Keičiasi sezonas – kraustomos ir spintos: pasidalino patarimais, kaip tai daryti teisingai

Nors užsitęsęs vasaros sezonas pavėlino spintų peržiūrą, subjurus orams tai padaryti suskubo daugelis – tekstilės konteinerius pripildo vis daugiau tekstilės gaminių. Vis dėlto atsisveikinti su drabužiais ne visuomet lengva, o ir ne visi žino, kaip teisingai tai daryti. Keturi vertingi patarimai, padėsiantys su šiuo iššūkiu susitvarkyti lengviau.

​Nors užsitęsęs vasaros sezonas pavėlino spintų peržiūrą, subjurus orams tai padaryti suskubo daugelis – tekstilės konteinerius pripildo vis daugiau tekstilės gaminių.<br>123rf nuotr.
​Nors užsitęsęs vasaros sezonas pavėlino spintų peržiūrą, subjurus orams tai padaryti suskubo daugelis – tekstilės konteinerius pripildo vis daugiau tekstilės gaminių.<br>123rf nuotr.
​Nors užsitęsęs vasaros sezonas pavėlino spintų peržiūrą, subjurus orams tai padaryti suskubo daugelis – tekstilės konteinerius pripildo vis daugiau tekstilės gaminių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
​Nors užsitęsęs vasaros sezonas pavėlino spintų peržiūrą, subjurus orams tai padaryti suskubo daugelis – tekstilės konteinerius pripildo vis daugiau tekstilės gaminių.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-10-17 10:27, atnaujinta 2023-10-17 10:28

Nuspręsti, kam pasakyti „Ne“

Daugiausiai atsisveikinimų su nereikalinga tekstilė vyksta rudenį ir pavasarį. „Ecoservice“ duomenimis, rudenį tekstilės konteineriuose atsiduriančių tekstilės gaminių skaičius išauga 15 proc., lyginant su vasara.

Spintos revizija – nemažai kantrybės reikalaujantis darbas. Praėjusio sezono palikimas ir kiti atitarnavę, nusibodę, nebetinkantys ir nebepatinkantys daiktai – bereikalingai užima vietą spintoje, o iškeliavę iš namų, kuriuose jau yra nebereikalingi, gali tapti ir vėl naudingais bei mylimais. Visgi nuspręsti, kam pasakyti „ne“ – sudėtinga. Aprangos stilistė Donata Maldonytė pataria iš spintos pirmiausia „iškraustyti“ drabužius, kurie yra per maži.

„Pirma taisyklė: mūsų drabužiai neturi laukti, kol mūsų kūnas pasikeis, mes turime rūbus derinti prie savo kūno. Tai pirmiausia reikia peržvelgti, kas nebetinka, ko nebuvome apsivilkę, kas jau nusibodę ir tuomet su tuo atsisveikinti. Tačiau, jei tvarkant spintą svarstote, kas tas vienas daiktas, kuriam pats metas palikti spintas, tai atsakau – itin aptempti džinsai arba kelnės. Jų reikėtų atsisakyti“, – sako ji.

Kai sunku atsisveikinti – priminimas sau

Atsisveikinti su nebereikalingais drabužiais, kad ir kelerius metus nedėvėtais, sudėtinga. Tvarkant spintą, aplanko ir sentimentai, ir dvejonės – o gal to daikto dar prireiks. Vis dėlto, anot Donatos, būdų, kaip iš spintos lengviau iškraustyti nedėvimus drabužius, yra.

„Visada siūlau nedėvimą drabužį palikti „pailsėti“ porai metų. Jei jo po tiek laiko jo neprireiks, ženklas, kad jau reikia atsisveikinti. Tiesa, reikia įvertinti ir į tai, kad jei tas daiktas itin atitinka šiandienines tendencijas, galbūt jį reikėtų atiduoti į kitas rankas dabar pat, nes po poros metų jis gali būti ne toks reikalingas ir kitiems namams.“

Jei ne į kitus namus, tai kur?

Vis dėlto ne visi nereikalingi ir atsibodę drabužiai ir tekstilė atranda savo naujus namus. Jei drabužio nėra kam padovanoti arba parduoti, gali kilti klausimas – kur jį dėti. Blogiausias sprendimas – mesti į buitinių atliekų konteinerį. Dar tinkamus dėvėti drabužius reikėtų palikti specialiuose tekstilės konteineriuose.

„Tinkamą dėvėti tekstilę – nebemadingus ir jau nepatinkančius rūbus bei avalynę, patalynės komplektus ir kitus gaminius – galima dėti į tekstilės konteinerius, iš kurių rūbai keliauja į tekstilės tvarkymo centrą, kur yra išrūšiuojami, kad galėtų būti panaudoti dar kartą. Juk pakartotinis drabužių, kurie jau neranda kitų namų, panaudojimas leistų išsaugoti nemažai resursų, kurie sunaudojami gaminant tekstilę“, – sako Konstantinas Gurinas, „Ecoservice“ tekstilės rūšiavimo verslo direktorius.

Geri ketinimai gali padaryti ir žalos

K. Gurinas pastebi, kad metams bėgant gyventojų sąmoningumas antrinio panaudojimo srityje auga. Pasak jo, į prieš dvejus metus atidarytą pirmąjį Lietuvoje „Ecoservice“ tekstilės tvarkymo centrą, kuriame rūšiuojami mūsų šalyje surinkti drabužiai ir kiti gaminiai, patenka vis daugiau tekstilės gaminių.

„Pokyčiai išties džiugina. Praeitų metų sausio-rugpjūčio mėnesiais buvo surinkta 2100 tonų tekstilės, tuo tarpu šių metų sausio-rugpjūčio mėnesiais 2600 tonų – maždaug 24 proc. daugiau. Džiugu, nes patekę į tekstilės rūšiavimo centrą, tekstilės gaminiai gavo galimybę būti toliau dėvimi. Šiuo metu iki 85 proc. šiame centre atsiduriančios tekstilės yra paruošiama antriniam panaudojimui arba antriniam medžiagų panaudojimui“, – sako specialistas.

Tiesa, jis pastebi, kad paliekant tekstilę specialiuose konteineriuose, vis dar neretai daroma klaida – čia atsiduria jau nebetinkami dėvėti tekstilės gaminiai. „Svarbu prisiminti tai, kad į tekstilės konteinerius galima dėti tik dar tinkamą dėvėti tekstilę. Būna, kad gyventojai tvarkydami spintas, garažus ar sandėliukus į šiuos konteinerius sumeta visą juose rastą tekstilę ir jos atraižas – suplyšusią, kartais net šlapią ar supelijusią. Tokių atliekų mesti negalima, nes jos sugadina kitus konteineryje esančius drabužius. Tekstilės atraižas ar nebetinkamus naudoti tekstilės gaminius reikėtų pristatyti į stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles“, – pataria K. Gurinas.

Jau nebedėvimą avalynę, rankines ir diržus taip pat galima mesti į tekstilės konteinerius, tačiau jiems galioja tos pačios taisyklės – jie turi būti dar tinkami naudoti. Todėl, pasak pašnekovo, prieš išmetant nereikalingus batus, geriausia juos surišti ar kitaip pritvirtinti vieną prie kito, kad pora nepasimestų. Galima batus įdėti į atskirą maišelį ir jį užrišti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.