Vilnius tęsia medžių inventorizaciją: medžiai saugomi ir privačiuose sklypuose

Vilniaus mieste šiemet daugiau nei 110 tūkst. saugotinų medžių pažymėti interaktyviame žemėlapyje, jiems taip pat nustatyta didesnė atkuriamoji vertė, skelbia miesto savivaldybė. Tai reiškia, kad net ir gavus leidimą nukirsti tokį medį, sklypo savininkui teks mokėti didesnę kompensaciją, pažymima pranešime.

Medžiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medžiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-01 20:58

Nurodoma, kad apie pasikeitimus, kurie aktualūs planuojant tvarkyti želdinius, šią savaitę laiškais informuojami daugiau nei 4 tūkst. sklypų savininkų.

„Tai, kad medis auga privačiame sklype, nereiškia, kad to sklypo savininkas gali su juo daryti, ką nori. Medžiai teikia naudą visiems miestiečiams – gamina deguonį, sugeria lietaus vandenį ir vėsina aplinką karštomis dienomis, todėl miestas stengiasi apsaugoti vertingus medžius ir privačiuose sklypuose“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Jis pabrėžia, kad leidimai kirsti saugotinus medžius išduodami tik išimtiniais atvejais ir dėl svarių priežasčių. O tokį medį nukirtęs asmuo turi atsodinti atitinkamą medžių kiekį pagal nukirstojo kamieno diametrą. Be atsodinimo, sklypo savininkas turi sumokėti miestui kompensaciją, kuri inventorizuotiems saugotiniems medžiams yra dar didesnė nei yra nustatyta LR Aplinkos ministerijos, atkreipia dėmesį savivaldybė.

Ar turimame sklype yra saugotinų medžių, kuriems taikomi didesni atkuriamosios vertės įkainiai, gyventojai gali pasitikrinti pagal unikalų sklypo numerį arba želdynų žemėlapyje pagal adresą.

Pabrėžiama, kad apie pasikeitimus laiškais informuojami visi sklypo, kuriame auga medis ar medžiai, savininkai.

„Reikia turėti omenyje, kad Vilniuje, kai kurie daugiabučiai namai pastatyti taip pat ant privataus sklypo, kurio valdytojai yra butų savininkai“, – nurodo savivaldybės atstovai.

Primenama, kad nuo gegužės mėnesio įsigaliojus naujam LR Želdynų įstatymui, Vilniaus mieste atnaujintas ir kelis kartus papildytas saugotinų medžių, kuriems taikomas didesnis atkuriamosios vertės įkainis, sąrašas.

„Šiuo metu inventorizuotas trečdalis miesto želdinių teritorijos (apie 50 ha). Per ateinančius metus pasitelkus dronus, planuojama inventorizuoti ir likusius želdinius. Taigi, saugotinų medžių, kuriems taikomas didesnis atkuriamosios vertės įkainis, sąrašas turėtų pasipildyti dar trigubai“, – skelbia savivaldybė.

Atkreipiamas dėmesys, kad kompensacija, kurią turi sumokėti sklypo savininkas už nukirstą ar pažeistą saugotiną medį, skaičiuojama pagal atkuriamosios medžių vertės įkainius.

Nukirsti medį galima tik gavus savivaldybės leidimą. Prašymą kirsti ar genėti galima pateikti savivaldybės paslaugų elektroniniame puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.