Mokslininkai ištyrė, kuo maitinasi karščiausioje pasaulio vietoje gyvenantys driežai

Keletas mažų naktinių direžų gekonų „paaukojo“ savo skrandžio turinį mokslui ir padėjo mokslininkams atskleisti, kaip šie gyvūnai išgyvena karščiausiame Žemės taške, praneša sciencenews.org.

Gekonas.<br>123rf.com nuotr. 
Gekonas.<br>123rf.com nuotr. 
Gekonas. <br>Wikipedia nuotr.
Gekonas. <br>Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 5, 2022, 5:52 PM

Paviršiaus temperatūra Luto dykumoje Irane, kurioje gyvena gekonas, viršija 65 laipsnius celsijaus dažniau nei bet kurioje kitoje Žemės vietoje. Dėl didelio karščio dykumoje sunku išsilaikyti gyvybei, o ekologai daugelį metų dykumą laikė apskritai negyvenama.

Siekdami išsiaiškinti, kaip gekonai išsilaiko šioje apleistoje dykumoje entomologas Hosseinas Rajaei su kolegomis išanalizavo šešių gekonų skrandžio turinį.

Lapkričio 18 d. mokslininkai pranešė, kad gekonų suvirškintame turinyje buvo rasta 94 rūšių DNR, iš kurių maždaug 81 proc. kilęs ne iš Luto dykumos ribų.

Dauguma suvalgytų vabalų buvo sparnuoti vabzdžiai, tokie kaip musės, kandys ir vapsvos, migruojantys per dykumą iš šalia esančių vidutinio klimato šalių.

Likusios rūšys – voragyviai ir panašūs nariuotakojai, yra būdingos Luto dykumai, tačiau šių vabalų ten, kur buvo surinkti gekonai, nėra. Netikėta įvairovė pabrėžia, kad šioje dykumoje gyvūnų gyvena daugiau, nei atrodo.

Išvados pabrėžia susipynusių maisto tinklų svarbą, kad gyvūnai išgyventų ekstremaliomis sąlygomis, sako ekologas Robertas Pringle'as. „Vabzdžių judėjimas iš tolimesnių vietovės padeda gekonams prasimaitinti ir padeda jiems išlikti šioje ekstremalioje dykumos aplinkoje“, – sako jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.