Praeitį R.Šepetys pažino rašydama knygą

Kraupi giminės ir visos tautos istorija atsigręžti į praeitį privertė JAV gyvenančią 46 metų Rūtą Šepetys.

Ne tik savo artimųjų, bet ir kitų tremtinių pasakojimus, išgirstus Lietuvoje, R.Šepetys nusprendė sudėti į knygą.<br>T.Bauro nuotr.
Ne tik savo artimųjų, bet ir kitų tremtinių pasakojimus, išgirstus Lietuvoje, R.Šepetys nusprendė sudėti į knygą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 23, 2013, 12:34 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:00 AM

Jos romanas „Tarp pilkų debesų“ buvo išleistas daugiau nei keturiasdešimtyje valstybių.

„Tai nėra duoklė mano šaknims. Tai duoklė nuostabiems Lietuvos žmonėms“, – sakė rašytoja, kuri rašydama romaną geriau pažino protėvių šalį.

Detroite (JAV) amerikietės ir lietuvio šeimoje gimusi Rūta du dešimtmečius dirbo pramogų versle. „Padėdavau parduoti išprotėjusių muzikantų istorijas. Tačiau vieną dieną jie manęs paklausė, kokia mano istorija?“ – prasitarė Rūta.

Šis klausimas paskatino ją atsigręžti į savo giminės ir protėvių praeitį, rašo „Lietuvos rytas".

„Man asmeniškai Lietuva visada buvo dalis mano tapatybės, ypač dėl vardo. Užaugau Amerikoje kaip Rūta Šepetys. Tai mane išskyrė iš kitų. Visi manęs klausinėdavo apie kilmę. Visada atsakydavau: „Esu lietuvė“, – pasakojo moteris.

Pirmąkart į tėvo gimtinę ji atvyko 2005 metais. Tuomet sužinojo, jog jos giminaičiai buvo ištremti į Sibirą, ten patyrė kraupių išgyvenimų.

Jos senelį Joną Šepetį, buvusį Lietuvos karininką, sovietai įtraukė į priešiškai nusiteikusių asmenų sąrašą. Rūtos močiutė Mėta turėjo vokiško kraujo, tad jiems pavyko pabėgti į Vakarus. Senelis su tuo, kad teko palikti gimtinę, nesusitaikė iki gyvenimo pabaigos.

Nors Rūtos seneliai ir išsigelbėjo, kentėjo Lietuvoje likę kiti šeimos nariai. Jie atsidūrė Irkutske.

Ne tik savo artimųjų, bet ir kitų tremtinių pasakojimus, išgirstus Lietuvoje, R.Šepetys nusprendė sudėti į knygą. Natūralu, jog romanas „Tarp pilkų debesų“ buvo parašytas angliškai – kalba, kuria nuo mažens kalbėjo Rūta.

Knygą išleido vienos didžiausių pasaulių leidyklų „Penguin“ padalinys.

Tai skaudus, bet viltingas pasakojimas apie penkiolikametę Liną, kurią su motina ir broliu sovietai ištremia į Sibirą.

„Nors rašiau grožinį kūrinį, tikėjausi, kad jis gali tapti savotiškomis durimis į Lietuvos istoriją, mažai žinomą užsienyje. Norėjau, kad skaitytojai, perskaitę mano romaną, imtų ieškoti daugiau informacijos tiek apie tremtį, tiek apie Lietuvą“, – sakė rašytoja.

Šį tikslą R.Šepetys, atrodo, pasiekė – įvairiuose pasaulio kraštuose romanas sudomino ne tik paauglius, bet ir suaugusiuosius.

Perkamiausių knygų dešimtukuose romanas „Tarp pilkų debesų“ buvo ne vieną savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.