Siekiant išsaugoti Rėkyvos pelkę, jos teritorijoje ketinama iškirsti dalį medžių, krūmų

Siekiant išsaugoti Rėkyvos pelkę, čia gyvenančius drugelius ir šikšnosparnius, pelkės teritorijoje ketinama iškirsti dalį medžių bei krūmų.

Rėkyvos durpiynai.<br>P.Lileikio nuotr.
Rėkyvos durpiynai.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2022, 9:50 AM

Kaip BNS sakė Žemaitijos saugomų teritorijų direkcijos specialistas Vidmantas Lopeta, šios pelkės plotas dėl įvairių veiksnių pastaraisiais dešimtmečiais susitraukė, tad norint išvengti jos išnykimo būtina imtis veiksmų.

„Pelkynų plotai visoje Europoje yra gerokai sumažėję. Vakarų Europoje pelkių mažai belikę, jų daugiau yra Rytų Europoje: Latvijoje, Estijoje. Pelkės Europos Sąjungoje labai saugomos“, – aiškino specialistas.

Pasak V.Lopetos, kirtimai bus vykdomi maždaug 280 hektarų dydžio plote. Vienu atveju medžiai bus kertami iki 50 hektarų plote, kitu – apie 230 hektarų plote.

Dėl jų yra vykdomi du viešieji pirkimai: 98,6 tūkst. ir 334,2 tūkst. eurų vertės.

„Pirmu atveju kirtimai bus vykdomi su išvežimu, o antru atveju iškirsti medžiai bus paliekami supūti“, – kalbėjo V.Lopeta.

Darbai turėtų būti vykdomi šių metų pabaigoje, kitų pradžioje.

Žemaitijos saugomų teritorijų direkcijos atstovo teigimu, taip pat Rėkyvos pelkėje planuojama vykdyti ir vandens lygio atstatymo darbus, siekiant, kad pelkė neišsausėtų.

Anot jo, šie darbai yra skirti išsaugoti ne tik pačią pelkę, bet ir auksuotosios šaškytės bei kūdrinio pelėausio buveines.

Rėkyvos pelkė yra Šiaulių rajono savivaldybės teritorijoje, į pietus nuo Šiaulių. Jos šiauriniame pakraštyje yra seklus pelkėjantis Rėkyvos ežeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.