Supertaifūnas „Saola“ artėja prie pietų Kinijos didmiesčių: atšaukti šimtai skrydžių, uždarytos mokyklos

Dešimtys milijonų žmonių pietų Kinijoje penktadienį stengėsi kuo geriau pasirengti supertaifūnui „Saola“, artėjančiam prie Honkongo ir Šenženo didmiesčių; dėl jo buvo atšaukti šimtai skrydžių, verslas nutraukė veiklą, uždarytos mokyklos.

Liūtys Kinijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Liūtys Kinijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2023, 9:19 AM

Artėdamas Honkongo link taifūnas „Saola“ pasiekė 210 kilometrų per valandą greitį ir, jei nusileis į sausumą Guangdongo provincijoje, gali tapti vienu galingiausių taifūnų, kurie yra užklupę šią provinciją.

Iki 11 val. ryto (3.00 val. Grinvičo laiku) jis buvo už 180 km į rytus ir pietryčius nuo Honkongo, kur birža atšaukė prekybą dėl T8 signalo – trečio aukščiausio taifūno perspėjimo lygio mieste.

Vėlyvą rytą kaimyninis Šenženas Guangdongo provincijoje paskelbė, kad nuo 16 val. bus nutrauktas darbas, įmonių ir rinkų veikla, o vakare bus sustabdytas transportas.

„Žmonėms, išskyrus avarijų likvidavimo ir aprūpinimo būtiniausiais dalykais darbuotojus, patariama niekur neiti, – sakė 17,7 mln. gyventojų turinčio Šenženo miesto avarijų likvidavimo departamentas. – Miestas atidarys visas slėptuves, kuriose visuomenė galės rasti prieglobstį“.

Valdžios institucijos jau paskelbė aukščiausio lygio perspėjimą apie taifūną, kuris, pasak Kinijos valstybinės žiniasklaidos, penktadienio popietę arba vakare pasieks sausumą „pakrantės teritorijose nuo Huilai iki Honkongo“.

Už žemyninės dalies sienos, Honkonge, miesto meteorologijos observatorija perspėjo, kad „Saola“ gali praslinkti per 100 km į pietus nuo teritorijos ir sukelti rimtų potvynių, pridurdama, kad rytinėse pakrantės teritorijose vandens lygis gali pasiekti 2018 metų lygį, kai taifūnas „Mangkhut“ smogė Honkongui ir buvo sužeista daugiau kaip 300 žmonių.

Honkonge esančios įmonės ir privačių būstų gyventojai lipnia juosta apklijavo stiklines vitrinas ir langus, o netoli uosto esantys biurų pastatai užbarikadavo savo įėjimus, kad vanduo nepadarytų žalos.

Tik banglentininkai džiaugėsi stipriais vėjais, kurių greitis, kaip tikimasi, pasieks 63 km per valandą, ir viename Honkongo paplūdimyje grūmėsi su didžiulėmis bangomis, kurias sukėlė artėjantis taifūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.