Giedrius Bučas žygiuos aplink Baltijos jūrą: pristato ekspediciją „Išsaugokime Baltiją!“

Birželio 3 d., šeštadienį, Kaune, Žalgirio arenos pakrantėje vyks ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją!“ pristatymas. Šią jūros gelbėjimo nuo taršos ir eutrofikacijos misiją vykdys komanda mokslininkų, visuomenininkų bei ekologijos aktyvistų.

Giedrius Bučas. <br>Tykuma nuotr. 
Giedrius Bučas. <br>Tykuma nuotr. 
Baltijos jūra,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltijos jūra,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida,Baltijos jūra,paplūdimiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nida,Baltijos jūra,paplūdimiai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 9:51 AM

Aplink Baltijos jūrą, per 8 valstybes kasdien pėsčiomis jie žygiuos kone visus 2024 metus. Žygio sumanytojas ir vedlys – gamtosauginės Prezidento Valdo Adamkaus premijos laureatas, visuomenininkas Giedrius Bučas. Norėdamas atkreipti visuomenės dėmesį į „avarinę“ Baltijos jūros būklę, G. Bučas dar sukūrė meninę instaliaciją „Jūra prasideda čia!“. Ją apžiūrėti bus galima renginyje.

Kūrinys – originalus ir akį traukiantis kasdien naudojamų buityje daiktų bei poetiškai įrėmintų, mokslu paremtų tekstų junginys. Autoriaus teigimu, menas yra puikus būdas kalbėti su žmonėmis nepatogiomis temomis.

„Instaliacija noriu paprastai ir aiškiai parodyti, kokie daiktai bei mūsų įpročiai teršia Baltijos jūrą. Kažkas kūrinyje pamatys skalbimo mašiną, kažkas vonią, tai galbūt pakvies stabtelti perskaityti aprašymų tekstus, įkvėps tose srityse įpročius keisti tvaresniais.

Mano pozicija, kad turime ne peikti ar gėdyti žmones, o parodyti jiems vizualiai, kokia yra situacija, kokios galimybės ją keisti. Ką žmogus iš to pasiims, kiekvieno reikalas!, – sako Giedrius Bučas.

Anot jo, Baltijos jūra šaukiasi pagalbos, kenčia nuo eutrofikacijos, turi vieną didžiausių pasaulyje „negyvųjų zonų“. Tai – dėl taršos susidarę plotai, kuriuose yra labai mažai deguonies. Dėl to šiose zonose išnyko gyvūnai ir augalai, nuo kurių priklauso ir mūsų pačių gerovė. Šių zonų plotas Baltijoje užima maždaug tiek, kiek visa Lietuva.

G. Bučas kelia klausimą, ką paliksime savo vaikams bei anūkams ir nori parodyti, kad Baltijos jūra prasideda kiekvieno namuose ir mes galime situaciją pagerinti. „Plauname indus, tręšiame veją, prausiamės, skalbiame su sintetinėmis priemonėmis ir retas susimąstome, kad visa tai niekur nedingsta, nuteka į dirvožemį, upes, galiausiai, jūrą, teršia ir žaloja ją“, – pasakoja G. Bučas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.