Baudos už asmenukes, muziką ir rankšluosčius: keisčiausi turistams įvesti draudimai 2023 m.

Ne vienas šiais metais siekė atsigriebti už pandemijos metu atšauktas keliones, todėl kai kurios populiarios turistinės vietovės ėmėsi priemonių, kad 2023 m. užkirstų kelią pertekliniam turizmui. Kai kuriems keliautojams baudos buvo skirtos net už per garsiai grojančią muziką ar asmenukes.

Kai kuriems keliautojams baudos buvo skirtos net už per garsiai grojančią muziką ar asmenukes.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Kai kuriems keliautojams baudos buvo skirtos net už per garsiai grojančią muziką ar asmenukes.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Kai kuriems keliautojams baudos buvo skirtos net už per garsiai grojančią muziką ar asmenukes.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Kai kuriems keliautojams baudos buvo skirtos net už per garsiai grojančią muziką ar asmenukes.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Kai kuriems keliautojams baudos buvo skirtos net už per garsiai grojančią muziką ar asmenukes.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kai kuriems keliautojams baudos buvo skirtos net už per garsiai grojančią muziką ar asmenukes.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 30, 2023, 6:46 PM

Nors kai kurios taisyklės atrodė savaime suprantamos (kruizinių laivų ribojimas, turistų mokesčių didinimas ir lankytojų skaičiaus ribojimas), tačiau kitos dėl valdžios institucijų ir gyventojų išradingumo susilaukė milžiniško dėmesio, praneša „Euronews“.  

Štai keletas keisčiausių šiais metais priimtų taisyklių, siekiančių padėti susitvarkyti su pertekliniu turizmu.

Uždrausti rankšluoščiai

Šią vasarą turistai masiškai plūdo į garsiuosius Sardinijos paplūdimius, todėl valdžios institucijos nustatė daugybę taisyklių. Tarp jų – lankytojų skaičiaus ir laiko apribojimai. Tačiau vakarinėje pakrantėje esančiame Pelosos paplūdimyje taip pat uždrausta naudoti rankšluosčius, todėl deginantis reikia atsinešti kilimėlius, kurie surenka ir iš paplūdimio išneša mažiau smėlio.

Sardinijos garsusis rožinis Spiaggia Rosa paplūdimys 2023 m. toliau liko apskritai uždraustas: už vaikščiojimą juo skiriama 500 eurų bauda, o už smėlio vagystę – 3 500 eurų bauda.

Baudos už muziką paplūdimiuose

Šių metų pradžioje Portugalijos paplūdimių lankytojai buvo įspėti, kad už per garsiai leidžiamą muziką jiems gresia 36 tūkst. eurų siekiančios baudos.

Nacionalinė pajūrio administracija (AMN) uždraudė naudoti nešiojamąsias kolonėles, iš kurių anksčiau garsiai skambėjo vietiniams gyventojams ir turistams trukdančios melodijos.

AMN prižiūrimuose paplūdimiuose taip pat draudžiama žaisti žaidimus su kamuoliu (išskyrus tam skirtas vietas), stovyklauti ne stovyklavietėse ir kurti laužus.

Uždrausti apatiniai drabužiai viešose vietose

Ispanijoje esančioje Sevilijoje paskelbta, kad šiais metais bus kovojama su vienišų vyrų kompanijomis ir mergvakariais. Priimtas įstatymas, kuriuo siekiama užkirsti kelią „nepadoriems veiksmams“ viešose vietose.

Valdžios institucijos planuoja uždrausti viešai dėvėti apatinius drabužius ir dėvėti kostiumus su seksistiniais užrašais. Taip pat buvo numatytas draudimas demonstruoti ar kurstyti „nepadorų ekshibicionizmą“.

Portofine – asmenukių draudimas

Portofinas, mažas pajūrio miestelis Italijos Rivjeroje tapo turistų traukos centru, o vietiniai gyventojai pradeda jausti įtampą. Vasarą miestas susiduria su kelius ir šaligatvius blokuojančių lankytojų antplūdžiu, kurie siekia pasidaryti kuo gražesnę asmenukę.

Siekdamas su tuo kovoti, Portofino meras šiemet vasaros mėnesiais įvedė zonas, kuriose nevalia stoviniuoti. Kiekvienas, pagautas pernelyg ilgai besisukiojantis krantinėje nuo 10:30 iki 18:00 val., gali būti nubaustas 270 eurų bauda.

Tačiau Portofinas ne vienintelis miestas, kovojantis su asmenukių gerbėjais. Sakoma, kad Austrijos kalnuose esančio Halštato miestelio fonas įkvėpė Disnėjaus filmą „Frozen“, todėl kasmet į šią vietovę atvyksta daugiau nei milijonas turistų, o daugelis nori pasidaryti asmenukę su nuostabiu vaizdu.

Šiemet nuo pozuojančių turistų miestelio gyventojai taip pavargo, kad pastatė tvorą, neleidžiančią lankytojams fotografuotis. Vėliau ji buvo pašalinta dėl socialiniuose tinkluose kilusio pasipiktinimo, tačiau buvo tikėtasi, kad užtvara neleis žmonėms susirinkti vienoje populiarioje fotografavimosi vietoje ir trukdyti gyventojų ramybę.

Ispanijos paplūdimiuose – suklastoti įspėjamieji ženklai

Ir galiausiai, vienas iš keisčiausių turizmo draudimų iš tikrųjų pasirodė esąs netikras. Aktyvistai Maljorkos paplūdimiuose pastatė netikrus įspėjamuosius ženklus, kad atbaidytų anglakalbius turistus.

Kai kuriuose plakatuose buvo perspėjama apie „pavojingas medūzas“, „krentančius akmenis“ arba nuotekomis užterštą jūros vandenį. Kituose buvo rašoma, kad paplūdimys yra uždarytas, o po juo – simbolis „maudytis draudžiama“. Dar viename ženkle įspėjama, kad ten nueiti užtrunka kelias valandas, nors iki vandenyno mažiau nei 100 metrų.

Tačiau kelios nedidelės eilutės teksto katalonų kalba po juo vietiniams gyventojams atskleidė, kad šie įspėjimai nėra tikri.

Juose buvo aiškinama, kad „problema yra ne uolų griūtis, o masinis turizmas“ arba kad „paplūdimys yra atviras visiems, išskyrus užsieniečius ir medūzas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.