Į renovuojamą Lietuvos zoologijos sodą atgabenti du raganosiai: praneša, kada bus galima juos pamatyti

Rugsėjo 28-osios naktis tapo itin reikšminga Lietuvos zoologijos sodui. Į 85-erių metų istoriją menantį zoologijos sodą Kauno širdyje atvyko du Baltųjų raganosių rūšies atstovai.

Raganosis. <br>Lietuvos zoologijos sodo nuotr. 
Raganosis. <br>Lietuvos zoologijos sodo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos zoologijos sodas

2023-09-30 15:21

Lietuvos zoologijos sodas praneša, kad per beveik dvejus metus trukusią renovaciją ženkliai pagerintos gyvūnų laikymo sąlygos, o aktyviai vykdomos biologinės įvairovės išsaugojimą skatinančios mokslinė, projektinė, edukacinė ir švietėjiškos veiklos, pagaliau suteikė galimybę sulaukti šios retos rūšies atstovų.

Ketvirtadienio naktį iš Vokietijos ir Olandijos zoologijos sodų atvyko du, dviejų metų amžiaus, patinai (Ceratotherium simum simum (pietinis porūšis)). Šie raganosiai natūralioje aplinkoje sutinkami vis rečiau, nes yra piktavališkai medžiojami dėl ragų. Kinijoje ir kitose rytų Azijos šalyse šių gyvūnų ragai yra naudojami kaip vaistas liaudies medicinoje. Šiuo metu gamtoje yra likę ne daugiau kaip 10 000 subrendusių individų. Šiaurinis baltųjų raganosių porūšis jau yra išnykęs.

Lietuvos zoologijos sodo Baltieji raganosiai apgyvendinti apatinėje sodo dalyje esančio šlaito tako pradžioje. Gyvūnų vidinių patalpų ir lauko voljero plotas siekia daugiau nei 1000 m2. Bendra savanos ekspozicija, kurioje apsigyvens raganosiai, stručiai ir žirafos, užima beveik 2400 m2.

Paruošiamieji atidarymo darbai po renovacijos Lietuvos zoologijos sode jau beveik baigti, liko svarbiausias etapas – naujų gyvūnų atvykimas, perkėlimas ir adaptacija.

Lietuvos zoologijos sodo atstovai praneša, kad džiaugiasi, jog visi įgyvendinti darbai ir 2024 metais vėl atkurtas pilnateisio Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos (angl. European Association of Zoos and Aquaria – EAZA) nario statusas suteiks dar daugiau galimybių prisidėti prie buveinių ir gyvūnų rūšių išsaugojimo ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Be to, zoologijos sodas praneša ir apie atidarymo datą. Projekto „Visuomenės aplinkosauginį švietimą skatinančios infrastruktūros atnaujinimas Lietuvos zoologijos sode“ pabaigą vainikuos šešias dienas – nuo lapkričio 13 iki 18 dienos – truksiantys atidarymo renginiai. Tomis dienomis atvykti negalintys kauniečiai ir miesto svečiai tikrai turės progą sudalyvauti ir kituose Lietuvos zoologijos sodo renginiuose, kurie numatyti ne tik šiems, bet ir kitiems metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo