Išskirtiniai lietuvės kadrai: užfiksavo skruzdėles „zombes“

Biologei bei fotografei Eglei Vičiuvienei, socialiniuose tinkluose kartu su kolega Dovydu randamai kaip „2biologist“, pavyko užfiksuoti vaizdą lyg iš fantastinio filmo – skruzdėlę „zombę“.

Grybu parazituota skruzdė.<br>lrytas.lt koliažas. 
Grybu parazituota skruzdė.<br>lrytas.lt koliažas. 
Grybu parazituota skruzdė.<br>E.Vičiuvienės nuotr. 
Grybu parazituota skruzdė.<br>E.Vičiuvienės nuotr. 
Grybu parazituota skruzdė.<br>E.Vičiuvienės nuotr. 
Grybu parazituota skruzdė.<br>E.Vičiuvienės nuotr. 
Grybu parazituota skruzdė.<br>E.Vičiuvienės nuotr. 
Grybu parazituota skruzdė.<br>E.Vičiuvienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 22, 2023, 11:44 AM

„Ar dar yra kas negirdėjęs apie zombiais skruzdėles paverčiantį grybą? Besidomintiems dokumentikomis apie gamtą, tai ne naujiena jau bent nuo 2006 metų, kai garsus britų laidų apie gamtą vedėjas, biologas David Attenborough papasakojo apie Cordyceps grybą dokumentinių filmų serijoje „Our Planet“.

Būtent šios dokumentikos įkvėpti žaidimų kūrėjai sukūrė ypač didelio pasisekimo sulaukusį kompiuterinį žaidimą „The last of us“, skirtumas – ten užkrėstieji buvo žmonės. Praėjus tik 10 metų HBO 2023 metais pradėjo rodyti serialą tuo pačiu pavadinimu (jei dar nematėt – rekomenduojam!), kuris sukėlė didžiulį susidomėjimą Cordyceps grybais“, – pasakojimą pradėjo E.Vičiuvienė.

Tai, rašė moteris, ypač įdomus organizmas, o šiuo atveju tai – Ophiocordyceps, tikriausiai Ophiocordyceps unilateralis komplekso grybas.

„Jis geba patekti į kito organizmo nervų sistemą ir ją užvaldyti. Užsikrėtęs vabzdys eina ten, kur reikia grybui, arba kaip grybas vabzdžiui paliepė.

Tuomet vabzdys miršta ir iš jo išauga grybo vaisiakūnis, kuris atsidūrė ten, kur ir norėjo, kad išbarstyti savo sporas. Tiesiog sunku nesižavėti tokiais organizmais: tokiais paprastais, bet tuo pačiu – tokiais sudėtingais. Nepergyvenkit, žmonių jie nepuola.

Yra įvairių parazitinių grybų, pavyzdžiui: parazituojantys kitus grybus (ypač požeminius, tokius kaip triufeliai (trumai)). Tačiau dažniausiai parazituoja vabzdžius ir kitus nariuotakojus įvairiose jų gyvenimo stadijose. Vienas žinomiausių tokių grybų Lietuvoje – Karingoji grūdmenė (Cordyceps militaris), kuri sudygsta ant žiemoti užsikasusių užkrėstų drugių lėliukių.

Mums dar neteko matyti nei vienos Lietuvoje darytos nuotraukos, kur būtų užfiksuotas būtent šis, rudąją miško skruzdėlę parazitavęs grybas. Ar taip gali būti, kad mes pirmieji jį užfiksavome?“, – svarstė nuotraukos autorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?