OPEC ragina savo nares atmesti bet kokį COP28 susitarimą dėl iškastinio kuro atsisakymo

Naftos kartelio OPEC vadovas paragino jo narius atmesti bet kokį susitarimą, pasiektą JT derybose dėl klimato kaitos Dubajuje, kuriame būtų „nusitaikyta“ į iškastinį kurą, o ne į išmetamųjų teršalų kiekį, rašoma laiške, kurį penktadienį matė agentūra AFP.

Nafta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nafta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-08 21:18

Trečiadienį išsiųstame laiške OPEC generalinis sekretorius Haithamas Al Ghaisas teigė, kad jis rašo „labai skubiai“ po to, kai buvo paskelbtas COP28 susitarimo projektas, į kurį įtraukta formuluotė dėl laipsniško iškastinio kuro atsisakymo.

„Atrodo, kad per didelis ir neproporcingas spaudimas iškastinio kuro atžvilgiu gali pasiekti kritinį tašką ir turėti negrįžtamų pasekmių, nes susitarimo projekte vis dar yra variantų dėl laipsniško iškastinio kuro atsisakymo“, – rašė H. Al Ghaisas.

Jis paragino 13 šalių grupės narius ir sąjungininkus derybose „aktyviai atmesti bet kokį tekstą ar formuluotę, kuri nutaikyta į energetiką, t. y. iškastinį kurą, o ne į išmetamųjų teršalų kiekį“.

H. Al Ghaisas turėjo omenyje antradienį paskelbtą susitarimo projektą. Penktadienį derybininkai paskelbė atnaujintą tekstą, kuriame tebėra įvairių variantų, kaip atsisakyti naftos, dujų ir anglių.

COP28 konferencijos šeimininkė yra OPEC narė JAE.

COP28 pirmininkas Sultanas Al Jaberas yra JAE nacionalinės naftos bendrovės vadovas, tačiau jis sakė, kad laipsniškas iškastinio kuro atsisakymas yra „neišvengiamas“, ir derybose, kurios turi baigtis antradienį, ragina sudaryti „beprecedentį“ susitarimą dėl klimato kaitos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.