Į 100 geriausių pasaulio miestų sąrašą pirmą kartą pateko ir Vilnius

Pasaulinės rinkos tyrimų bendrovės „Euromonitor International“ sudarytame 100 geriausių miestų sąraše pirmą kartą atsidūrė ir Vilnius. Iš viso sąraše atsidūrė 63 Europos miestai, o pirmąją vietą pelnė Paryžius.

Gedimino prospektas,Kalėdos,Vilnius,šventės,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gedimino prospektas,Kalėdos,Vilnius,šventės,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Katedros aikštė,Kalėdų eglė,Vilnius,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Katedros aikštė,Kalėdų eglė,Vilnius,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 1:31 PM, atnaujinta Dec 18, 2023, 12:06 PM

Miestai iš viso vertinami pagal 55 rodiklius šešiose pagrindinėse kategorijose, o taip gaunamas bendras balas. Kategorijos apima ekonominius ir verslo, turizmo rodiklius, turizmui pritaikytą infrastruktūrą, saugumą bei tvarumą. Balai skiriami už tokius dalykus kaip turizmo paklausa, prieinamumas, išmaniųjų technologijų naudojimas ir gamtosauga, praneša „Euronews“. 

Šiemet daugiausia balų surinko olimpinėms žaidynėms besiruošiantis Paryžius. Į geriausiųjų dešimtuką taip pat pateko Madridas, Amsterdamas, Berlynas, Roma, Barselona ir Londonas. Prie jų prisijungė tik trys ne Europoje esantys miestai: Dubajus (2 vieta), Tokijas (4 vieta) ir pirmą kartą į dešimtuką patekęs Niujorkas (8 vieta).

Europos miestai ir toliau dominuoja sąraše. Į TOP20 geriausių miestų pateko Miunchenas (12 vieta), o po jo seka Milanas. Dublinas užima 15 vietą, o tam įtakos turėjo pirmojo šalyje 3D miesto žemėlapio pristatymas, Viena – 18 vietą, o Lisabona – 20 vietą.

Sąrašą papildė ir ne Europos miestai – Singapūras užėmė 11 vietą, Seulas – 14, Osaka – 16, Honkongas – 17, o Los Andželas – 19 vietą.

Ataskaitoje teigiama, kad Europos sėkmę lemia sparti urbanizacija ir plačiai paplitusios technologijos. Plintant nuotoliniam darbui, svarbus veiksnys 2023 m. tapo spartusis internetas, lankstus jo užsakymas ir patogi darbo aplinka.

Šiais metais daug dėmesio buvo skiriama ir tvariam turizmui, įskaitant gerus viešojo transporto tinklus ir kovos su pertekliniu turizmu priemones.

Vilnius (92 vieta) pirmą kartą pateko į šimtuką dėl pagerėjusių turizmo rodiklių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.