Siaubas Antarktidoje – žuvo beveik 10 tūkst. imperatoriškųjų pingvinų jauniklių

Antarktidoje pastebėtas katastrofiškas reiškinys – manoma, kad žuvo beveik 10 tūkst. imperatoriškųjų pingvinų jauniklių.

Imperatoriškieji pingvinai. <br>123rf nuotr.
Imperatoriškieji pingvinai. <br>123rf nuotr.
Imperatoriškieji pingvinai. <br>123rf nuotr.
Imperatoriškieji pingvinai. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 27, 2023, 2:55 PM, atnaujinta Aug 27, 2023, 2:56 PM

Ledas, ant kurio buvo mažyliai, ėmė tirpti ir atskilo, tačiau jaunikliai nebuvo spėję užsiauginti vandeniui atsparių plunksnų, reikalingų plaukioti vandenyne. Tikėtina, kad visi paukščiai nuskendo arba mirtinai sušalo.

Siaubinga nelaimė įvyko 2022 m. pabaigoje, žemyno vakaruose, netoli Belinshauzeno jūos. Įvykį užfiksavo palydovai, praneša BBC.

Dr. Peteris Fretvelas iš Britų Antarktidos tyrimų tarnybos (BAS) teigė, kad ši jauniklių žūtis yra lyg būsimų įvykių pranašas. Prognozuojama, kad iki šio šimtmečio pabaigos išnyks daugiau nei 90 proc. imperatoriškųjų pingvinų kolonijų, nes žemyno sezoninis jūros ledas vis labiau šylančiame pasaulyje nyksta.

„Imperatoriškųjų pingvinų veisimosi ciklas priklauso nuo jūros ledo – tai stabili platforma, kurioje jie augina jauniklius. Tačiau jei tas ledas nėra tokio dydžio, kokio turėtų būti, arba greičiau lūžta, šiems paukščiams gresia bėda.

Visgi vilties yra: galime sumažinti mūsų išmetamo anglies dioksido kiekį, kuris sukelia klimato atšilimą. Jei to nepadarysime, priversime šiuos ypatingai gražius paukščius atsidurti ant išnykimo ribos“, – sakė mokslininkas.

Mokslininkai iš viso stebėjo penkias kolonijas netoli Belinshauzeno jūros – Rotšildo ir Smyley salose, Verdžio įlankoje, Bryano pusiasalyje ir Frogner regione.

Naudodamiesi ES palydovais Sentinel-2, jie galėjo stebėti pingvinų veiklą pagal jų paliekamus ekskrementus ant balto jūros ledo. Šios rudos dėmės matomos net iš kosmoso.

Suaugę paukščiai ant jūros ledo išlipa maždaug kovo mėnesį, artėjant Pietų pusrutulio žiemai. Jie poruojasi, deda kiaušinius, juos peri, o vėliau maitina savo jauniklius, kol mažyliai yra pasirengę pradėti savarankišką gyvenimą.

Paprastai tai įvyksta maždaug gruodžio-sausio mėnesiais, tačiau tyrėjų komanda stebėjo, kaip lapkritį jūros ledas po pingvinų gūžtomis suskilo, o tūkstančių jauniklių plaukimui reikalingos plunksnos dar buvo pernelyg gležnos.

Keturios stebėtos pingvinų kolonijos dėl to neteko kone visų jauniklių, o sėkmė lydėjo tik labiausiai į šiaurę nutolusią koloniją Rotšildo saloje.

Nuo 2016 m. Antarktidos vasaros jūros ledas smarkiai sumažėjo, o bendras užšalusio vandens plotas aplink žemyną sumažėjo iki rekordiškai žemo lygio. Du absoliučiai mažiausios ledo dangos metai buvo pastaruosius vasaros sezonus – 2021/22 m. ir 2022/23 m.

Be to, pastaraisiais mėnesiais lėtai besiformuojančios ledo lytys reiškia, kad kolonijos tikriausiai dar bent metus nesusilauks jauniklių.

Didžiausias žiemos jūros ledo plotas, kuris paprastai pasiekiamas rugsėjo mėn., bus gerokai mažesnis nei įprasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.