Karščio bangos Europoje nusinešė 61 tūkst. gyvybių, o mokslininkai įspėja – iki amžiaus vidurio šis skaičius gali išaugti 4 kartus

Kylant pasaulinei temperatūrai auga ir karščio sukeltų ligų bei mirčių skaičius, o Tarptautinė sveikatos ekspertų grupė pranešė, kad jei pasaulis pasieks 2 laipsnių ribą, karščio sukeltų mirčių skaičius iki amžiaus vidurio išaugs 370 proc.

Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Karščio banga Europoje. <br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2023, 8:00 PM

Praėjusiais metais, esant maždaug 1,1 laipsnio atšilimui, pasaulio gyventojai susidūrė su vidutiniškai 86 dienomis, kai temperatūra pasiekė pavojingą sveikatai ribą, teigiama medicinos žurnale „Lancet“ pateiktoje ataskaitoje.

Dėl kylančios temperatūros labiausiai nukentėjo vyresni nei 65 metų amžiaus žmonės – per pastarąjį dešimtmetį šios amžiaus grupės žmonių mirčių, susijusių su kylančia temperatūra, skaičius išaugo 47 proc., praneša „Reuters“

Išvados, kurias parengė daugiau kaip 100 ekspertų iš 52 skirtingų mokslinių tyrimų institucijų ir Jungtinių Tautų agentūrų, įskaitant Pasaulio sveikatos organizaciją, padidino susirūpinimą dėl karščio poveikio sveikatai.

Anksčiau šiais metais atliktame tyrime nurodyta, kad 2022 m. vasarą per Europos karščio bangas galėjo mirti apie 61 000 žmonių.

„Mokame gyvybėmis“, – apie pasaulio neveiklumą klimato kaitos srityje sakė ataskaitos vadovė Marina Romanello.

Ataskaitoje, kuri yra aštuntoji, skirta įvertinti, kaip klimato kaita veikia sveikatos būklę visame pasaulyje, taip pat nustatyta, kad dėl dažnesnių karščio bangų iki amžiaus vidurio dar 525 mln. žmonių gali pradėti trūkti maisto.

Šį mėnesį Dubajuje vyksiančioje Jungtinių Tautų kasmetinėje klimato kaitos konferencijoje COP28 pirmą kartą bus iš dalies aptariamas poveikis sveikatai. Apie 46 mln. sveikatos priežiūros specialistų paragino COP28 pirmininkaujančią šalį siekti, kad būtų atsisakyta iškastinio kuro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.