Gvatemaloje išsiveržus ugnikalniui evakuacija kol kas neskelbiama

Gvatemaloje išsiveržusio Fuego ugnikalnio veikla ketvirtadienį smarkiai suintensyvėjo – iš kraterio buvo spjaudoma lava ir pelenai, taip pat driokstelėjo virtinė sprogimų, bet aplinkinių gyventojų evakuacija kol kas neskelbiama, pranešė tarnybos.

Ugnikalnio išsiveržimas Gvatemaloje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Ugnikalnio išsiveržimas Gvatemaloje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2021, 10:28 AM

Vystantis ugnikalnio, esančio maždaug už 35 km į pietvakarius nuo sostinės Gvatemalos, išsiveržimui, nuo kraterio iki ugnikalnio papėdės nusidriekė ilgas lavos srautas, sakė Nacionalinio seismologijos, vulkanologijos, meteorologijos ir hidrologijos instituto (INSIVUMEH) vulkanologas Emilio Barillasas.

„Dabartinė veikla atitinka strombolinio tipo išsiveržimo pradžią“, – nurodė E.Barillasas, turėdamas omenyje išsiveržimą, per kurį vyksta sprogimų ir lavos išsiliejimų.

3,7 km aukščio Fuego ugnikalnis yra vienas iš trijų veikiančių vulkanų Gvatemaloje.

Pastarasis išsiveržimas yra smarkiausias nuo 2018 metų birželio, kai nuo Fuego šlaitų nusiritęs purvo ir pelenų srautas nušlavė San Migel Los Loteso gyvenvietę, sakė E.Barillasas.

Tąsyk žuvo daugiau kaip 200 žmonių.

Ketvirtadienį kelios kalno papėdėje esančios gyvenvietės pranešė, kad kol kas stebimas tik pelenų lietus, nurodė atsako į gaivalines nelaimes koordinavimo centras CONRED.

„Kol kas jokia evakuacijos programa nebuvo inicijuota“, – sakė tarnybos atstovas Davidas de Leonas, bet pabrėžė, kad padėtis atidžiai stebima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.