Tragiška situacija Pietų Afrikoje – badauja dešimtys milijonų: įspėja, kad situacija gali dar pablogėti

Daugiau kaip 24 mln. žmonių pietų Afrikoje dėl sausros ir potvynių kenčia badą, vandens trūkumą, o dėl nevisavertės mitybos yra išsekę. Ekspertai teigia, kad padėtis gali virsti „neįsivaizduojama humanitarine situacija“.

Vandens trūkumas Afrikoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Vandens trūkumas Afrikoje. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2024, 7:20 PM

Trečiadienį susirūpinimą situacija išreiškė tarptautinė labdaros organizacija „Oxfam“. Tai įvyko po to, kai Zimbabvė prisijungė prie kitų pietų Afrikos valstybių, paskelbusių sausrą nacionaline stichine nelaime.

Zimbabvės prezidentas Emmersonas Mnangagva sakė, kad šiais metais šalyje su badu susidurs daugiau kaip 2,7 mln. žmonių, o padėčiai šalyje ištaisyti reikia daugiau kaip 2 mlrd. dolerių paramos.

 „Svarbiausias šalies prioritetas – užtikrinti maistą visiems Zimbabvės gyventojams. Nė vienas Zimbabvės gyventojas neturi patirti bado ar dėl jo mirti“, – sakė prezidentas.

Sausra nuniokojo daugiau kaip 2 mln. hektarų pasėlių.

Prie sausros prisidėjo El Nino – natūralus klimato reiškinys, dėl kurio šioje Afrikos dalyje paprastai būna aukšta temperatūra ir mažai kritulių. Pradėjus lyti, išdžiūvusi žemė nesugeba sugerti kritulių, todėl padidėja potvynių tikimybė.

El Ninjo dar labiau sustiprina klimato krizės padarinius, dėl kurių pietų Afrikoje, kurią Oxfam vadina „karštuoju klimato nelaimių tašku“, dažnėja ir sunkėja gamtos stichijos, įskaitant sausras ir potvynius.

Šį mėnesį pietų Afrikoje prasideda tradicinis sausasis sezonas, tačiau didžioji regiono dalis, įskaitant Angolą, Botsvaną, Kongo Demokratinę Respubliką, Malavį, Mozambiką, Namibiją, Zambiją ir Zimbabvę, jau susiduria su užsitęsusiu sausringu laikotarpiu.

Naujausioje Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro ataskaitoje atskleidžiama, kad sausio pabaigos-vasario mėn. kritulių kiekis buvo mažiausias per mažiausiai 40 metų. Centrinėje regiono dalyje vasario mėnuo buvo sausiausias per daugiau kaip 100 metų, teigiama Jungtinių Valstijų tarptautinės plėtros agentūros ankstyvojo įspėjimo apie badą ataskaitoje.

„Oxfam“ teigimu, Zambijoje, Malavyje ir centriniame Mozambike didžiulė sausra nuniokojo daugiau kaip 2 mln. hektarų pasėlių. Vasario 29 d. Zambijoje sausra paskelbta katastrofine.

Prie klimato krizės prisideda mažiausiai, tačiau kenčia stipriausiai

Kovo 23 d. Malavio prezidentas paskelbė stichinę nelaimę didžiojoje šalies dalyje. Tai jau ketvirti metai iš eilės, kai šalis buvo priversta tai padaryti dėl ekstremalių oro sąlygų poveikio. Šią savaitę Pasaulio maisto programos organizacija (WFP) pareiškė, kad El Ninjo poveikis „sustiprina niokojantį klimato krizės poveikį Malavyje“.

Pietų Afrika yra ypač pažeidžiama klimato kaitos, nors ji atsakinga tik už nedidelę atmosferą šildančių dujų dalį. „Oxfam“ duomenimis, Mozambike – šalyje, kuri atsakinga tik už 0,2 proc. viso pasaulio išmetamų teršalų kiekio – 3 mln. žmonių kenčia nuo bado. Šalies sostinę Maputu kovą užklupo pražūtingi potvyniai, kilus atogrąžų audrai „Filipo“, o kelios savaitės po jos prasidėjo intensyvios liūtys.

„Labai neteisinga, kad klimato kaitos poveikis vis iš naujo smogia Mozambikui. Viena skurdžiausių pasaulio šalių patiria klimato krizės, prie kurios atsiradimo ji beveik neprisidėjo, padarinius ir vis giliau grimzta į skolas ir skurdą“, – praėjusią savaitę po potvynio sakė „ActionAid“ tarptautinio klimato teisingumo vadovė Teresa Anderson.

„Oxfam“ Pietų Afrikos programos direktorė Machinda Marongwe teigė, kad regioną „ištiko krizė“, ir paragino rėmėjus „nedelsiant skirti lėšų“, kad būtų išvengta „neįsivaizduojamos humanitarinės padėties“.

„Kadangi visos šios šalys vienu metu susiduria su keliomis krizėmis, skubos negalima pervertinti“, – sakė M.Marongwe.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.