Uraganas „Grace“ pasiekė Meksiką: lūžo medžiai, dešimtys tūkstančių žmonių liko be elektros

Uraganas „Grace“ ketvirtadienį sukrėtė Meksikos Karibų jūros pakrantę, esančią į pietus nuo senovės majų šventyklos Tulume. Audra nuplėšė kai kurių namų stogus, sutrikdė elektros energijos tiekimą tūkstančiams žmonių ir išvaikė turistus iš balto smėlio paplūdimių.

Uraganas "Grace" pasiekė Meksiką. <br>ZP/Scanpix nuotr.
Uraganas "Grace" pasiekė Meksiką. <br>ZP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 20, 2021, 12:43 PM, atnaujinta Aug 20, 2021, 12:48 PM

Atkeliavęs į sausumą uraganas susilpnėjo, tačiau vakarop jis nukeliavo atgal į Meksikos įlanką ir JAV nacionalinis uraganų centras pranešė, kad audra vėl atgauna jėgas, o penktadienį ar šeštadienio pradžioje vėl užklups Meksiką, praneša apnews.com.

Pirmosios kategorijos audra jau nusiaubė žemės drebėjimo sukrėstą Haitį, Jamaiką ir Kaimanų salas, o tiesioginį smūgį atlaikyti teko Riviera Maya, Meksikos turizmo pramonės širdžiai. Remiantis uraganų centro duomenimis, Grace centras smogė į pietus nuo Tulumo.

Naktį atogrąžų audros vėjai sugrįžo siekdami 100 km/h ir vis stiprėjo. Tulume kai kurios šeimos turėjo slėptis nuo lūžtančių medžių ir skraidančių nuolaužų.

Ketvirtadienį, apie 2 val. nakties, Carlosas Gonzalezas pasiėmė savo pusantrų metų sūnų ir kartu su žmona pabėgo iš namų į viešąją mokyklą, paverstą dešimties šeimų prieglauda. Jo mobiliojo telefono šviesa padėjo jiems rasti kelią tamsiomis gatvėmis.

„Vienintelis dalykas, kuris man liko, yra drabužiai, kuriuos dėviu“, – sakė 35 metų statybininkas. „Žinojau, kad mano namas neatlaikys, nes jis pagamintas iš kartono. Kai atėjo vėjas, aš labai išsigandau ir nusprendžiau pasitraukti.“

Miguel Angel Garcia nusprendė pasilikti.

„Vėjas sustiprėjo ir mums pasakė, kad turime eiti į mokyklą, bet mes neturėjome laiko, nes medžiai pradėjo griūti“, – sakė 33 metų padavėjas. „Mes nusprendėme pasilikti, neiti į gatvę ir palikti sprendimą Dievui“.

Daugelį gatvių užtvėrė nukritusios šakos ir medžiai, kurie nutraukė elektros linijas palikdami tūkstančius gyventojų be elektros energijos.

Kintano Roo gubernatorius Carlosas Joaquinas sakė, kad dėl audros elektros energijos neteko maždaug 84 000 žmonių Kankune ir 65 000 žmonių Plaja De Karmene, Kosumelyje, Puerto Aventuroje ir Tulume. Mirčių, sakė gubernatorius, pavyko išvengti.

Kankuno tarptautinis oro uostas vėl atsidarė ketvirtadienio popietę.

Viena greitkelio juosta tarp Plaja del Karmenos ir Tulumo buvo užblokuota nukritusio kelio ženklo. Degalinė buvo sunaikinta, kai įvyko didelis sprogimas, sugadinęs du automobilius.

Valstybė buvo atidariusi prieglaudas ir evakavusi kai kuriuos viešbučius ir gyventojus prieš prasidedant audrai. „Grace“ aplenkė populiaraus kruizinių laivų kelionės tikslą Kozumelį ir smogė krantui į pietus nuo Plaja del Karmeno, kur miesto centras, paprastai dūzgiantis dėl muzikos ir klubo lankytojų, trečiadienio naktį buvo baisiai apleistas. Valdžia liepė uždaryti visas įmones ir žmones viduje iki 20 val.

Valstybės institucijos pranešė, kad praėjusią savaitę regione buvo apie 130 000 turistų, o viešbučiai, nepaisant pandemijos, buvo puspilniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.