Dalį Rusijos sukaustė speigas – temperatūrai kritus iki 45 laipsnių šalčio įspėja ir Europą

Didelė aukšto slėgio sritis, apimanti visą Rytų Europą, Sibire atnešė itin žemą temperatūrą. Pasaulio dalyje, kur šiuo metų laiku ir taip būna šalta, savaitgalį temperatūra buvo 20–25 laipsniais žemesnė nei įprastai. Rusijos centrinėje ir rytinėje dalyje temperatūra svyruoja nuo -25 iki -45 laipsnių, o Jakutske ir pirmadienio vakarą laukiama net 39 laipsnių šalčio.

Jakutske laukiama 39 laipsnių šalčio. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Jakutske laukiama 39 laipsnių šalčio. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-28 21:01

Artimiausias kelias dienas Rusijos šiaurėje pūs vakarų krypčių vėjas, todėl temperatūra kiek pakils ir bus aukštesnė už vidutinę, tačiau Rusijos pietuose temperatūra išliks 10–20 laipsnių žemesnė nei įprasta, praneša The Guardian.

Aukšto slėgio sistema leis šiaurės vėjams per ateinančias kelias dienas šaltą orą nukreipti į pietus per Centrinę ir Rytų Aziją. Temperatūra čia taip pat nukris ir bus gerokai žemesnė už vidutinę, o ypač tai pajaus šiaurinės ir rytinės Kinijos bei Mongolijos dalys.

Savaitės viduryje temperatūra čia nukris 10–20 laipsnių žemiau įprastos, nes ta pati aukšto slėgio sritis suformuoja ir sulaiko šaltą orą, todėl net dieną temperatūra sunkiai pakils virš nulio.

Iki trečiadienio didžiulė aukšto slėgio zona, paveikusi Rusiją ir Kiniją, nusidrieks iki pat Jungtinės Karalystės, o rytų vėjas neš šaltą orą į vakarus per visą Europą.

Šeštadienį meteorologas dr. Gintautas Stankūnavičius pranešė, kad orai viduryje savaitės atvės ir Lietuvoje.

„Oro sąlygos (oro temperatūra, vėjo greitis) ateinančios savaitės pradžioje išliks panašios, o vidutinė oro temperatūra – artima daugiametei.

Nedideli ištisiniai krituliai, silpnas pietryčių krypties vėjas, apsiniaukęs dangus – tai paskutinių šio lapkričio dienų labiausiai tikėtini orai, o antradienį ir trečiadienį dieną oro temperatūra vietomis kils ir aukščiau 0 laipsnių (pajūryje aukščiau 0 laipsnių oro temperatūra kils ir savaitgalį).

Kritulius (daugiausia mišrius) lems keli silpstantys atmosferos frontai, kurie keliaus per rytinę Lietuvą į šiaurės vakarus. Didelio masto ir stipri anticikloninės cirkuliacijos sistema (jos centras dabar virš šiaurinio Kazachstano) ateinančios savaitės pradžioje lėtai slinks į šiaurės vakarus ir savaitės viduryje su Skandinavijos anticiklonu sudarys bendrą aukšto slėgio sistemą.

Dėl to vyraujančių vėjų kryptis beveik nesikeis, bet Lietuvoje kils atmosferos slėgis ir sumažės oro drėgnumas. Pragiedrėjus savaitės pabaigoje oro temperatūra naktimis gali kristi iki -10 laipsnių ir žemiau, dienomis – -3 – -8 laipsnių.

Kitas orų atšilimas prognozuojamas gruodžio mėnesio antros savaitės viduryje ir turėtų būti susijęs su gilių Atlanto ciklonų prasiskverbimu į Skandinaviją“, – rašė G.Stankūnavičius.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.