Į Vilniaus zoologijos sodą atvyko nauji gyventojai: pamatyti bus galima jau per Kalėdas

Į zoologijos sodą „Zoopark“, įsikūrusį Vilniuje, atvyko nauji gyventojai – panterinis chameleonas (lot. Furcifer pardalis) ir du žaliasparniai arakariai (lot. Pteroglossus viridis). Zoologijos sodas turi daugiau nei 60 egzotinių gyvūnų rūšių ir skaičiuoja jau šeštus metus. Panterinis chameleonas bei žaliasparniai arakariai atvyko iš Švedijos zoologijos sodo.

Panterinis chameleonas.<br>G.Tiškevičiūtės nuotr.
Panterinis chameleonas.<br>G.Tiškevičiūtės nuotr.
Žaliasis arakaris. <br>123rf.com nuotr.
Žaliasis arakaris. <br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 2:03 PM

„Visada smagu, kai į zoologijos sodą atkeliauja nauji gyventojai. Chameleonus šiuo metu turime du: Jemeno bei naująjį panterinį. Chameleonai savo išvaizda primena drakonus, tad labai simboliška, kad Žaliojo medinio drakono metus pradėsime su tokiu nauju gyventoju“, – sako „Zoopark“ vyr. zoologė Gabrielė Tiškevičiūtė.

Chameleonai yra vienišiai teritoriniai gyvūnai, kurie susitinka tik poravimosi sezono metu. Priešingai negu plačiai paplitęs mitas, chameleonai keičia spalvas pagal emocinę būklę, o ne tam, kad susilietų su aplinka.

Keisdami spalvas jie gali tarpusavyje komunikuoti, pvz. patinai išryškėja dominuodami vieni prieš kitus bei viliodami pateles, o apvaisintos patelės pakeičia spalvą rodydamos, kad nebeieško partnerio.

Šiuo metu vieninteliai paukščiai, gyvenantys zoologijos sode, buvo daugiaspalvės loriketos. Nuo šiol „Zoopark“ bus galima sutikti ir žaliasparnius arakarius.

Tai atogrąžų miškų paukščiai, patys mažiausi iš tukanų šeimos. Pavadinimą gavo dėl tamsiai žalių plunksnų, dengiančių nugarą, sparnus ir uodegą. Patinų galva juoda, patelių – ruda. Arakariai gyvena šeimomis medžių lajose. Retai nusileidžia ant žemės ir keliauja šokinėdami nuo šakos ant šakos. Žaliasparniams arakariams kyla grėsmė dėl buveinių nykimo – Amazonės miškų kirtimo.

Naujus gyvūnus jau galima pamatyti zoologijos sode „Zoopark“, o oficialus gyvūnų pristatymas numatomas pirmą bei antrą Šv. Kalėdų dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.