V. Sinkevičius: tradicinių partijų išpuoliai prieš žaliąjį kursą kelia nerimą

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius tvirtina, kad jam kelia nerimą, jog nuosaikiais vadinami politikai prieš kitais metais vyksiančius Europos Parlamento (EP) rinkimus perima kraštutinių dešiniųjų nuomonę apie žaliuosius teisės aktus. Pasak jo, tai vienas didžiausių pavojų Europos Sąjungai (ES) ir jos pastangoms klimato srityje.

V.Sinkevičius. <br>J.Kalinsko/ELTA nuotr. 
V.Sinkevičius. <br>J.Kalinsko/ELTA nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 4:18 PM

„Matau, kad kai kurios tradicinės partijos gali būti linkusios įteisinti tuos išpuolius prieš žaliąjį kursą. (...) Tai didžiausias pavojus“, – sakė jis interviu „Politico“, duotame Dubajuje vykstančio COP28 aukščiausiojo lygio susitikimo klimato kaitos klausimais kuluaruose.

V. Sinkevičius, kuris laikomas artimu Europos Parlamento Žaliųjų frakcijai, nenorėjo atsakyti, ar turi omenyje konkrečiai centro dešiniųjų partijas. Tačiau jis kalbėjo apie partijas, naudojančias argumentus, „kurie galbūt verti būti interneto „memais“, o ne būti rimtai aptariami“.

„Nyderlandų populistinė partija visada gaudavo apie 17 vietų, taigi tai nėra visiškai nelaukta, tačiau kai tas pačias mintis pradeda aktyviai skleisti tradicinės partijos, tikras pavojus kyla ne tik Europos žaliajam kursui, bet ir visam Europos projektui“, – tvirtino Europos Komisijos (EK) narys.

Eurokomisaras taip pat pripažino, kad 2024 m. ES rinkimų dinamika labai skirsis nuo 2019 m. balsavimo.

„2019 m. matėme, kad po didelio masto protestų dėl klimato kaitos visame pasaulyje tradicinės partijos buvo labai žalios, – sakė jis. – Tai atvėrė galimybę Europos žaliajam kursui, paskui sulaukėme (JAV) prezidento J. Bideno pergalės, o pirmas jo darbas buvo grįžimas prie Paryžiaus susitarimo“, iš kurio buvo pasitraukęs jo pirmtakas Donaldas Trumpas.

„Dabar laikai labai pasikeitė. Patiriame didesnį neapibrėžtumą, spaudimą dėl vartotojų kainų (…) ką jau kalbėti apie karą“, – sakė jis, turėdamas omenyje Rusijos invaziją į Ukrainą.

Tačiau atsitraukimas – ne išeitis, perspėjo V. Sinkevičius.

„Būtų didelė klaida dabar pradėti trauktis atgal, – sakė jis. – Savo partneriams atrodytume nerimtai.“

Centro dešinioji Europos liaudies partija šiais metais atkakliai kovojo su naujais teisės aktais, kuriais siekiama ūkininkavimą padaryti tvaresnį, – jos kampaniją net Jungtinių Tautų aplinkos programa kritikavo dėl dezinformacijos skleidimo. Joje taip pat buvo daug „memų“.

Kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (PVV), norinti visus kilmato srities teisės aktus „perleisti per smulkintuvą“, šį mėnesį laimėjo rinkimus Nyderlanduose ir gavo 37 vietas parlamente. 2021 m. rinkimuose ji buvo iškovojusi 17 vietų. PVV laimėjo, centro partijoms leidus suprasti, kad galėtų su šia partija, kurios pagrindiniai politikai ilgą laiką vengė, bendradarbiauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.