Neįtikėtinas atradimas – Lietuvoje pirmą kartą pastebėta stepinė pempė: „Net rankos drebėti pradeda“

Sekmadienį puslapis „Birding Lithuania“ pranešė puikią žinią – Šilutės rajone pastebėta nauja Lietuvai paukščių rūšis.

Stepinė pempė. <br>V.Eigirdo nuotr. 
Stepinė pempė. <br>V.Eigirdo nuotr. 
Stepinė pempė. <br>V.Eigirdo nuotr. 
Stepinė pempė. <br>V.Eigirdo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 22, 2024, 1:31 PM, atnaujinta Apr 22, 2024, 1:35 PM

„Ilgai laukta ir pagaliau sulaukta! Nauja rūšis Lietuvai – stepinė pempė ką tik buvo pastebėta Rupkalviuose, Šilutės rajone“, – pranešė „Birding Lithuania“.

Paukštį įamžino Ventės rago ornitologas Vytautas Eigirdas. Pirmą kartą Lietuvoje matomą rūšį, sako ornitologas, pastebėjo visai atsitiktinai.

„Estijoje, Lenkijoje buvo pastebėta ši rūšis, tai, kad į Lietuvą atskris, tikėjomės, bet specialiai jos ieškoti būtų sudėtinga. Stebint paukščius nuo keliuko pakilo prieš automobilį“, – sako ornitologas.

Jausmas, sako V.Eigirdas, buvo labai geras, tačiau patirtį kiek apkartino prieš keletą dienų sugedęs fotoaparatas.

„Butų buvę galima geriau nufotografuoti. Turėjau telefoną ir monoklį, su kuriuo stebime iš toliau paukščius. Per tą monoklį šiaip ne taip su telefonu nufotografavau.

Aišku, kai pamatai tokią rūšį, net rankos drebėti pradeda, tai drebančiomis rankomis šiaip ne taip pavyko keli kadrai, nes paukštis užsilaikė ilgiau“, – dalinasi V.Eigirdas.

Paukštis, sako ornitologas, greičiausiai užklydo migruodamas. „Galbūt prie mūsiškių pempių prisiplakė“, – svarsto V.Eigirdas.

Europos paukščių pažinimo vadove rašoma, kad stepinė pempė peri plačiose, sausoe Centrinės Azijos ir Pietvakarinėse Sibiro stepėse, dažnai gana toli nuo vandens. Žiemoja Šiaurės Afrikoje, Sirijoje, Irake, Indijoje, kartais – Pietų Izraelyje. Retai praskrenda migruodama Pietryčių Europą ir Artimuosius Rytus.

Kitur užskrenda, dažnai pasirodo su paprastosiomis pempėmis, nes maisto ir buveinių poreikiai panašūs. Elgsena ir kūno sudėjimas taip pat primena paprastąją pempę, tačiau stepinė yra kiek mažesnė, ilgesnėmis kojomis.

Nepaisant paukščio amžiaus, ji išsiskiria storu baltu antakiu, juosvomis kojomis ir trispalviu sparnų viršaus raštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.