Alinančios sausros poveikis pastebėtas net ir drėgniausiose šalies vietose

Didelę dalį Lietuvos alinanti sausra, vietomis pasiekusi stichinį lygį ir kelianti didelių rūpesčių ūkininkams, veikia visą šalies gamtą. Beveik pusėje miškų plotų paskelbtas aukščiausios, V klasės, gaisringumas – tai reiškia, kad gaisras miške gali įsiplieksti ypač lengvai ir būtų sunkiai suvaldomas.

Sausros poveikis pastebimas net ir drėgniausiose vietose.<br>D.Patalauskaitės nuotr.
Sausros poveikis pastebimas net ir drėgniausiose vietose.<br>D.Patalauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba

Jun 16, 2023, 6:16 PM, atnaujinta Jun 16, 2023, 6:18 PM

Miškininkai ir ugniagesiai prašo šiuo metu ypač atsargiai elgtis su ugnimi, nekūrenti laužų netinkamose vietose ir nepalikti jų neprižiūrimų, tinkamai naudotis kepsninėmis ir bet kokiais kitais ugnies šaltiniais, nemėtyti nuorūkų.

Sausros poveikis pastebimas net ir drėgniausiose vietose. Šlapių juodalksnynų ir beržynų, kurie priskiriami prie Europos mastu saugomų pelkėtų lapuočių miškų buveinių, tarpkupsčiuose telkšančios balos išdžiūvo, atidengdamos pliką durpžemį. Pastarasis vietomis netgi suskeldėja tarsi koks dykumos takyras.

Nuseko arba išdžiūvo ir daugelis miškuose čiurlenančių upelių, atsidengė įspūdingus aukštus kupstus sudarančios susiraizgiusios medžių šaknys.

Pelkėtų lapuočių miškų buveines šiuo metu pagyvina ryškiaspalvius įmantrius žiedus išskleidę geltonieji vilkdalgiai (Iris pseudacorus) – natūraliai gamtoje paplitę darželiuose auginamų gėlių giminaičiai.

Lietuvoje geltonieji vilkdalgiai gana dažni, bet mėlynai žydintys jų giminaičiai sibiriniai vilkdalgiai (Iris sibirica), paprastai aptinkami šlapiose pievose, drėgnuose miškuose ir miško aikštelėse, yra reti ir nykstantys, įrašyti į Raudonąją knygą. Juos draudžiama skinti, iškasti ar kitaip naikinti, o puokštei kur kas labiau tiktų natūraliose buveinėse sparčiai plintančių invazinių lubinų ar rykštenių žiedynai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.