Galingas taifūnas siaubia Filipinus: pradėta masinė evakuacija

Galingas taifūnas ketvirtadienį smogė centrinei Filipinų daliai ir privertė pradėti sudėtingą ir rizikingą dešimčių tūkstančių žmonių, kurie dėl koronaviruso pandemijos priversti būti namie, evakuaciją.

 Taifūnas smogė Filipinams.<br> Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
 Taifūnas smogė Filipinams.<br> Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
 Taifūnas smogė Filipinams.<br> Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
 Taifūnas smogė Filipinams.<br> Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
 Taifūnas smogė Filipinams.<br> Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
 Taifūnas smogė Filipinams.<br> Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
 Taifūnas smogė Filipinams.<br> Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
 Taifūnas smogė Filipinams.<br> Scanpix/Reuters/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Rūta Androšiūnaitė, BNS

May 15, 2020, 12:16 PM, atnaujinta May 15, 2020, 12:17 PM

Mažiausiai 200 tūkst. žmonių gyvena pakrantės rajonuose arba palaikiuose namuose provincijoje, šalia kurios smarkų vėją ir liūčių atnešusi audra „Vongfong“ pasiekė sausumą.

Dar dešimtys milijonų žmonių gyvena numanomame taifūno kelyje; manoma, kad jis pasieks ir tankiai apgyvendintos sostinės Manilos apylinkes.

Dėl dvigubos audros ir viruso grėsmės, vidurio Filipinų evakuacijos centrai priims perpus mažiau žmonių, nei juose gali tilpti, o evakuotieji turės dėvėti veido kaukes.

Dėl žmonių antplūdžio ir riboto ploto evakuacijos centruose valdžios institucijos paprašė 47 didžiųjų bažnyčių tame regione priimti žmones, bėgančius nuo taifūno, kuris yra pirmasis per šį sezoną.

„Mes būsime perpildyti, todėl plečiame evakuaciją, įtraukdami bažnyčias“, – sakė Albajaus provincijos krizių valdymo departamento vadovas Cedricas Daepas.

Nacionalinė orų agentūra pranešė, kad „Vongfong“ atnešė vėjo gūsių, kurių greitis siekia iki 190 km per val., ir liūčių, kurios gali sukelti potvynius ir nuošliaužas.

Taifūno kelyje esančiose vietose dėl koronaviruso pandemijos galioja įvairaus griežtumo lygio karantinas, tačiau daugelis žmonių lieka namuose, kad išvengtų infekcijos.

Filipinai pranešė apie 11 618 užsikrėtimo ir 772 mirties atvejus, nors manoma, kad šie skaičiai yra didesni dėl riboto tyrimų masto.

Filipinai yra pirmas didesnis sausumos plotas Ramiojo vandenyno taifūnų kelyje. Šalyje per metus būna vidutiniškai po 20 audrų ir taifūnų, per kuriuos žūsta šimtai žmonių ir dėl kurių kai kurie regionai neišbrenda iš skurdo.

2013-aisiais Filipinus sukrėtė supertaifūnas „Haiyan“, kuris yra daugiausiai aukų pareikalavusi audra per šalies istoriją. Tuokart žuvo ar dingo daugiau kaip 7,3 tūkst. žmonių.

140 000 žmonių teko palikti namus

Filipinus talžant galingam taifūnui, dešimtys tūkstančių žmonių penktadienį glaudžiasi evakuotųjų centruose bandydami laikytis dėl koronaviruso įvestų socialinio atstumo protokolų.

Taifūnas „Vongfong“, ketvirtadienį pasiekęs centrinę Samaro salą, atnešė smarkias liūtis ir plėšė stogus savo kelyje, kur gyvena šimtai tūkstančių pažeidžiamų žmonių.

Taifūnas šalį užklupo dešimtims milijonų filipiniečių sėdint namuose dėl koronaviruso, bet mažiausiai 141 700 gyventojų turėjo bėgti nuo galingos audros, pranešė pareigūnai.

„Turime būti su kaukėmis ir nuolat laikytis atstumo, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos policijos pareigūnas Carlito Abrizas. – Tai sunku įgyvendinti, nes jie (evakuotieji) patiria stresą. Tačiau stengiamės kaip galėdami.“

Pareigūnai yra sakę, kad į laikinas prieglaudas priims tik pusę galimų priimti žmonių, aprūpins kaukėmis tuos, kas jų neturi, ir bandys laikyti šeimas atskiromis grupėmis.

Tačiau daug objektų, kurie paprastai naudojami kaip laikinos prieglaudos nuo audrų, dabar yra paversti karantino objektais žmonėms, kurie gali būti užsikrėtę koronavirusine infekcija COVID-19.

„Fizinis atstumas yra tikras iššūkis“, – sakė nelaimių valdymo pareigūnas Junie Castillo (Chunis Kastiljas) ir pridūrė, kad žmonės apgyvendinami klasėse, kurios liko tuščios dėl pandemijos.

Laimei, šio centrinio regiono nėra tarp viruso protrūkio karštųjų taškų Filipinuose. Bendrai šalyje užregistruoti 11 876 COVID-19 atvejai, įskaitant 790 mirties atvejus.

Kelios nelaimės vienu metu

„Vongfong“ kelyje gyvena dar dešimtys milijonų žmonių. Prognozuojama, kad taifūnas vėliau penktadienį arba anksti šeštadienį slinks netoli tankiai apgyvendintos sostinės Manilos.

Tačiau nacionalinė meteorologijos agentūra nurodo, kad taifūnas, virš Filipinų slinkdamas į šiaurę, gali susilpnėti iki smarkios atogrąžų audros.

Pareigūnai kol kas nepranešė apie žuvusius žmones, bet gelbėtojų komandos penktadienį tik pradėjo vertinti audros atkirstus ir smarkiai nukentėjusius rajonus.

Filipinuose ir anksčiau būta atvejų, kai vienu metu ištikdavo kelios nelaimės. Prieš atslenkant taifūnui, maždaug 22 tūkst. žmonių buvo evakuoti nuo aktyvaus Majono ugnikalnio šlaitų.

Praeityje dėl smarkių liūčių ant Majono šlaitų susidarydavo nuošliaužų, kurios yra palaidojusios ištisų bendruomenių.

Taifūnai yra pavojinga ir trikdanti gyvenimo Filipinuose dalis. Per metus salyną užklumpa vidutiniškai 20 audrų ir taifūnų.

Audrų veikiamuose rajonuose milijonai žmonių neišbrenda iš skurdo ir atstatymo darbų.

2019 metų liepą Maniloje įsikūrusio Azijos plėtros banko atliktas tyrimas parodė, kad įprastos, dažniausios audros nuo Filipinų ekonomikos nurėžia 1 proc., o stipresnės – beveik 3 procentus.

Daugelis rajonų „Vongfong“ kelyje jau išnaudojo daugelį nepaprastosioms situacijoms skirtų pinigų reaguodami į COVID-19 pandemiją ir paprašė nacionalinės vyriausybės pagalbos.

Daugiausiai aukų per šalies istoriją pareikalavęs ciklonas buvo supertaifūnas „Haiyan“, per kurį 2013 metais žuvo ar dingo per 7,3 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.