Pataria iškylautojams: kaip teisingai rūšiuoti atliekas?

Įsibėgėjus vasaros sezonui ir artėjant Joninių laisvadieniui, vis daugiau gamtos išsiilgusių lietuvių traukia iškylauti. Tiesa, nors gyventojai poilsiauja ir atliekas tvarko vis sąmoningiau, tikriausiai ne daugelis žino, jog ne visi iš plastiko pagaminti vienkartiniai indai gali keliauti į plastiko konteinerį.

 Kaip rūšiuoti atliekas?<br> 123rf/V. Balkūno nuotr.
 Kaip rūšiuoti atliekas?<br> 123rf/V. Balkūno nuotr.
Konteineriai.<br>V. Balkūno nuotr.
Konteineriai.<br>V. Balkūno nuotr.
Konteineriai.<br>V.Balkūno nuotr.
Konteineriai.<br>V.Balkūno nuotr.
Plastiko konteineris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Plastiko konteineris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Plastiko konteineris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Plastiko konteineris.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kavos festivalis, kava, vienkartiniai puodeliai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kavos festivalis, kava, vienkartiniai puodeliai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 23, 2020, 5:49 PM, atnaujinta Dec 20, 2021, 1:06 PM

Būtent todėl ekspertai paaiškina, kaip atskirti skirtingų rūšių vienkartinius indus bei aptaria, kaip tinkamai išrūšiuoti kitas pikniko atliekas.

Plastiko konteineris – ne visiems plastikams

Ekologinių sprendimų bendrovės „Ecoservice“ ekspertai pastebi, kad nepaisant to, jog gyventojai iškylauja vis kultūringiau ir po savęs susitvarko, dažnai pasitaiko atvejų, kai pikniko atliekos nukeliauja netinkamu adresu. Pavyzdžiui, iš plastiko pagaminti vienkartiniai indai, kuriais gyventojai serviruoja iškylų stalus – nėra pakuočių atliekos, tad ir keliauti turi ne į plastiko, bet į buitinių atliekų konteinerį.

Tuo tarpu tie plastikiniai indai, kuriuos gyventojai įsigyja kartu su jau supakuotais maisto gaminiais, yra pakuočių atliekos ir jų vieta – plastiko konteineryje.

Be to, kad suklystama rūšiuojant vienkartinius plastiko indus, dažnai stovyklavietėse skirtingų rūšių atliekos tiesiog sumetamos į tą patį konteinerį ar šiukšliadėžę.

„Atliekų vežėjai pastebi, kad nešvarios pakuotės, vienkartiniai indai ir maisto likučiai stovyklavietėse dažnai sukraunami į bendrą maišą ar atskirai sumetami į tą patį – mišrių buitinių atliekų konteinerį.

Taip pat užteršiami ir šalia populiariausių stovyklaviečių pastatyti rūšiavimo konteineriai – į popieriaus ir plastiko pakuočių konteinerius sumetamos sauskelnės, vienkartiniai rankšluosčiai ar tualetinis popierius.

Neretai plastiko konteineriuose pasitaiko ir maisto, pavyzdžiui, maišelyje sudėtų arbūzo atliekų. Šias atliekas reikėtų atskirti – maisto likučius mesti į buitinių ar atskirą maisto atliekų, o maišelį – į plastiko konteinerį“, – poilsiautojams primena bendrovės „Ecoservice“ tiekimo vadovas Mindaugas Šeštokas.

Toks elgesys su atliekomis, pasak eksperto, bergždžiomis paverčia kitų žmonių pastangas teisingai rūšiuoti atliekas bei puoselėti aplinką. Be to, netinkamai išrūšiuotos atliekos perpildo ir užteršia konteinerius, kurių darbuotojai ištuštinti negali, tad jie taip ir lieka stovėti pilni bei kelia poilsiautojų pasipiktinimą.

Tad M. Šeštokas primena, kad norint poilsiauti švariose ir tvarkingose stovyklavietėse, skirtingų rūšių atliekas svarbu atskirti ir mesti tik į joms skirtus konteinerius bei tinkamai jas paruošti: „Plastiko pakuotes, konservų dėžutes reikėtų praskalauti, nepalikti jose maisto likučių.

Tuo tarpu popierines pakuotes į popieriui skirtą konteinerį mesti taip pat tik švarias, nesuteptas riebalais. Priešingu atveju, jeigu pakuotės vis dėlto nešvarios ir išvalyti nėra kaip – jos turi keliauti kartu su buitinėmis atliekomis.“

Verta iš anksto paieškoti alternatyvų

Tiesa, pasitaiko atvejų, kai stovyklavietėse gamtoje ne tik buitinių atliekų, bet ir rūšiavimo konteinerių – nėra, tačiau atliekas po savęs susirinkti vis dėlto reikia. Būtent todėl, M. Šeštoko teigimu, norint poilsiauti tvariau ir kuo mažiau sukti galvą dėl susikaupusių atliekų, verta apie tai pagalvoti dar neišėjus iš namų.

„Tais atvejais, kai gyventojai ketina iškylauti gamtoje ir nėra užtikrinti, kad vietovėje tikrai bus kur rūšiuoti atliekas, verta maisto produktus ir kitus daiktus dar namuose susikrauti taip, kad atliekų poilsiaujant susikauptų kuo mažiau.

Pavyzdžiui, iš plastiko, popieriaus ar kitokių pakuočių išimtą maistą verta susidėti į savo pačių daugkartinio naudojimo indelius. Tuo tarpu gėrimus susipilti į termosus, o vietoje vienkartinių plastiko indų ir stalo įrankių – iš namų pasiimti daugkartinio naudojimo, tad grįžus juos tiesiog reikės išsiplauti.

Tiesa, visai išvengti atliekų būnant gamtoje, greičiausiai, nepavyks, tačiau tokiais atvejais, kai rūšiuoti atliekų nėra kur, jas galima susikrauti į atskirus maišelius ir galiausiai namuose išmesti į atitinkamus konteinerius“, – poilsiauti besiruošiantiems gyventojams pataria M. Šeštokas.

Ekspertas taip pat priduria, kad iškylaujant ar tiesiog ilsintis gamtoje svarbu ne tik susirinkti savo, bet ir pamačius ne vietoje paliktas kitų gyventojų atliekas, jas taip pat sutvarkyti.

„Tik tada stovyklavietės bus švarios ir poilsiauti malonu bus visiems, o ir kitiems, matantiems gerą pavyzdį, bus mažiau noro šiukšlinti ir ne vietoje palikti savo atliekas“, – poilsiautojus ragina M. Šeštokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.