Klimato kaitos grimasos: populiarūs slidinėjimo kurortai Šveicarijoje buvo priversti užsidaryti

Kadaise populiarios Dent de Vaulion slidinėjimo trasos Šveicarijos Juros kalnuose dabar yra tuščios. Neįprastai šilti orai nuvylė žiemos sporto entuziastus, o slidinėjimo kurortai užsidarė kone visoje šalyje.

Pageltusios žolės ruožus Šveicarijos slidinėjimo kurortuose tik vietomis dengia sniegas.<br>RS/Scanpix nuotr. 
Pageltusios žolės ruožus Šveicarijos slidinėjimo kurortuose tik vietomis dengia sniegas.<br>RS/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2024, 2:39 PM

Pageltusios žolės ruožus tik vietomis dengia sniegas. Šveicarija, kuri yra viena pagrindinių slidinėjimo vietų pasaulyje, šyla maždaug dvigubai greičiau nei pasaulio vidurkis, o tai iš dalies lemia šilumą sulaikantys kalnai, teigiama Jungtinių Tautų Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos ataskaitoje.

Sausio mėnuo buvo itin šiltas, o temperatūra buvo daugiau nei 2 laipsniais Celsijaus aukštesnė už 1990–2020 m. vidurkį, teigė šalies meteorologijos ir klimatologijos tarnyba „MeteoSwiss“.

„Šilumos rekordus mušame taip dažnai, kad ekstremalios temperatūros pradeda atrodyti įprastos. Jau daugelį metų negirdėjome apie jokius šalčio rekordus Šveicarijoje“, – sakė Christophe Salamin, MeteoSwiss meteorologas.

Penktadienį atrodė, kad žiema Dent de Vaulion, esančiame daugiau kaip 1 400 m virš jūros lygio, beveik baigėsi. Dangus buvo giedras, o temperatūra siekė 9 laipsnius. Ji yra gerokai aukštesnė už įprastą sausio mėnesio temperatūrą, kuri siekia apie -1 laipsnį.

Tikimasi, kad kitą savaitę bus dar šilčiau – apie 11 laipsnių šilumos.

Nevyriausybinė organizacija „Mountain Wilderness“, kuri rūpinasi kalnuotų vietovių išsaugojimu, praėjusiais metais teigė, kad dėl sniego trūkumo ir neįprastai aukštos temperatūros surūdijo 65 mechaniniai slidinėjimo keltuvai.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.