Rekordinis šaltis JK sukėlė chaosą: dalyje šalies stabdomi skrydžiai, gyventojams – nurodymai atidėti nebūtinas keliones

Jungtinės Karalystės meteorologijos tarnyba pranešė, kad Jungtinėje Karalystėje užfiksuota žemiausia šių metų temperatūra ir šalčiausia kovo naktis nuo pat 2010-ųjų. Škotijoje, Kinbrace, temperatūra nukrito iki -15,2 laipsnių, o dėl sniego ir susidariusio ledo atšaukiami skrydžiai bei uždaromos mokyklos.

Meteorologijos tarnyba pranešė, kad Jungtinėje Karalystėje užfiksuota žemiausia šių metų temperatūra ir šalčiausia kovo naktis nuo pat 2010-ųjų.<br>SW/Scanpix nuotr. 
Meteorologijos tarnyba pranešė, kad Jungtinėje Karalystėje užfiksuota žemiausia šių metų temperatūra ir šalčiausia kovo naktis nuo pat 2010-ųjų.<br>SW/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2023, 1:59 PM, atnaujinta Mar 8, 2023, 2:02 PM

Antradienį pietų Anglijoje dėl snygio buvo atšaukta dešimtys skrydžių, o Bristolio oro uostas apskritai laikinai uždarytas – jame rytiniai skrydžiai atšaukti, o laukti priversti ir kitų pietų Anglijos oro uostų keleiviai.

Dėl sniego nukelti mažiausiai 27 skrydžiai, trečiadienio rytą turėję išvykti iš Bristolio oro uosto, o keli atvykstantys lėktuvai buvo nukreipti į Birmingemą.

Oro uosto atstovas spaudai sakė, kad „dirba papildomi darbuotojai, kurie padeda reaguoti į nepalankias oro sąlygas“, o keleiviams buvo patarta prieš atvykstant į oro uostą pasiteirauti savo oro linijų bendrovės, ar skrydis neatšauktas.

Gatviko oro uostas pranešė, kad trečiadienio rytą kai kurie keleiviai susidūrė su nedideliu skrydžių vėlavimu, tačiau „oro uostas atidarytas ir skrydžiai vykdomi“.

Prašymai nukelti nebūtinas keliones ir uždarytos mokyklos

Po rekordiškai šaltos trečiadienio pradžios Meteorologijos tarnyba paskelbė kelis geltonus perspėjimus dėl sniego ir ledo bei perspėjo gyventojus būti atsargiems.

Geležinkelių tinklas „Network Rail“ pataria keleiviams iš anksto planuoti savo keliones ir atidėti tas, kurios nebūtinos, tačiau tinklo atstovas spaudai sakė, kad kol kas „didelių su orais susijusių sutrikimų“ geležinkelio linijose nepastebėta.

BBC sinoptikė M. Bartram teigė, kad nors kovo pradžioje sniegas ir šaltas oras nėra neįprastas reiškinys, „po švelnaus ir palyginti sauso vasario, tai yra tarsi smūgis sistemai“.

„Didžiausią susirūpinimą mums kelia sniegas ir ledas, dėl kurių artimiausiomis dienomis gali kilti trukdžių, pvz., vėluojančių ir atšauktų kelionių, įstrigusių transporto priemonių ir elektros energijos tiekimo sutrikimų“, – pridūrė ji.

Šį rytą dėl prastų oro sąlygų įvairiose Jungtinės Karalystės dalyse teko uždaryti mokyklas, o Škotijoje jų uždaryta dešimtys. Jungtinės Karalystės sveikatos saugumo agentūra (UKHSA) visai Anglijai taip pat paskelbė trečio lygio pavojų dėl šalčio.

Dr. Agostinho Sousa, agentūros ekstremalių įvykių ir sveikatos apsaugos skyriaus vadovas, patarė žmonėms patikrinti pažeidžiamoms grupėms priklausančius giminaičius ir pridūrė, kad pensininkai ar asmenys, turintys sveikatos sutrikimų, turėtų šildyti namus bent iki 18 laipsnių.

Visgi kai kurie gausiu sniegu mėgaujasi. Kai kuriuose Škotijos slidinėjimo kurortuose po gausaus snygio buvo atidarytos slidinėjimo trasos, o „Snowsport Scotland“ pareiškė, kad tikisi, jog pastarieji orai pritrauks daug lankytojų.

„Žvelgiant į prognozę, tai gali būti didžiausia šių metų savaitė“, – sakė Škotijos snieglenčių sporto atstovė Alison Grove.

Škotijoje esančioje Altnaharoje pirmadienio naktį temperatūra nukrito iki -7,6 laipsnių, o kaimelį padengė 12 cm sniego danga – daugiau nei bet kur kitur Jungtinėje Karalystėje.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.