Rugsėjo pradžios orai Lietuvoje – rekordiškai šalti: tokios temperatūros užtektų pradėti šildymo sezoną

Rugsėjo pradžia buvo rekordiškai vėsi – pirmasis rugsėjo dešimtadienis buvo beveik vėsiausias per visą stebėjimų istoriją. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) specialistai sako, kad vidutinė oro temperatūra buvo pakankamai žema, kad būtų galima pradėti ir šildymo sezoną.

Rugsėjo pradžia buvo rekordiškai vėsi. <br>lrytas.lt koliažas. 
Rugsėjo pradžia buvo rekordiškai vėsi. <br>lrytas.lt koliažas. 
Rugsėjo pradžia buvo rekordiškai vėsi. <br>G.Valaikos/meteo.lt iliustracija. 
Rugsėjo pradžia buvo rekordiškai vėsi. <br>G.Valaikos/meteo.lt iliustracija. 
Rugsėjo pradžia buvo rekordiškai vėsi. <br>K.Kavolėlio nuotr. 
Rugsėjo pradžia buvo rekordiškai vėsi. <br>K.Kavolėlio nuotr. 
Rugsėjo pradžia buvo rekordiškai vėsi. <br>K.Kavolėlio nuotr. 
Rugsėjo pradžia buvo rekordiškai vėsi. <br>K.Kavolėlio nuotr. 
Rugsėjo pradžia buvo rekordiškai vėsi. <br>M.Patašiaus nuotr.
Rugsėjo pradžia buvo rekordiškai vėsi. <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 13, 2022, 4:19 PM, atnaujinta Sep 13, 2022, 4:20 PM

„Rugsėjo pirmasis dešimtadienis Lietuvoje buvo labai vėsus ir tapo antru šalčiausiu nuo 1961 m. (kuomet atliekami detalūs hidrometerologiniai stebėjimai visoje šalies teritorijoje). Vidutinė dešimtadienio oro temperatūra Lietuvoje buvo vos 10,7 laipsnio, o tai yra net 3,8 laipsnio šalčiau už įprastinę daugiametę normą (14,5 laipsnio) ir vos 0,1 laipsnio šilčiau už patį šalčiausią dešimtadienį, registruotą 1993 metais (10,6 laipsnio).

Rytų–Pietryčių Lietuvoje netgi susidarė daugiau nei 3 dienų laikotarpis su žemesne nei 10 laipsnių vidutine paros oro temperatūra, o tai reiškia, jei būtų remiamasi tik oro temperatūra, dalyje Lietuvos jau būtų galima pradėti ir šildymo sezoną...

Kaip ir visada daliai žmonių atkeliavus šaltiems orams iškyla klausimas, o kur dingo klimato kaita. Galime atsakyti – niekur. Paskutiniai du dešimtadieniai puikus pavyzdys to ką labai dažnai akcentuoja klimatologai: vykstant klimato kaitai – didėja orų ekstremalumas, t.y. susidaro dideli kontrastai tarp atskirų dienų, savaičių ar mėnesių.

Ką tik turėjome rekordiškai šiltą rugpjūtį, pačius karščiausius antrąjį ir trečiąjį rugpjūčio dešimtadienius, po kurių iš karto atkeliavo beveik rekordiškai šaltas pirmasis rugsėjo dešimtadienis.

Dėl dažnėjančios orų pernašos iš pietų į šiaurę ir iš šiaurės į pietus, ateityje tokių situacijų galime sulaukti vis dažniau. Tačiau, nepaisant visu kontrastų, globali oro temperatūra ir toliau kyla“, – pranešė LHMT klimatologas Donatas Valiukas. 

Sinoptikai sako, kad malonių permainų nesulauksime ir artimiausiomis dienomis. Antradienį iš vakarų priartės ciklonas su atmosferos frontais. Dangumi plauks tankūs debesys, žymesnių pragiedrulių pasirodys tik vietomis. Iš tankesnių debesų kai kur trumpai ir negausiai palis.

Vėjas pūs iš pietryčių, pietų, 6–11 m/sek. greičiu. Dėl tankių debesų temperatūra nekils aukščiau 12–17 laipsnių.

Trečiadienio naktį per šalį slinks atmosferos frontas. Pragiedrulių bus nedaug, per daugelį rajonų slinks trumpi lietūs. Sustiprės pietų, pietvakarių vėjas, pūs 8–13 m/sek. greičiu. Į šalį plūstelės šiek tiek šiltesnio oro masė, temperatūra nekris žemiau 9–14 laipsnių.

Trečiadienio dieną šiauriau mūsų šalies įsitvirtins ciklonas, jis iš vakarų plukdys drėgnus orus. Debesuotumas nuolat keisis, protarpiais pašildys saulės spinduliai. Daugelyje rajonų lankysis trumpalaikiai lietūs, dažnesni ir intensyvesni jie bus šiaurinėje šalies dalyje.

Nerims pietų, pietvakarių vėjas, pūs 8–13 m/sek. greičiu, pajūryje gūsiai sieks 15–17 m/sek. Įdienojus sušils iki 15–20 laipsnių.

Ketvirtadienio naktį debesys praretės, trumpai palis tik vietomis, didesnė tikimybė vakariniuose rajonuose. Papūs šiek tiek ramesnis pietvakarių, vakarų vėjas. Kai kur nusidrieks rūkas. Temperatūra pažemės iki 9–14 laipsnių.

Ketvirtadienio dieną debesuotumas bus nepastovus, ryto valandomis vakariniuose rajonuose, įdienojus ir po pietų jau daug kur nulis trumpi lietūs. Sustiprės pietvakarių, vakarų vėjas, pajūryje gūsiai sieks 15–17 m/sek. Temperatūra kils iki 14–19 laipsnių.

Penktadienio naktį vakariniuose rajonuose, dieną daug kur numatomi trumpi lietūs. Nerims pietvakarių, vakarų vėjas, naktį pajūryje, dieną vietomis gūsiai sieks 15–16 m/sek. Naktį vės iki 8–13 laipsnių, o dieną ims plūsti vėsesnis oras, temperatūra nekils aukščiau 12–17 laipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.