo pratęsta kylanti klimato kaitos veikiama temperatūros kreivė.

Teigiama, kad šiltesnių, nei įprasta, metų pasitaiko vis dažniau. Europoje net 9 iš 10-ies šiltesni už klimato normą metai užfiksuoti nuo 2000-ųjų, o šaltesnių nei apskaičiuotas vidurkis nebuvo jau nuo 1956 m. (globaliu mastu nuo 1911 m.).

Pasaulinė meteorologijos organizacija praneša, kad 2014 m. globalus temperatūros vidurkis virš vandenynų ir sausumos – 0,57 laipsnio aukštesnis nei nustatyta standartinė klimato norma. Į šilčiausių metų trejetuką pakliūva 2010 m. ir 2005 m., kai temperatūros nuokrypis nuo vidurkio atitinkamai siekė 0,55 ir 0,54 laipsnio.

Šiltnamio efekto dujų koncentracijos didėjimas atmosferoje dėl iškastinio kuro ir žmogaus veiklos gali lemti šiltesnę ateitį. Deja, tokia yra tendencija. Bet klimato kaitos pasekmės – tai ne tik temperatūros nuokrypis. Tai ir ekstremalių reiškinių (sausrų, potvynių ir pan.) dažnėjimas ir esamos situacijos blogėjimas įvairiose pasaulio šalyse.

Praėjusiais metais Lietuvai taip pat netrūko šilumos – buvo 1,7 laipsnio šilčiau negu standartinė klimato norma.

Gerokai aukštesnė temperatūra užfiksuota ir šių metų sausio mėnesį – 4,7 laipsnio.

Nešaltos prognozuojamos artimiausios paros. Trečiadienį temperatūra šalyje svyruos nuo 2 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

Veržiantis šaltesnei oro masei ketvirtadienį ir penktadienį dieną jau daugelyje šalies rajonų laikysis šaltukas – nuo 0 iki 5 laipsnių šalčio.

Naktimis bus 5–10 laipsnių šalčio, kiek šilčiau prie jūros, o kai kur pragiedrėjus šaltis gali spūstelėti stipriau.

Kritulių vis mažės. Kai kur pasnyguriuos trečiadienį ir artimiausią naktį. Pūs nestiprus vėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.