S. Gentvilas: latviai per anksti nerimauja dėl to, kur bus laikomos IAE atliekos – Lietuva tam turi 50 metų

Lietuva turi 50 metų požeminei radioaktyviųjų Ignalinos atominės elektrinės (IAE) atliekų giluminiam atliekynui įrengti, sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Liberalių įdėjų festivalis, Simonas Gentvilas<br>V.Skaraičio nuotr.
Liberalių įdėjų festivalis, Simonas Gentvilas<br>V.Skaraičio nuotr.
Ignalinos atominė elektrinė, 2019 m.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Ignalinos atominė elektrinė, 2019 m.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 14, 2023, 9:49 AM, atnaujinta Dec 14, 2023, 9:50 AM

Iki tol, teigia jis, atliekos laikomos specialiomis sąlygomis šalia jėgainės. Taip ministras komentavo iš Latvijos pasigirdusius nuogąstavimus, esą Lietuva IAE atliekas svarsto laikyti prie pat sienos su šios valstybės Augšdaugavos sritimi.

„Visos Visagino radioaktyvios atliekos jau konteinerizuotos, jos gali išbūti 50 metų. Tam sukurtos ir patalpos, ir apsaugos sistemos, ir konteineriai. Turime 50 metų parinkti vietą, kur dešimčiai tūkstančių metų (radioaktyvias atliekas – ELTA) padėti“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė S. Gentvilas.

„Tos kapsulės, kurios sukurtos, jų, berods, yra 119. Jų galiojimas yra 50 metų ir jos yra šalia (...) atominės elektrinės“, – teigė jis.

Trečiadienį portalas lrt.lt pranešė, kad Lietuvos planai požeminę radioaktyviųjų atliekų saugyklą įrengti 8 km nuo sienos su Latvija sukėlė kaimyninės šalies Augšdaugavos savivaldybės gyventojų pasipiktinimą dėl galimo neigiamo poveikio aplinkai ir žmonių sveikatai.

„Latvių nerimas yra šiek tiek per ankstyvas“, – pažymėjo S. Gentvilas, akcentavęs, jog šiuo metu geologai dar ieško potencialių vietų saugyklai, jų atrinkta apie 77.

„Tos teritorijos greičiausiai bus ne prie Latvijos“, – teigė ministras.

„Kiek esu matęs žemėlapyje, tai labiau pietinė Lietuvos pusė. Čia dėl geologinių aplinkybių“, – dar sakė jis.

Požeminė saugykla, anot ministro, kainuos apie 2,5 mlrd. eurų, ji turėtų būti įrengta maždaug 400 metrų po žeme.

Jo teigimu, pasauliniu mastu sutarta, kad radiokatyvių atliekų negalima eksportuoti.

ELTA primena, kad Vyriausybės patvirtintoje 2021–2030 m. branduolinių objektų ir radioaktyvių atliekų tvarkymo plėtros programoje numatyta, kad Lietuvoje ilgaamžės radioaktyviosios atliekos yra saugomos laikinose saugyklose, o eksploatavimo laikui pasibaigus, jos turės būti galutinai apdorotos ir perkeliamos į giluminį atliekyną.

Pasak IAE, planuojama, kad giluminis atliekynas bus pastatytas ir pradėtas naudoti 2068 m.

Taip pat planuojama įrengti mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų atliekyną, kurio trys gelžbetoniniai moduliai talpins iki 100 tūkst. kub. m radioaktyviųjų atliekų galutinių pakuočių (betoninių konteinerių su užbetonuotomis radioaktyviomis atliekomis). Į jį atliekos bus dedamos iki 2038 m., kada bus nutrauktas IAE eksloatavimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.