Ar Gedimino bokštas atsidurs po vandeniu? Kviečia ruoštis Nacionaliniam aplinkosaugos egzaminui

Prasideda registracija į jau antrą kartą Lietuvoje organizuojamą Nacionalinį aplinkosaugos egzaminą. Spalio 24-ąją, minint Tarptautinę kovos su klimato kaita dieną, visi norintys turės galimybę pasitikrinti žinias ir įgauti naujų klimato kaitos, atsakingesnio vartojimo ir kitose su tvarumu susijusiose temose.

Nemokamame žinių patikrinime kviečiami dalyvauti visi – nuo moksleivio iki senjoro, nuo apie klimato kaitą dar negirdėjusio iki aplinkosaugos profesionalo.<br>Organizatorių nuotr. 
Nemokamame žinių patikrinime kviečiami dalyvauti visi – nuo moksleivio iki senjoro, nuo apie klimato kaitą dar negirdėjusio iki aplinkosaugos profesionalo.<br>Organizatorių nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 11:23 AM, atnaujinta Oct 9, 2023, 11:32 AM

Nemokamame žinių patikrinime kviečiami dalyvauti visi – nuo moksleivio iki senjoro, nuo apie klimato kaitą dar negirdėjusio iki aplinkosaugos profesionalo. Dalyviai žinias pasitikrins ir dėl prizų susirungs keturiose kategorijose – pradedančiojo, smalsuolio, tyrinėtojo ir eksperto.

Praėjusių metų pažymys – penketas

Praėjusiais metais vidutinis dalyvis Nacionalinį aplinkosaugos egzaminą išlaikė penketukui. Rezultatai parodė, kad net 60 proc. egzamino dalyvių nežinojo, kur kreiptis pastebėjus gamtai daromą žalą, tik 40 proc. galėjo įvardinti, kaip klimato kaita paveikia žmogaus sveikatą. Vos 2 iš 10-ies identifikavo transporto sektorių kaip didžiausią šiltnamio efektą sukeliančių dujų sukėlėją Lietuvoje.

„Akivaizdu, kad poreikis stiprinti aplinkosauginį raštingumą Lietuvoje yra didelis. Viešojoje erdvėje gausu „žaliojo smegenų plovimo“ ir mitais apipintos informacijos, kuri kartais prasilenkia su realybe ir arba visai atima motyvaciją rinktis pokyčius, arba skatina imtis ne visai efektyvių veiksmų. Nacionaliniu aplinkosaugos egzaminu siekiame sudaryti sąlygas ne tik pasitikrinti žinias, bet ir įgyti naujų, aktualių kasdieniams pasirinkimams“, – sako egzaminą rengiančio Žaliosios politikos instituto vadovas Remigijus Lapinskas.

Kviečia egzaminui ruoštis jau dabar

Dalyviai susidurs su užduotimis klimato kaitos, atliekų tvarkymo, gyvosios gamtos pažinimo, energetikos, žiedinės ekonomikos, darnaus vystymosi tikslų ir kitomis temomis.

Klausimus egzaminui ruošia skirtingų sričių specialistai iš Lietuvos ir užsienio: pedagogai, ekologai, nevyriausybinio sektoriaus atstovai, žaliosios verslo transformacijos konsultantai ir kt. Jų gretose – ir mokslo populiarinimo kanalo „Mokslo sriuba“ kūrėjas Ignas Kančys bei Metų mokytojo premijos laureatė, biologijos mokytoja-ekspertė Rasa Zubrickienė.

Nors egzaminas vyks tik po mėnesio, susidomėjusieji raginami registruotis ir pasiruošimui naudingą edukacinį turinį gauti jau dabar. Geriausiai pasirodžiusieji bus apdovanoti vertingais prizais specialios egzamino laureatų apdovanojimo ceremonijos metu. Registracijos formą ir daugiau informacijos apie egzaminą rasite ČIA.

Pernai Nacionaliniame aplinkosaugos egzamine dalyvavo daugiau nei 11 tūkst. žmonių iš 72 Lietuvos miestų ir miestelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.