Populiarėjantys žygiai į gamtą – kaip užtikrinti, kad jie būtų saugūs

Viena populiariausių vasaros pramogų šeimai – žygiai į gamtą, po miškus, kalnus, pajūrį ar parkus. Nepaisant to, ar esate patyręs žygeivis, ar naujokas, šie praktiniai patarimai padės užtikrinti jūsų saugumą kelyje. Laikydamiesi šių gairių, galėsite mėgautis nuostabiais gamtos peizažais bei grynu oru be didesnių rūpesčių. Dalinamės ekspertų patarimais, ką būtina žinoti išsiruošus į žygį.

Žygis.<br>123rf nuotr.
Žygis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2023, 12:23 PM, atnaujinta Jul 19, 2023, 1:28 PM

Susiplanuokite maršrutą iš anksto. Pasidomėkite, kiek laiko reikės jam įveikti, kokie sunkumai gali pasitaikyti kelyje. Pasidomėkite orų prognoze. Turėkite patogią neperšlampamą kuprinę, maisto, vandens atsargų ne tik sau, bet ir visai šeimai, jei keliaujate su vaikais.

Tinkamai pasiruoškite. Tai ne tik tinkama žygiams jau išbandyta avalynė ir kelių sluoksnių drabužiai, termo rūbai, kad juos galėtumėte užsidėti ar nusiimti, jei būtų per šalta ar per karšta. Pasidarykite sąrašą būtinų reikmenų, kurių gali prireikti žygio metu: pavyzdžiui, pirmosios pagalbos rinkinio bei tam tikrų vaistų, pavyzdžiui, nuo alergijos.

Laikykitės žygio taisyklių. Susipažinkite su vietos taisyklėmis ir apribojimais, kurie gali būti taikomi žygiavimo, stovyklavimo, žvejybos ar ugnies deginimo atveju. Laikykitės žygio kelio ir stebėkite kelio ženklus arba takelio ženklinimą, kad nenuklystumėte ir būtumėte saugūs.

Pasiimkite būtiniausių prietaisų. „Svarbu pasiimti žibintą keliui pasišviesti, pakrautą telefoną ir nešiojamą įkroviklį, kad neliktumėte be energijos, be ryšio ir be šviesos ir nepasiklystumėte. Kadangi mobilus ryšys ne visur veikia, į ilgesnius žygius ar einant su didesne grupe rekomenduočiau pasiimti ir racijas: jos padės susisiekti vieniems su kitais“, – patarimais dalinasi prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertas.

Budrumas dėl gamtinių pavojų. Keliaudami būkite budrūs dėl galimų pavojų. Įvertinkite vietos gyvūnus, tokius kaip, erkės, gyvatės ar vilkai, ir žinokite, kaip elgtis, jei susiduriate su jais. Naudokite purškiklius nuo uodų bei erkių. Venkite nežinomų augalų, grybų ar vaisių, kurie gali būti nuodingi.

Atsargiai su vandeniu. Jei žygiuojate šalia ežero ar upės pakrantėmis, būkite atsargūs ir nesistumdykite į pavojingas vietas. Negerkite vandens iš telkinių ir nežinomų šaltinių, nes jis gali būti užkrėstas. Jei manote, kad vandens pritrūks ir maisto gamybai ar gėrimui teks naudoti vandenį iš šaltinių, pasirūpinkite filtravimo prietaisais.

Pasirūpinkite maisto atsargomis. Pasirinkite maisto produktus, kuriuose yra aukštas baltymų kiekis. Tai gali būti riešutai, džiovinti vaisiai, kieti sūriai, mėsos gabaliukai arba energetiniai batonėliai. Baltymai padeda jaustis sotiems ir užtikrina daugiau energijos. Be to, atkreipkite dėmesį, kad maisto produktai nebūtų greitai gendantys ir neapsinuodytumėte.

Įamžinkite žygio akimirkas. Mobilus telefonas su gera kamera, kompaktiškas fotoaparatas arba asmenukių lazda padės įamžinti nuostabius gamtos vaizdus ir prisiminti žygio akimirkas. Jei keliaujate su draugais, pravartu pasiimti ir momentinį fotoaparatą, kuris iškart užfiksuos gražiausias akimirkas ir galėsite jomis pasidalinti su žygeiviais.

„Visada svarbu žinoti savo ir žygio draugų ribas ir nepervertinti jėgų. Prisiminkite, kad saugumas yra pirmenybė, todėl žygiuodami gamtoje visada būkite budrūs ir atsargūs. Tinkamas pasiruošimas yra kaip raktas į saugų ir malonų žygį. Laikykitės šių patarimų, būkite atsargūs ir mėgaukitės gamtos grožiu, žygiuodami saugiai ir atsakingai“, – sako ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.